Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Μαζική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαζική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη (Video)

Φωτό: Ευρωνίκηση

Ρεπορτάζ: Άντυ Κουκλάδα

Στην κινητοποίηση συμμετέχει η παράταξη της Περιφέρειας Αττικής, Δύναμη Ζωής και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καθώς και εκπρόσωποι από δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κατέβηκαν στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους ενάντια στο οικολογικό πραξικόπημα της κυβέρνησης.

Συνολικά, περισσότερες από 170 συλλογικότητες, οργανώσεις και δημοτικές παρατάξεις έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, ενώ συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών στη διαδικτυακή εκστρατεία για την απόσυρση το σχεδίου νόμου που μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τις 18.000.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η άμεση απόσυρση του καταστροφικού και αντί-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, το οποίο όπως τονίζουν "υπονομεύει το περιβάλλον, την βιώσιμη ανάπτυξη, τις προστατευόμενες περιοχές Natura, τον δασικό μας πλούτο και οδηγεί στην παράδοση κρίσιμων τομέων της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών στην υπηρέτηση των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου".

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το Ν/Σ κατατίθεται από την Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και ενώ η Βουλή υπολειτουργεί, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς επαρκή διαβούλευση για το σύνολο των άρθρων και με στόχο να ακυρώσει τη νομική προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για οικολογικό πραξικόπημα, που παραβιάζει την δημοκρατία, επαναφέρει μνημονιακές ρυθμίσεις και αντίκειται στην διεθνή, κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Πρόκειται για ένα αντι-περιβαλλοντικό έκτρωμα που καταστρατηγεί την ουσία του άρθρου 24 του Συνάγματος περί Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» του Υπουργείου Περιβάλλοντος:

Καταργεί την προστασία των περιοχών Natura, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης. Παράλληλα, εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών από τους οποίους αφαιρούνται σημαντικές αρμοδιότητες, όπως η γνωμοδότηση για την αδειοδότηση.

Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, νομιμοποιεί αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και, κατά περίπτωση, εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους.

Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για τα κέρδη των επενδυτών.

Επιτρέπει το κυνήγι και την αλιεία στα καταφύγια άγριας ζωής.

Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

Φωτογραφίες, video: Άντυ Κουκλάδα

Διαβάστε επίσης:

Το απόγευμα οι συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο – “ταφόπλακα” του περιβάλλοντος

Σε εξέλιξη η συγκέντρωση στο Σύνταγμα για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο (Video)

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL