Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο / Βαρύ πρόστιμο για την ανύπαρκτη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο / Βαρύ πρόστιμο για την ανύπαρκτη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων

Ακριβά, πανάκριβα πληρώνει η χώρα μας, για την ακρίβεια οι φορολογούμενοι, τις χρόνιες πλημμέλειες και ελλείψεις, αλλά και την αδράνεια στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς η διαχείρισή τους είναι ευθύνη των παραγωγών τους.

Σε μια υπόθεση στην οποία η διαδικασία επί παραβάσει ξεκίνησε από το 2003 με πρωτόδικη καταδίκη τον Σεπτέμβριο του 2009 και καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης τον Μάρτιο του 2013, χθες ήχησε η βαριά καμπάνα: 10 εκατομμύρια εφάπαξ χρηματικό πρόστιμο και 30.000 ημερήσιο, το οποίο μετράει από χθες έως και την πλήρη συμμόρφωση.

Με τη δεύτερη καταδίκη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την εκτέλεση της απόφασης του 2009. Δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2013 η Ελλάδα δεν είχε ακόμη υιοθετήσει ειδικό σχέδιο για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων (συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, ασφαλή τελική διάθεση) ούτε είχε δημιουργήσει ολοκληρωμένο και κατάλληλο δίκτυο εγκαταστάσεων διάθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων ούτε έχει ή διαχειριστεί τα λεγόμενα «ιστορικά απόβλητα» (τα παλαιά απόβλητα, αποθηκευμένα προσωρινά σε ακατάλληλους χώρους), σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Κατά το δικαστήριο, το βαρύ πρόστιμο συνδέεται όχι μόνο με τη μεγάλη διάρκεια της μη συμμόρφωσης, αλλά και με τη βαριά παράβαση, διότι ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον. Στο σκεπτικό του το δικαστήριο επισημαίνει ότι η κατασκευή διαφόρων εγκαταστάσεων, καθώς και τριών χώρων αποθέσεως για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Οι Οδηγίες που παραβίασε η Ελλάδα, σύμφωνα με την ανεκτέλεστη πρώτη καταδίκη, είναι οι:

* 2006/12/ΕΚ, της 5ης Απριλίου 2006, περί των στερεών αποβλήτων.

* 91/689/ΕΟΚ, της 12ης Δεκεμβρίου 1991, για τα επικίνδυνα απόβλητα.

* 1999/31/ΕΚ, της 26ης Απριλίου 1999, περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.

Η δεύτερη προσφυγή της Κομισιόν στο δικαστήριο κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2014. Όπως αναφέρεται στη σκέψη 78 της χθεσινής απόφασης "η κατάσταση εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένη εν συγκρίσει προς τη διαπιστωθείσα με την απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2009, Επιτροπή κατά Ελλάδας (C-286/08), καθ' όσον κατά την επ’ ακροατηρίου συζήτηση η Ελληνική Δημοκρατία επιβεβαίωσε ότι, μολονότι το σχέδιο διαχειρίσεως των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, έχουν πάντως ολοκληρωθεί η εκπόνηση και η έγκρισή του.

Από την υποβληθείσα στο δικαστήριο δικογραφία προκύπτει επίσης ότι η Ελληνική Δημοκρατία κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες στον τομέα των επενδύσεων προς εκτέλεση της αποφάσεως της 10ης Σεπτεμβρίου 2009 και ότι συνεργάσθηκε με την Επιτροπή".

Στα επικίνδυνα απόβλητα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αυτά που προέρχονται από τη βιομηχανική παραγωγή και μεταποίηση των υγειονομικών μονάδων, τα στοιχεία των οχημάτων που δεν επαναχρησιμοποιούνται, από συσσωρευτές κ.λπ.).

Προς θεσμοθέτηση το εθνικό σχέδιο

Κατά πληροφορίες το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (2016 - 2020), όπως και η στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που το συνοδεύει, βρίσκεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο τελικό στάδιο και εκκρεμεί η υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών, καθώς εγκρίνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Μεταξύ άλλων, αυτό προβλέπει τη χωροθέτηση ανά Περιφέρεια χώρου για τα επικίνδυνα απόβλητα (ΧΥΤΕΑ), ενώ από τις αρχές του χρόνου το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τις επιχειρήσεις που "συσσωρεύουν" απόβλητα να υποβάλουν σχέδια συμμόρφωσης με στόχο την απομάκρυνσή τους στα μέσα του 2018.

10 εκατομμύρια εφάπαξ χρηματικό πρόστιμο και 30.000 ημερήσιο, το οποίο μετράει από χθες έως και την πλήρη συμμόρφωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL