Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει 40 εκατ. για τη μείωση της αιθαλομίχλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει 40 εκατ. για τη μείωση της αιθαλομίχλης

Στη συνέντευξη Στουρνάρα, με την οποία είπε ότι δεν μειώνει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης για να μην θερμαίνονται οι πισίνες των βορείων προαστίων, παρέπεμψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερώτηση της Χαράς Καφαντάρη για την αιθαλομίχλη.

"Είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής της χώρας, το οποίο χειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, εγώ δεν θα πω τίποτα περισσότερο" είπε ο υπουργός καταθέτοντας την συνέντευξη Στουρνάρα. Ομολόγησε ακόμη ότι "δεν είναι εύκολο για το ΠΕΚΑ να εξασφαλίσει 40 εκατ. ευρώ από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τα ζητήματα της προστασίας της υγείας των ανθρώπων και της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης".

Η αιθαλομίχλη "είναι γέννημα - θρέμμα των ανάλγητων και αφρόνων μνημονιακών επιλογών" τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν μειώνεται αν και το κράτος έχασε περί τα 237 εκατ. έσοδα, το λαθρεμπόριο καυσίμων οργιάζει με το ναυτιλιακό πετρέλαιο και το σύστημα εισροών - εκροών δεν εφαρμόζεται στα διυλιστήρια και στο ναυτιλιακό πετρέλαιο.

Το μόνο άμεσο μέτρο που έπρεπε και πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι η παροχή φθηνών, περιβαλλοντικά φιλικότερων καυσίμων στα νοικοκυριά για θέρμανση, με κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, τόνισε η Χ. Καφαντάρη, επισημαίνοντας ότι ακόμη και "τα έκτακτα μέτρα που προωθείτε επαφίενται στην καλή θέληση και στην καλή πληροφόρηση των περιφερειαρχών".

Τα μέτρα "υπακούουν στο πόρισμα των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας" και δίνουν τη δυνατότητα στον υπουργό για την Περιφέρεια Αττικής αλλά και στους περιφερειάρχες, απάντησε ο Γ. Μανιάτης υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση για τη ΔΕΗ "δίνει τη δυνατότητα στο νοικοκυριό χαμηλού εισοδήματος εναλλακτικά, δωρεάν, να χρησιμοποιήσει ένα θερμαντικό σώμα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL