Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
WWF: Το 93% των αλιευμάτων της Μεσογείου απειλείται από την υπεραλίευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

WWF: Το 93% των αλιευμάτων της Μεσογείου απειλείται από την υπεραλίευση

Το 93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στη Μεσόγειο απειλείται από την υπεραλίευση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το WWF και στην ανανεωμένη έκδοση του Fish Guide.

Όπως έγινε γνωστό από τη WWF, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, 20 κιλά ψαρικών καταναλώνονται ετησίως, διπλάσια ποσότητα σε σχέση με 50 χρόνια πριν, ενώ κατά 30% έχουν μειωθεί τα αλιεύματα της Μεσογείου από το 2007 μέχρι σήμερα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι το 31% των ιχθυαποθεμάτων υπεραλιεύεται, ενώ στους 26 εκ. τόνους φτάνει η παράνομη αλιεία ετησίως, συνολικής αξίας 23 δισ. δολαρίων.

Την ίδια ώρα, το 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια».

«Η θάλασσα είναι η ζωή μας και συνεπώς, οφείλουμε να την προστατεύουμε, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων της, όπως είναι μεταξύ άλλων τα εκατοντάδες είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών που ζουν και αναπτύσσονται στις ελληνικές θάλασσες», αναφέρει ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF.

«Το κοινό έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του, καθώς με τις επιλογές του μπορεί να καθορίσει τις καταναλωτικές τάσεις και άρα, να κατευθύνει τους επαγγελματίες (αλιείς, έμποροι) σε ένα πιο υπεύθυνο και περιβαλλοντικά βιώσιμο πλαίσιο λειτουργίας. Στόχος μας, μέσω του Fish Guide, είναι να προσφέρουμε για πρώτη φορά ολοκληρωμένη ενημέρωση στο κοινό, και όλοι μαζί, με τη γνώση ως εργαλείο, να αποτρέψουμε τις συνέπειες της υπεραλίευσης και να εξασφαλίσουμε πως θα έχουμε ψάρι για πάντα».

Σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% των εισαγωγών της προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα ψαρικά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη, ενώ 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία.

Τον οδηγό, Fish Guide, συνυπογράφουν σεφ και γευσιγνώστες παγκοσμίου φήμης, ενώ ο Ηλίας Μαμαλάκης είναι ο πρεσβευτής της εκστρατείας για την Ελλάδα. «Όπως φροντίζεις για το μέλλον του παιδιού σου και το μεγαλώνεις για να γίνει ένας σωστός άνθρωπος, έτσι πρέπει να φροντίσεις να μείνουν οι θάλασσες μας ζωντανές και να υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές.

» Μια θάλασσα άδεια, μια θάλασσα χωρίς ζωή κινδυνεύει να στερήσει τα ψάρια από τα παιδιά μας και φέρνει σε απόγνωση τους ψαράδες, που μέρα με τη μέρα βλέπουν τα δίχτυα τους να αδειάζουν».

Πηγή: ΑΜΠΕ


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL