Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ισχνό ποσοστό ικανοποίησης για πάρκα, άλση και κήπους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισχνό ποσοστό ικανοποίησης για πάρκα, άλση και κήπους

Μόλις 48 χώροι πρασίνου (ποσοστό 5,4%) από τους συνολικά 887 (οι περισσότεροι στην Αττική), που κατέγραψαν και αξιολόγησαν σε 89 αστικά κέντρα της χώρας πάνω από 4.500 πολίτες, πλησιάζουν ή παίρνουν το άριστα, με βαθμολογία εννέα και δέκα. Ανάμεσά τους το Πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το Πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα, το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα, ο Δημοτικός Κήπος Δράμας και το Άλσος Κεφαλαρίου στην Κηφισιά.

Η καταγραφή για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς έγινε από τους πολίτες μέσω εφαρμογής σε κινητό από το WWF GreenSpaces. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το WWF Ελλάς, η βαθμολογία γίνεται με κλίμακα από 1 (πολύ άσχημη κατάσταση) έως 10 (άψογη κατάσταση), ενώ ο μέσος όρος της βαθμολογίας ενός χώρου προκύπτει από τη στάθμιση των επιμέρους βαθμολογιών στις τρεις κατηγορίες (ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, επίπεδο καθαριότητας, είδος και ποιότητα υποδομών).

Για τη βαθμολογία έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο πράσινο, με συντελεστή βαρύτητας 50%, ενώ οι άλλοι δύο δείκτες έχουν συντελεστή βαρύτητας 25%. Από τους 887 χώρους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην εφαρμογή, 58 χώροι πρασίνου έχουν βαθμολογηθεί με άριστα στο πράσινο, 25 έχουν πάρει άριστα στην καθαριότητα και 18 στις υποδομές. Στον αντίποδα, 30 χώροι έχουν πάρει κάτω από το 3 στο πράσινο, 50 δεν πέρασαν το 3 στην καθαριότητα και 140 έχουν πάρει κάτω από 3 στις υποδομές.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας όλων των καταγεγραμμένων πάρκων ανέρχεται στο 6,2. Οι 664 χώροι πρασίνου "προβιβάζονται" με βαθμολογία πάνω από 5, ενώ 223 δεν πιάνουν τη βάση. Κάτω από 3 παίρνουν, μεταξύ άλλων, χώροι που βρίσκονται στο Κορδελιό, στη Βουλιαγμένη, την Τρίπολη, την Αθήνα, τη Λάρισα, στον Πειραιά, στην Παλλήνη. Το Πεδίον του Άρεως βαθμολογείται από τους πολίτες μόλις πάνω από τη βάση, με 5,04, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος, σχολιάζει η οργάνωση.

Σε επίπεδο δήμων, η Πετρούπολη, η Τρίπολη, το Ίλιον, η Καλαμάτα, το Αιγάλεω, η Βουλιαγμένη, η Πεύκη και το Ψυχικό είναι οι περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσον όρο την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας χώρων πρασίνου εντοπίζεται στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τη Λάρισα, τη Νέα Ιωνία, τη Ν. Φιλαδέλφεια, τον Εύοσμο, τον Πειραιά, την Παλλήνη και τη Γλυφάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL