Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Σχέδιο ΚΥΑ / Σχέδιο ΚΥΑ: Περιβαλλοντικό τέλος για περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και ρύπανσης των υδάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχέδιο ΚΥΑ / Σχέδιο ΚΥΑ: Περιβαλλοντικό τέλος για περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και ρύπανσης των υδάτων

Τους γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού για κάθε χρήση, καθώς και τις διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος ανά χρήση, περιλαμβάνει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο κόστος ανάκτησης, πέραν του χρηματοοικονομικού, λογαριάζεται το περιβαλλοντικό κόστος, το οποίο προσδιορίζεται ως η οικονομική αποτίμηση "της απόκλισης της κατάστασης των υδάτων από την καλή κατάσταση" και προκύπτει όταν σε μια λεκάνη απορροής ποταμού τα επιφανειακά υδάτινα σώματα δεν είναι σε καλή κατάσταση και τα υπόγεια σε κακή χημική κατάσταση από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Επίσης προσμετράται το κόστος πόρου, το οποίο ορίζεται ως η οικονομική αποτίμηση άλλων εναλλακτικών χρήσεων του νερού, οι οποίες είναι αναγκαίες σε περίπτωση που το υδατικό σύστημα χρησιμοποιείται πέραν του ρυθμού της φυσικής του αναπλήρωσης. Αυτό προκύπτει όταν τα υπόγεια νερά είναι σε κακή ποσοτική κατάσταση και όταν η ελλειπής κάλυψη των αναγκών νερού των κύριων ανθρωπογενών χρήσεων οφείλεται σε κακή διαχείριση των υδατικών πόρων. Καθιερώνεται το περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο βαρύνει τον τελικό χρήστη ανά κυβικό μέτρο καταναλωθέντος νερού που ενσωματώνει το περιβαλλοντικό και το κόστος πόρου.

Το σχέδιο ΚΥΑ εφαρμόζεται στις υπηρεσίες ύδατος για ύδρευση, άρδευση και λοιπές αγροτικές χρήσης, για βιομηχανική, καθώς και στις υπηρεσίες αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων εξαιρουμένης της ενεργειακής χρήσης και των απολήψεων από πηγάδια και φρέατα. Ως πάροχοι υπηρεσιών ύδατος ορίζονται οι δημόσιοι και δημοτικοί φορείς, οι δημόσιοι οργανισμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, οι αντίστοιχες εταιρείες παγίων, οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) και οι Πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος προς άλλους φορείς ή στους τελικούς χρήστες.

Οι παραπάνω πάροχοι υποχρεούνται εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους να προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους, ενώ εισπράττουν το περιβαλλοντικό τέλος. Αυτοί κρατούν για τον εαυτόν τους το 2,5% και το υπόλοιπο κατευθύνεται στο Πράσινο Ταμείο. Εξαιρούνται ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Για ύδρευση και υπηρεσίες αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, αλλά και για αγροτική χρήση τα περιβαλλοντικά τέλη θα επιβληθούν για πρώτη φορά από την πρώτη Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των 14 υδατικών διαμερισμάτων της χώρας και σε αρχικό στάδιο κλιμακωτά μέχρι τη δεύτερη αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης "με βασικό κριτήριο την αποτροπή της απότομης και υπερβολικής επιβάρυνσης των χρηστών, ώστε να μην επέρχεται αδυναμία κάλυψης των βασικών τους αναγκών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διαχειριστικά σχέδια είναι στη διαδικασία της αναθεώρησης (για την περίοδο 2016-2021), καθώς έχει ξεκινήσει η διαβούλευση τον Ιούνιο, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους έξι μήνες. Η Οδηγία - πλαίσιο για την ορθολογική χρήση των υδάτων προβλέπει αναθεώρηση και ενημέρωση των διαχειριστικών σχεδίων ανά εξαετία. Απαλλάσσονται από τα περιβαλλοντικά τέλη οι χρήστες που εφαρμόζουν ορθές πρακτικές διαχείρισης ή και βελτίωσης της "καλής κατάστασης των νερών", όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή λόγω γεωμορφολογικών ιδιομορφιών ή ακραίων κλιματικών συνθηκών.

Η τιμολόγηση του νερού στον πρωτογενή τομέα θα γίνεται από ένα μεικτό σύστημα χρέωσης που περιλαμβάνει ένα σταθερό τέλος ανά στρέμμα καλλιέργειας και ένα μεταβλητό ανά κυβικό μέτρο νερού στις περιπτώσεις όπου λειτουργούν τα συλλογικά δίκτυα. Στις μεμονωμένες υδρογεωτρήσεις η χρέωση θα γίνεται ανά κυβικό μέτρο.

Η διαβούλευση, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ολοκληρώνεται την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ για ακόμη μια φορά τα σχόλια που κατατίθενται δεν εμφανίζονται στη σχετική ιστοσελίδα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL