Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση κατά της "μεγάλης ιδέας" της εκτροπής του Αχελώου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χαιρετίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση κατά της "μεγάλης ιδέας" της εκτροπής του Αχελώου

Tους πολύχρονους αγώνες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των τοπικών κοινωνιών και των κινημάτων, αλλά και τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια σε αυτή την καταστροφική οικολογικά και οικονομικά «μεγάλη ιδέα» δικαιώνει η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία σταματάει οριστικά τα έργα εκτροπής του Αχελώου, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι στο όνομα της «μεγάλης ιδέας» κατασπαταλήθηκαν πολύτιμοι οικονομικοί πόροι και πάνω της κερδοσκόπησαν πολιτικά στο παρελθόν κυβερνήσεις και τοπικοί παράγοντες των Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μην προωθηθούν εναλλακτικά έργα μικρής κλίμακας για την εξοικονόμηση, την ορθή διαχείριση και την εξυγίανση των υδάτων στη Θεσσαλία και να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Σήμερα -προστίθεται στην ανακοίνωση- "χρειάζεται να αναζητηθούν οι ευθύνες όσων προσπάθησαν να επιβάλουν για δεκαετίες την αδιέξοδη επιλογή της εκτροπής του Αχελώου, ευθύνες πολιτικές αλλά και διαχειριστικές για το πώς διατέθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά για ένα έωλο σχέδιο. Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί αυτή την κατηγορηματική απόφαση του ΣτΕ και να μην επιχειρήσει την παράκαμψή της με οποιονδήποτε τρόπο".

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως απαιτείται "άμεσα η προώθηση μέτρων ορθολογικής διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία, αλλά και παρεμβάσεων οικολογικής ανασυγκρότησης περιοχών που έχουν πληγεί από τα φαραωνικά έργα της εκτροπής. Για τις προτεραιότητες και τα συγκεκριμένα μέτρα ενός τέτοιου σχεδιασμού πρέπει να οργανωθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και τους επιστήμονες".

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σε διάλογο τις σχετικές προτάσεις του, που εντάσσονται στο πλαίσιο και του συνολικού πολιτικού προγράμματος για την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό της παραγωγής και κατανάλωσης.

Κ. Πουλάκης: Ας απολογηθούν όσοι εξαπάτησαν τους Θεσσαλούς

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας", Κ. Πουλάκης, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: "Εμείς από την πλευρά μας, παρά το γεγονός ότι είχαμε γίνει αντιδημοφιλείς πηγαίνοντας κόντρα στη θεσσαλική 'μεγάλη ιδέα' που κάποιοι προωθούσαν, ταχθήκαμε εξ αρχής κατά του έργου της εκτροπής. Με όλες μας τις δυνάμεις, όσο λιγοστές κι αν ήταν, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τη θεσσαλική κοινωνία. Και παράλληλα καταθέσαμε μία εναλλακτική, επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση συνολικής διαχείρισης του υδατικού προβλήματος της περιοχής, σαφώς οικονομικότερη, συμβατή με την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, άμεσα υλοποιήσιμη, χρηματοδοτούμενη από κοινοτικούς πόρους, αποτελεσματική και πάνω από όλα περιβαλλοντικά βιώσιμη. Πλην όμως, 'φωνή βοώντος εν τη ερήμω'. Ας απολογηθούν, λοιπόν, όσοι συνειδητά εξαπάτησαν τους Θεσσαλούς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL