Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Δεν συμμορφώνεται η Ελληνικός Χρυσός με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν συμμορφώνεται η Ελληνικός Χρυσός με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους

Ως κράτος εν κράτει συνεχίζει να συμπεριφέρεται η Ελληνικός Χρυσός. Όχι μόνο δεν συμπλήρωσε - διόρθωσε τον επιστραφέντα φάκελο της τεχνικής μελέτης για τη μονάδα μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος στον Μαντέμ Λάκκο στη Χαλκιδική εντός του προβλεπόμενου διμήνου, αλλά στην εκπνοή της προθεσμίας (9 Σεπτεμβρίου) κατέθεσε αίτηση θεραπείας για την ανάκληση της σχετικής απόφασης (5 Ιουλίου) του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία απορρίφθηκε με νέα απόφαση του Π. Σκουρλέτη την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, καθώς η εταιρεία δεν προσκόμισε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου μεταλλουργίας (ακαριαία τήξη), ούτε κατέθεσε εξειδικευμένες μελέτες για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος από την παρουσία τοξικών στοιχείων (αρσενικό) κατά την παραγωγική διαδικασία.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, όπως προκύπτει από τη νέα απόφαση, πιστοποιεί ότι παραβιάζονται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, καθώς δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επιτόπου του έργου. Ακόμη δεν έχουν υποβληθεί εξειδικευμένες μελέτες για καθεμία από τις μοναδιαίες εργασίες που συνιστούν την ολοκληρωμένη μεταλλουργική μέθοδο επεξεργασίας, οι οποίες θα βασιστούν στα αποτελέσματα των δοκιμών".

Επισημαίνει μάλιστα ότι οι συγκεκριμένοι όροι ετέθησαν από την υπηρεσία ήδη από το στάδιο έγκρισης της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) δεδομένου ότι συνδέονται "με τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου έργου και με τη βιομηχανική εφαρμογή (και όχι την εν γένει εφαρμοσιμότητα) της συγκεκριμένης πυρομεταλλουργικής μεθόδου στα συγκεκριμένα συμπυκνώματα”.

Η υπηρεσία υπογραμμίζει ότι δεν έχει λάβει απαντήσεις παρ' ότι τις ζητάει από το 2010 κατά το στάδιο γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον συνδυασμό πυρομεταλλουργίας και υδρομεταλλουργίας στην επεξεργασία των συμπυκνωμάτων διότι "δεν έχει εφαρμοστεί αλλού στην πράξη".

Επαναλαμβάνει δε ότι στην επιστραφείσα τεχνική μελέτη δεν υπάρχει μελέτη εφαρμογής της διαδικασίας μεταλλουργικής επεξεργασίας, παρ' ότι αποτελούσε υποχρέωση. Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως οι διαφυγές αρσενικού στο εμφανιζόμενο ως τελικό προϊόν, τη "μάτα", όσο και στη σκωρία, υποβαθμίζονται "ως σχεδόν ανύπαρκτες, σε αντίθεση με τη συνήθη βιομηχανική εμπειρία".

Επιπροσθέτως "εντοπίζεται" η παρουσία σημαντικών ποσοτήτων τοξικών απαερίων και πιθανών διαφυγών τους, επικίνδυνων για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους του εργοστασίου, χωρίς να αντιμετωπίζεται επαρκώς και κατά τρόπο που να βασίζεται στα αποτελέσματα των δοκιμών, παρ' ότι ο εγκεκριμένος περιβαλλοντικός όρος προέβλεπε την εκπόνηση ειδικών μελετών.

Μολονότι η Ελληνικός Χρυσός χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους κατά καιρούς ως ασπίδα, "στην αίτηση θεραπείας ως προς το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα των διαφυγών τοξικών αερίων δεν αναφέρεται τίποτα πέρα από μια απλή παραπομπή στην επικαιροποιημένη προμελέτη του 2014, η οποία αφιερώνει μόλις μία σελίδα γενικής περιγραφής, που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ειδική μελέτη στηριγμένη στα αποτελέσματα του προγράμματος δοκιμών" καταλήγει η απορριπτική απόφαση του ΥΠΕΝ. Η αίτηση θεραπείας συνοδευόταν από έκθεση τεχνικής αξιολόγησης της φινλανδικής εταιρείας Outotec...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL