Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Ο,τι πει το υπουργείο" / Πόντιος Πιλάτος η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για τις ΣΔΙΤ στο δίκτυο του νερού: Ο,τι πει το υπουργείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο,τι πει το υπουργείο" / Πόντιος Πιλάτος η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για τις ΣΔΙΤ στο δίκτυο του νερού: Ο,τι πει το υπουργείο

Στις αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρέπεμψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης αναφορικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την παράδοση της διαχείρισης, της λειτουργίας και της συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.

Αυτό, ως γνωστόν, περιλαμβάνει φράγματα και ταμιευτήρες Εύηνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς 400 χλμ., αντλιοστάσια κ.λπ., τα οποία ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ Παγίων.

Προς τούτο προκηρύχθηκαν τρεις παράλληλοι διαγωνισμοί για την ανάθεση συμβάσεων παροχής υπηρεσιών τεχνικού, νομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου (διάρκειας τουλάχιστον 30 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης) με σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού (ΣΔΙΤ).

Με αφορμή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για τα καλά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ως προς τη χρήση του 2019, χθες, ο Χ. Σαχίνης σημείωσε ότι η ΕΥΔΑΠ θα διεκδικήσει συμμετοχή στις ΣΔΙΤ διότι διαθέτει και την εμπειρία και την τεχνολογία και την τεχνογνωσία. Πρόσθεσε δε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μία μέρα έως την άλλη και η ΕΥΔΑΠ για κάποια χρόνια θα συνεχίσει, όπως και σήμερα, να διαχειρίζεται το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα... Βέβαια το θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ μάλλον αποκλείει τη συμμετοχή του Δημοσίου ή δημοτικής αρχής...

Συζητήσεις "σε καλό δρόμο"

Όσον αφορά την ανανέωση της εικοσαετούς σύμβασης για είκοσι χρόνια, που σχετίζεται με τον καθορισμό του τιμήματος του αδιύλιστου νερού, με πάροχο την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ (Ε.Π. ΕΥΔΑΠ), το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή, διά του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών, υποστήριξε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και η συμφωνία θα κλείσει «σχετικά σύντομα».

Όπως είπε, εξετάζονται διάφορες παράμετροι μεταξύ των δύο εταιρειών, όπως η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση στο πλαίσιο της ΚΥΑ του 2017 για την τιμολόγηση / κοστολόγηση του νερού, ο προσδιορισμός ενδεχόμενης οφειλής προς το Δημόσιο για την περίοδο 2013-2019, η διάρκεια ζωής των φραγμάτων, αν θα αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις κ.λπ.

Πρόταση για ΡΑΕ νερού

Η ΕΥΔΑΠ προτείνει τη σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής για το Νερό στα πρότυπα της ΡΑΕ, ατυχές υπόδειγμα αφού το νερό είναι δημόσιο αγαθό και επιπλέον η ΕΥΔΑΠ παρέχει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης μονοπωλιακά.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αν. Τόσιος σημείωσε ότι μέχρι το 2024 η εταιρεία θα διαθέσει 500 εκατ. για έργα δικτύων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, με τη μερίδα του λέοντος να διοχετεύεται στην Ανατολική Αττική, ώστε να αποκτήσει στοιχειώδεις υποδομές. Όπως είναι γνωστό, ελλείψει αυτών η Ελλάδα πληρώνει τσουχτερό χρηματικό πρόστιμο με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι η σύνδεση 400.000 κατοίκων της Ανατολικής Αττικής με το δίκτυο αποχέτευσης και η επαναχρησιμοποίηση των εκροών των βιολογικών σταθμών για άρδευση 35.000 στρεμμάτων. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ύστερα από σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε ότι εξετάζει εθελουσία έξοδο περίπου εκατό εργαζομένων οι οποίοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Εμμένει ο Καραμανλής δηλώνοντας... αντιμνημονιακός

Το νερό ήταν, είναι και θα είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, καθώς είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, υποστήριξε και χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Κατά την προσφιλή του μέθοδο, επιτέθηκε πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για υποκρισία «να κουνάει ο ΣΥΡΙΖΑ το δάχτυλο στη Νέα Δημοκρατία και να μιλά για ιδιωτικοποίηση, καθώς ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε την ΕΥΔΑΠ στο λεγόμενο υπερταμείο, μαζί με όλες τις ΔΕΚΟ, κάτι που είχε αρνηθεί να κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επί Μνημονίων»!

Επανέλαβε πως η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε ότι, όσον αφορά τη συντήρηση του δικτύου υδροδότησης και την αναβάθμιση του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως κάνει το Ελληνικό Δημόσιο για πάρα πολλά έργα, όπως στην ηλεκτροδότηση και την κατασκευή σχολείων.

Ισχυρίστηκε εκ νέου πως “το να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ιδιωτικοποιούμε το νερό είναι εντελώς fake news” προσθέτοντας τα συνήθη, ότι «όλη η Ευρώπη χρησιμοποιεί αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και πρέπει κι εμείς να βρούμε έξυπνους τρόπους να τα χρησιμοποιήσουμε. Επομένως τα περί ιδιωτικοποίησης είναι παραμύθια’’.

Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε πως το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει κάθε χρόνο στην ΕΥΔΑΠ 26,5 εκατ. ευρώ για έργα συντήρησης, καταλήγοντας, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία για την τιμή του αδιύλιστου νερού, κάτι που κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση», ενώ «με τις ΣΔΙΤ τα έργα συντήρησης του υδροδοτικού δικτύου θα γίνονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και με πιο ανταγωνιστικές τιμές».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL