Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Ακτινοβολία 17 φορές πάνω από το κανονικό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακτινοβολία 17 φορές πάνω από το κανονικό!

Ακτινοβολία 17 φορές πάνω από το κανονικό!

έδειξε μέτρηση τεχνικών του ΕΜΠ σε διαμέρισμα

Εισαγγελική έρευνα προκάλεσε το δημοσίευμα της "Αυγής" για το «δάσος» κεραιών κινητής τηλεφωνίας που διογκώνεται ανησυχητικά στο Γαλάτσι. Δεκάδες κεραίες φυτρώνουν σε μια περιοχή του λεκανοπεδίου που λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους είναι ήδη επιβαρυμένη προκαλώντας τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν για κατάθεση κάτοικοι του Γαλατσίου οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα από την ύπαρξη των κεραιών καθώς και για να υποδείξουν με τις μαρτυρίες τους στην εισαγγελική αρχή περιπτώσεις κεραιών που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

Πανάκριβη θωράκιση, αλλιώς... "αλλάξτε σπίτι για να γλυτώσετε"

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δ. Γεωργάτου, που στις αρχές Οκτωβρίου του 2013 ζήτησε από ομάδα τεχνικών του ΕΜΠ να επισκεφθούν το σπίτι του και να πραγματοποιήσουν μέτρηση της ακτινοβολίας που δέχεται το διαμέρισμά του από κεραία κινητής τηλεφωνίας που έχει εγκατασταθεί στην ταράτσα της απέναντι πολυκατοικίας.

«Πάγωσα, όταν μου αποκάλυψαν πως η ακτινοβολία που δέχομαι εγώ και η οικογένειά μου είναι 17 φορές πάνω από το κανονικό» λέει στην «Α» ο Δ. Γεωργάτος, που έχει ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που «φύτεψε» την κεραία απέναντι από το σπίτι του.

Οι τεχνικοί του Πολυτεχνείου που πραγματοποίησαν την μέτρηση τον συμβούλευσαν να θωρακίσει το διαμέρισμά του με ειδικές «μεμβράνες» ή με «κουρτίνες» που αντανακλούν την ακτινοβολία καθώς ζει πολύ κοντά σε μια μεγάλη και επιβαρυντική για την υγεία του πηγή ακτινοβολίας. «Όταν όμως τους εξήγησα πως δεν μπορώ να αναλάβω ένα τέτοιο κόστος προστασίας, με συμβούλευσαν πως το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να αλλάξω σπίτι για να γλιτώσω από την ακτινοβολία» είναι τα λόγια του ενός πολίτη που είχε την ατυχία να βρεθεί απέναντι από την «σύγχρονη τεχνολογία» και στο εύκολο κέρδος ενός γείτονα.

Ετοιμάζονται να τοποθετήσουν άλλες 15 κεραίες

Οι πολίτες του Γαλατσίου απαιτούν την αποκάλυψη όλων των κεραιών από τα καμουφλάζ εξαπάτησης και αξιώνουν την πλήρη χαρτογράφηση και τον έλεγχο νομιμότητας όλων των κεραιών που είναι εγκατεστημένες στον δήμο και άμεση αποξήλωση όλων των παράνομων κεραιών και καταγγέλλουν όσους εκμισθώνουν τις ταράτσες τους έναντι υψηλής αμοιβής αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή των γειτόνων τους.

Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εμφανίζονται απρόθυμες να εναρμονιστούν με το λαϊκό αίσθημα και υλοποιούν συστηματικά τα σχέδια επέκτασης και πύκνωσης του «δάσους κεραιών» στο Γαλάτσι, που αποτελεί μια από τις πιο «προβληματικές» περιοχές της Αττικής.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΤ, 15 ακόμη κεραίες που υπάγονται στην υπ' αρ. 48263/959 Κοινή Υπουργική Απόφαση «Εγκαταστάσεις Κατασκευών Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης, εξαιρούμενες από την αδειοδότηση, πρόκειται να τοποθετηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με την παρ. 23 του άρθρου 30 του Ν. 4070/2012» (ΦΕΚ1442/Β/14-06-13), για τα κεραιοσυστήματα που εμπίπτουν στην ανωτέρω κατηγορία δεν απαιτείται η χορήγηση άδειας από την ΕΕΤΤ, καθώς η Αρχή θεωρεί ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο Άρθρο 3 της προαναφερθείσας ΚΥΑ.

Οι κάτοικοι που ευθέως πλέον αμφισβητούν την τήρηση των προϋποθέσεων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις επιτυγχάνοντας πολύ συχνά το «γκρέμισμα» των κεραιών. Η επιτροπή κατοίκων, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ήταν αυτή που κατάφερε με τη μαζική και δυναμική της παρουσία να αποτρέψει την ενεργοποίηση κεραίας επί της οδού Πρωτοπαπαδάκη, με σκοπό να προστατεύσει την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Οι κάτοικοι ζητούν δημιουργία τομέα Δημοτικής Πεδιομέτρησης

Η επιτροπή κατοίκων ζητά την αποξήλωση όλων των κεραιών που βρίσκονται κοντά σε χώρους όπου υπάρχουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, νοσοκομεία) μέχρι την απόσταση των 500 μέτρων καθώς, όπως καταγγέλλουν, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν εντοπισθεί καμουφλαρισμένες κεραίες όχι μόνο κοντά σε σχολεία αλλά και σε δασική έκταση την οποία χαρακτηρίζουν καταπατημένη από ιδιώτη.

Τα στοιχεία της επιτροπής κατοίκων αναμένεται να δοθούν σύντομα στην Δικαιοσύνη, που ξεκίνησε ήδη έρευνα για τον εντοπισμό των παράνομων κεραιών στο Γαλάτσι. Πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι η δημιουργία τομέα Δημοτικής Πεδιομέτρησης, ο οποίος θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτών, των συλλόγων και των δημοτικών κινήσεων, καθώς και τον επανασχεδιασμό του δικτύου κεραιών, μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΑΚΟΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL