Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Χρ.Σπίρτζης - Σ.Φάμελλος: Ουσιαστική διαβούλευση και ισχυρή προστασία του Υμηττού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ.Σπίρτζης - Σ.Φάμελλος: Ουσιαστική διαβούλευση και ισχυρή προστασία του Υμηττού

Το αίτημα για ουσιαστικό δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για την προστασία του Υμηττού μετέφεραν με επιστολή τους στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στην επιστολή τονίζεται ότι «η κύρωση ενός ολοκληρωμένου Προεδρικού Διατάγματος ουσιαστικής προστασίας του Υμηττού αποτελεί πολιτική και περιβαλλοντική προτεραιότητα για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής».

Παράλληλα, με έμφαση τονίζεται ότι η ανάρτηση της Στρατηγικής Μελέτης και Περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν αρκεί και μάλιστα υπό  ασφυχτικό χρονοδιάγραμμα εντός της καλοκαιρινής περιόδου ενώ η αδυναμία συμμετοχής φορέων της Αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και του περιβάλλοντος περιορίζουν τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα της ουσιαστικής διαβούλευσης.

«Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να οργανώσει παρουσίαση και ουσιαστική συζήτηση για την ΣΜΠΕ και το σχέδιο ΠΔ του Υμηττού ανά Δήμο, ή ανά ομάδες όμορων Δήμων, έτσι ώστε η κοινωνία της περιοχής να ενημερωθεί και να συμμετέχει ουσιαστικά στην συνδιαμόρφωση του σχεδίου προστασίας του Υμηττού, διαδικασία που δεν μπορεί να περιοριστεί σε επικοινωνιακές συναντήσεις με πολύ περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Τέλος, οι Χρ.Σπίρτζης και Σ.Φάμελλος, επισημαίνουν ότι το ΥΠΕΝ οφείλει να εξασφαλίσει ότι η αξιολόγηση και ενσωμάτωση της διαβούλευσης και η νομοτεχνική επεξεργασία και υποβολή του σχεδίου ΠΔ και της ΣΜΠΕ θα καλύπτουν όλες τις θεσμικές προβλέψεις ως προς τη διαδικασία και το περιεχόμενο ώστε να μην κινδυνέψει η έγκριση του ΠΔ και άρα η προστασία του Υμηττού από αντίστοιχα ελλείμματα και προχειρότητες».

Ολόκληρη η επιστολή:

«Η κύρωση ενός ολοκληρωμένου Προεδρικού Διατάγματος ουσιαστικής προστασίας του Υμηττού αποτελεί πολιτική και περιβαλλοντική προτεραιότητα για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και του περιβάλλοντος διεκδίκησαν τα τελευταία χρόνια αυτό το στόχο. Από τη μεριά μας οφείλουμε να ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια σε αυτή την υποχρέωση απέναντι στο περιβάλλον και στην κοινωνία της Αττικής, για ένα πραγματικό πνεύμονα ζωής, περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ανάρτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε επί της ουσίας για τα παραπάνω. Όμως το ασφυχτικό χρονοδιάγραμμα της τυπικής ανάρτησης της ΣΜΠΕ εντός της καλοκαιρινής περιόδου, η έλλειψη ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου και η αδυναμία συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών περιορίζουν τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα της ουσιαστικής διαβούλευσης.

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να οργανώσει παρουσίαση και ουσιαστική συζήτηση για την ΣΜΠΕ και το σχέδιο ΠΔ του Υμηττού ανά Δήμο, ή ανά ομάδες όμορων Δήμων, έτσι ώστε η κοινωνία της περιοχής να ενημερωθεί και να συμμετέχει ουσιαστικά στην συνδιαμόρφωση του σχεδίου προστασίας του Υμηττού, διαδικασία που δεν μπορεί να περιοριστεί σε επικοινωνιακές συναντήσεις με πολύ περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων.

Με την επιστολή μας αυτή σας προτείνουμε και αιτούμαστε να αναλάβει το ΥΠΕΝ την πρωτοβουλία δημόσιας παρουσίασης και συζήτησης του περιεχομένου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του σχεδίου ΠΔ, αμέσως μετά το πέρας της ανάρτησης της ΣΜΠΕ. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η προετοιμασία ενός ολιστικού και βιώσιμου ΠΔ για τον Υμηττό.

Παράλληλα το ΥΠΕΝ οφείλει να εξασφαλίσει ότι η αξιολόγηση και ενσωμάτωση της διαβούλευσης και η νομοτεχνική επεξεργασία και υποβολή του σχεδίου ΠΔ και της ΣΜΠΕ θα καλύπτουν όλες τις θεσμικές προβλέψεις ως προ τη διαδικασία και το περιεχόμενο και δεν θα κινδυνέψει η έγκριση του ΠΔ και άρα η προστασία του Υμηττού από αντίστοιχα ελλείμματα και προχειρότητες.

Αναμένουμε εκ μέρους σας τις δημόσιες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και στην ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL