Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Π. Σκουρλέτης / Π. Σκουρλέτης: Αντισταθμιστικά μέτρα ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής του Mall
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης / Π. Σκουρλέτης: Αντισταθμιστικά μέτρα ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής του Mall

Με αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα αμβλύνουν την περαιτέρω υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής γύρω από το θηριώδες εμπορικό κέντρο των 75.000 τετραγωνικών μέτρων του ομίλου Λάτση στο Μαρούσι, που τουλάχιστον τρεις ολυμπιακοί νόμοι θεμελίωσαν αυθαίρετα, αλλάζοντας προς το χειρότερο χρήσεις γης και όρους δόμησης, επιχειρεί να θεραπεύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατα πληροφορίες, σε απαντητική επιστολή του ο υπουργός ΠΕΝ Π. Σκουρλέτης προς τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη επισημαίνει ότι εργάζεται για να "διασφαλίσει εκείνους τους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς όρους και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα αποτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και θα προωθήσουν την προστασία του περιβάλλοντος, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και τη διαφύλαξη της νομιμότητας".

Από την επιστολή προκύπτει ότι ήδη το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διάλογο και με τους όμορους δήμους (Χαλανδρίου, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Πεύκης), "οι οποίοι επίσης επλήγησαν από την εγκατάσταση και λειτουργία του Mall, ώστε να αποδοθούν και σε αυτούς ανταποδοτικά τέλη με στόχο την υλοποίηση έργων κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα".

Στην επιστολή διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής και είσπραξης προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου διότι, βάσει του άρθρου 17 του Νόμου 1337/1983 (νόμος Τρίτση), δεν προβλέπεται ούτε η κατεδάφιση ούτε η επιβολή προστίμου για ανέγερση η διατήρηση αυθαιρέτου κτίσματος, του οποίου η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε κατόπιν αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Στην επιστολή καθίσταται σαφές ότι, εκτός από τα απόνερα της Ολυμπιάδας του 2004 με το αυθαίρετο Mall και "τις αυθαιρεσίες και νομοθετικές υπερβάσεις που έλαβαν χώρα στο παρελθόν με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες", ο μόνος δρόμος για την τακτοποίηση του εμπορικού κέντρου είναι μέσω της διαδικασίας έγκρισης και θεσμοθέτησης ενός ειδικού χωρικού σχεδίου και της αντίστοιχης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού από την εταιρεία που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο. Η εν λόγω μελέτη βρίσκεται σε διαβούλευση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και το περιεχόμενό της είναι μάλλον αστείο, καθώς βλέπει μόνο και εξυμνεί τα οφέλη από την ανέγερση και λειτουργία του θηριώδους εμπορικού κέντρου... προφανώς της εταιρείας που το διαχειρίζεται.

Ο υπουργός αναφέρεται και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2014, η οποία δικαίωσε τον αγώνα των κατοίκων και "φώτισε τα όσα παρανόμως έλαβαν χώρα από τις προηγούμενες διοικήσεις και πολιτικές ηγεσίες και τα οποία συνέβαλαν στην ανέγερση του συγκεκριμένου αυθαίρετου οικοδομήματος κατά παράβαση της νομιμότητας και κατάφωρης παραβίασης κάθε περιβαλλοντικού κεκτημένου". Ως γνωστόν, η εν λόγω απόφαση έκρινε αντισυνταγματικές τις πολεοδομικές διατάξεις του ολυμπιακού Νόμου του 2003, οι οποίες έφεραν υπέρμετρη επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος, χωρίς αναγκαία στοιχεία για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως επιτάσσουν οι κοινοτικές Οδηγίες περί μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Από την επιστολή προκύπτει ακόμη ότι το υπουργείο "έδωσε τον πρώτο λόγο στον Δήμο Αμαρουσίου για την από μέρους του επίσπευση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, αντί της εταιρείας, ώστε μέσα από τη σχεδιαστική διαδικασία να μπορέσει ο δήμος σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία να ρυθμίσει την περιοχή, αποκαθιστώντας τις δυσμενείς επιπτώσεις" χωρίς όμως ανταπόκριση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL