Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Π. Σκουρλέτης: / Π. Σκουρλέτης: Η πρόληψη και ο έλεγχος των αυθαιρεσιών, φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: / Π. Σκουρλέτης: Η πρόληψη και ο έλεγχος των αυθαιρεσιών, φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου

Την ανάγκη να συζητηθούν αναλυτικά και διεξοδικά τα χρόνια προβλήματα της αυθαίρετης δόμησης, αλλά και να αξιοποιηθεί το σύνολο των εναλλακτικών προτάσεων προκειμένου να δοθεί μια πιο μόνιμη απάντηση στα προβλήματα εν γένει του δομημένου περιβάλλοντος υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης με αφορμή το σχέδιο νόμου που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη προς διαβούλευση (μέχρι στις 22 του μήνα). Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου "για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος", σε συνέντευξη Τύπου χθες επισήμανε ότι βασική του φιλοσοφία είναι η πρόληψη, καθώς δημιουργεί δομές όπως το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, ώστε να "προλαβαίνει καταστάσεις", και ο διαχωρισμός, η αμετακίνητη κόκκινη γραμμή για τα αυθαίρετα έως τον Ιούλιο του 2011 και μετά, για τα οποία "θα είμαστε αυστηροί, άτεγκτοι" είπε. Προηγουμένως ο Π. Σκουρλέτης είχε σημειώσει ότι η κρίση των τελευταίων ετών δεν είχε επιπτώσεις μόνο στα εισοδήματα, στα δικαιώματα κ.λπ., αλλά και στο περιβάλλον, ενώ στη συζήτηση για καινούργιες επενδύσεις και στην προσπάθεια να πάρει μπρος η οικονομία υποτιμώνται τα εξωτερικά κόστη και γίνονται εκπτώσεις εις βάρος του πολεοδομικού κεκτημένου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης παρατήρησε ότι με το σχέδιο νόμου επιχειρείται η θεραπεία των αιτίων που γεννούν την αυθαιρεσία και, αν αυτή δεν καταγραφεί, να γνωρίζουμε, δηλαδή, τι είναι δομημένο σήμερα, νόμιμο ή παράνομο, δεν μπορούμε να συζητάμε για θεραπεία. Χαρακτήρισε μεγάλη τομή τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου (κεντρική και αποκεντρωμένη δομή με πολλαπλές αρμοδιότητες), στο οποίο θα κατευθύνεται το 25% των νέων προστίμων, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν πόροι για κατεδαφίσεις. Είπε ακόμη ότι για τη στελέχωσή του απαιτούνται 300 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα προέλθουν είτε από αποσπάσεις είτε από πλεονάζον προσωπικό των δήμων ή με νέες προσλήψεις. Πρώτη φορά, υπογράμμισε η γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ρ. Κλαμπατσέα, γίνεται συστηματική προσπάθεια και αναπτύσσεται συγκεκριμένη μεθοδολογία ώστε να αναπτυχθούν οι μηχανισμοί και τα μέσα ελέγχου της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος (π.χ. ενεργοποίηση της διαδικασίας για την ταυτότητα των κτηρίων), να καθοριστεί το πλαίσιο δόμησης (π.χ. έλεγχος οικοδομικών αδειών, επαναφορά του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης) και να αντιμετωπιστεί η αυθαίρετη δόμηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Στ. Αγρίου, σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού, ένα εκατομμύριο κατοικίες έχουν υπαχθεί στη διαδικασία της τακτοποίησης, ενώ θα χρησιμοποιηθεί για τη διαδικασία της υπαγωγής η πλατφόρμα του ΤΕΕ για την οποία το υπουργείο έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους, όπως είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που προβλέπει το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν ή θα ανεγερθούν μετά το 2011 είναι τσουχτερά. Λόγου χάρη, το πρόστιμο ανέγερσης φτάνει στο 100% της αντικειμενικής αξίας του κτηρίου.

Πρόστιμα τακτοποίησης

Όπως είναι γνωστό, η προθεσμία υπαγωγής λήγει τον ερχόμενο μήνα και με το νομοσχέδιο δίδεται παράταση δύο ετών με δυνατότητα να επεκταθεί. Το ειδικό πρόστιμο μειώνεται ή αυξάνεται ανάλογα με το εξάμηνο ένταξης στη ρύθμιση της τακτοποίησης. Τα παράβολα από 500 ευρώ μειώνονται στο μισό, στα 250, ενώ οι δόσεις καταβολής του προστίμου αυξάνονται από 60 σε 80. Μειώνονται τα πρόστιμα για αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί μεταξύ 1983 - 1993 σε περιοχές εκτός σχεδίου που εκκρεμεί η θεσμοθέτηση της πολεοδομικής μελέτης, όπως και για υπόγεια, σοφίτες και πατάρια κτηρίων. Αυξάνονται σε περιοχές προστασίας, παραδοσιακούς οικισμούς κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL