Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Η Ανατολική Αττική αποκτά, επιτέλους, δίκτυα αποχέτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ανατολική Αττική αποκτά, επιτέλους, δίκτυα αποχέτευσης

Έπειτα από χρόνια παλινωδιών και καθυστερήσεων, που χρονολογούνται από το 1992, οι πόλεις της Ανατολικής Αττικής θα αποκτήσουν βασικές υποδομές, όπως δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, και έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες, διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γ. Μπενίσης.

Όπως εξήγησε, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους χθες ο κ. Μπενίσης, οι οριστικές μελέτες για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών σε Σπάτα - Ραφήνα και Μαραθώνα - Νέα Μάκρη θα έχουν ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο και η διαδικασία για την κατασκευή τους θα ξεκινήσει από την ΕΥΔΑΠ με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Όπως είναι γνωστό, η χώρα έχει καταδικαστεί από τα τέλη της περασμένης χρονιάς με εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και 3,6 εκατ. ανά εξάμηνο, έως την πλήρη συμμόρφωση με καταδίκη του 2007. Δηλαδή, έως ότου αποκτήσουν δίκτυα συλλογής και εγκαταστάσεις επεξεργασίας οι παραπάνω πόλεις (στο Μαρκόπουλο οι εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί και στο Κορωπί οι σχετικές εργασίες είναι σε εξέλιξη).

Ο Δήμος Σαρωνικού, ανέφερε κ. Μπενίσης, έχει αναλάβει ο ίδιος να κατασκευάσει τις σχετικές υποδομές και μάλιστα έχει καταλήξει σε σχέδιο που προβλέπει την ανάμειξη της λυματολάσπης με κλαδέματα και άλλα "πράσινα απόβλητα" ώστε το τελικό προϊόν να χρησιμοποιείται για λίπανση.

Για την άλλη μεγάλη εκκρεμότητα, του Θριάσιου Πεδίου, όπου έχει κατασκευαστεί στο παρελθόν ο βιολογικός καθαρισμός, αλλά δεν έχουν γίνει οι συνδέσεις με τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι δύσκολο να επιλυθεί, διότι οι βόθροι είναι στην πίσω αυλή και η σύνδεση με το δίκτυο του δήμου (τριτεύων δίκτυο) είναι κοστοβόρα. Προς τούτο, η ΕΥΔΑΠ δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να λάβουν άτοκο δάνειο ύψους 2.500 ευρώ. Εκτίμησε ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2017 το ποσοστό των συνδέσεων θα έχει φτάσει το 80%, ενώ ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ προκήρυξε διαγωνισμό για δύο εργολαβίες ύψους 900.000 ευρώ ώστε να κατασκευαστεί το τριτεύων δίκτυο στους δήμους του Θριάσιου. Και εδώ η εκκρεμότητα χρονολογείται από το 2004, οπότε εκδόθηκε η πρώτη καταδίκη για την έλλειψη συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων και έχει ξεκινήσει εκ νέου από την Κομισιόν η διαδικασία για μη συμμόρφωση. Το "τέλος της διαδικασίας" οδηγεί στην επιβολή χρηματικών προστίμων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ υπογράμμισε ότι η βούληση της κυβέρνησης, με πλήρη σεβασμό στην απόφαση του ΣτΕ του 2014, που έκρινε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και συνταγματικά ανεπίτρεπτη η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, είναι η πλειονότητα των μετοχών της εταιρείας (50 συν 1) να μείνει στα χέρια του Δημοσίου. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι δεν θα στερηθεί κανένας πολίτης το νερό λόγω ανέχειας και αναφέρθηκε στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ και στο πρόγραμμα των διακανονισμών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς μελετάται η διαγραφή μέρους του τιμήματος και η δημιουργία ενός κουμπαρά με συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ίσως και της Εκκλησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL