Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Σ. Φάμελλος προς Κ. Χατζηδάκη για τον έναν χρόνο υπουργίας του: / Σ. Φάμελλος προς Κ. Χατζηδάκη για τον έναν χρόνο υπουργίας του: Δεκατέσσερα "επιτεύγματα άξια συγχαρητηρίων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Φάμελλος προς Κ. Χατζηδάκη για τον έναν χρόνο υπουργίας του: / Σ. Φάμελλος προς Κ. Χατζηδάκη για τον έναν χρόνο υπουργίας του: Δεκατέσσερα "επιτεύγματα άξια συγχαρητηρίων"

Τα πολλαπλά πλήγματα στο περιβάλλον της Ελλάδας, την επιστροφή σε πολιτικές δεύτερου Μνημονίου και την αποδυνάμωση των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στον έναν χρόνο διακυβέρνησης Ν.Δ. καταγράφει και αναδεικνύει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σ. Φάμελλος «συγχαίρει» τον Κ. Χατζηδάκη για τα «επιτεύγματά» του, απαριθμώντας τα. Ήτοι:

* Την επιβάρυνση των καταναλωτών της ΔΕΗ με 500 εκατ. ευρώ με τις άδικες αυξήσεις στα τιμολόγια της εταιρείας, στερώντας της ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες συνεπείς πελάτες.

* Την κατάργηση του ΑΣΕΠ και της συλλογικής σύμβασης για τους νέους εργαζόμενους στη ΔΕΗ με την ταυτόχρονη δημιουργία στρατού «γαλάζιων» golden boys με προκλητικά παχυλές αμοιβές.

* Τη μη ενεργοποίηση του Ταμείου Επανασυνδέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι υποκριτικά το εξήγγειλε, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα εν μέσω πανδημίας ευάλωτα νοικοκυριά.

* Την πώληση μεριδίου του Δημοσίου στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που με σκληρή διαπραγμάτευση διατήρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

* Την εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού του Δημοσίου στο δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε έναν ιδιώτη, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να διατηρήσει την πλειοψηφία στο Δημόσιο.

* Την επικοινωνιακή εξαγγελία για την απολιγνιτοποίηση της χώρας με μόνο στόχο να αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, χωρίς σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές και για την πλήρη απανθρακοποίηση της χώρας.

* Την κατεδάφιση του πλαισίου ασφάλειας δικαίου και διαφάνειας στις επενδύσεις, με υποβάθμιση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου, καθυστερώντας την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000, ανατρέποντας την αλληλουχία των σχεδιασμών, όπως στο χωροταξικό, στη διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.

* Την απορρύθμιση στη διαχείριση/διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών, καταργώντας τους Φορείς Διαχείρισης, τροποποιώντας τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τινάζοντας στον αέρα τις προδιαγραφές των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών που αποσαφηνίζουν τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και αφήνοντας μετέωρους τους εργαζόμενους.

* Την ακύρωση των κυρωμένων δασικών χαρτών στο 44% της Ελλάδας, δημιουργώντας «παραθυράκια» για εξυπηρετήσεις παντού και καθυστερώντας την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που συνδέεται άμεσα και με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

* Το πάγωμα των προγραμματισμένων προσλήψεων στις δασικές υπηρεσίες, σημαντικές τόσο για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών όσο και για την πρόληψη πυρκαγιών.

* Την «αδρανοποίηση» των Ενεργειακών Κοινοτήτων, εμβληματικού νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας την «αλλεργία» της Ν.Δ. στην κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

* Την ακύρωση νομοθετημένων οικονομικών κινήτρων και αντικινήτρων για την ανακύκλωση και τον έλεγχο των συστημάτων ανακύκλωσης, στερώντας πόρους και εξοπλισμό ανακύκλωσης από τους ΟΤΑ και την κοινωνία.

* Την «απόσυρση» ώριμων οικονομικών εργαλείων μεγάλων μεταρρυθμίσεων, όπως η εξοικονόμηση κτηρίων του Δημοσίου (Ηλέκτρα), η χρηματοδότηση περιβαλλοντικής βιομηχανίας και κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων, στερώντας επενδύσεις από την ελληνική οικονομία και κίνητρα για καινοτομία.

* Την ακύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων, επιβάλλοντας το δόγμα ιδιωτικοποίηση παντού και καύση… από το παράθυρο, σε αντίθεση με την κατεύθυνση της Ε.Ε. για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Χ. Καφαντάρη, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η «πράσινη» πολιτική της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη, μόλις μέσα σε έναν χρόνο διακυβέρνησης, φάνηκε πόσο υποκριτική και ψεύτικη είναι, σημειώνοντας πως ό,τι θετικό εμφανίζεται στον απολογισμό της Ν.Δ. στο ΥΠΕΝ είναι σχεδιασμοί και έργα που είχαν ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ (ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών, κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, σχέδιο ανάπλασης για το Μάτι, συμφωνία για αγωγό East Med κ.λπ.) που η Ν.Δ. σήμερα οικειοποιείται και εγκαινιάζει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL