Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Το Πεκίνο βουλιάζει 11 εκατοστά τον χρόνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Πεκίνο βουλιάζει 11 εκατοστά τον χρόνο

Το διάσημο για το «νέφος» ρύπανσης στην ατμόσφαιρά του Πεκίνο, φαίνεται πως αντιμετωπίζει άλλη μία τελείως διαφορετική απειλή. Σύμφωνα με επιστήμονες βυθίζεται κατά τόπους έως 11 εκατοστά τον χρόνο.

Η σταδιακή καταβύθιση της κινεζικής πρωτεύουσας αποδίδεται σύμφωνα με δημοσίευμα του guardian, στην υπερβολική άντληση των υπογείων υδάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφανείας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ορισμένες ζωτικές υποδομές, όπως οι σιδηρόδρομοι υψηλής ταχύτητας αλλά και υψηλά κτίρια, μπορεί να αντιμετωπίσουν κινδύνους στο μέλλον.

Η καταβύθιση του εδάφους δεν είναι ομοιόμορφη και το γεωλογικό φαινόμενο είναι πιο έντονο στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, όπου φθάνει έως τα 11 εκατοστά ετησίως.

Το Πεκίνο βρίσκεται σε πεδιάδα, που διαθέτει υπόγεια ύδατα. Η μαζική άντληση υδάτων με γεωτρήσεις ρίχνει συνεχώς το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα και συμπαρασύρει την επιφάνεια του εδάφους προς τα κάτω υποστηρίζει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Remote Sensing.

Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται τα πηγάδια γεώτρησης μέσα και γύρω από το Πεκίνο και πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για την άρδευση γεωργικών καλλιεργειών. Το 2015 η Κίνα εγκαινίασε ένα μεγάλο έργο κατασκευής ενός εκτεταμένου δικτύου καναλιών και τούνελ 2.400 χιλιομέτρων, που φέρνει από μακριά περίπου 45 δισ. κυβικά μέτρα νερού στην πόλη, με στόχο να μειωθούν οι τοπικές γεωτρήσεις και να λυθεί το πρόβλημα του νερού σε βάθος χρόνου.

Άλλες μεγαλουπόλεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια, προβλήματα λόγω υπεράντλησης των υπογείων υδάτων είναι η Πόλη του Μεξικό η οποία βυθίζεται έως 28 εκατοστά το χρόνο. Ανάλογος είναι ο ρυθμός στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, ενώ η Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης υποχωρεί έως 12 εκατοστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL