Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Έρευνα της WWF / Έρευνα της WWF: Λουκέτο στις παράνομες αγορές άγριων ζώων για να σταματήσουν οι πανδημίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα της WWF / Έρευνα της WWF: Λουκέτο στις παράνομες αγορές άγριων ζώων για να σταματήσουν οι πανδημίες

 Αυτό καταδεικνύει έρευνα γνώμης, με τίτλο “Η πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) και το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής σε πέντε ασιατικές αγορές”, που δημοσιοποίησε χθες το WWF με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Η έρευνα εστίασε σε πέντε συνολικά ασιατικές αγορές (Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ), καταγράφοντας και αναλύοντας τη γνώμη των κατοίκων των συγκεκριμένων χωρών για τη λειτουργία των παράνομων αγορών άγριας ζωής εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Πραγματοποιήθηκε δε στις αρχές Μαρτίου, πριν κηρυχθεί πανδημία.

Όπως αναφέρει, τα άγρια ζώα που πωλούνται περισσότερο στις παραπάνω αγορές είναι τα ζωντανά πτηνά (46%), τα φίδια (34%), οι νυχτερίδες (23%), οι μοσχογαλές (20%), οι πανγκολίνοι (19%) και οι χελώνες (15%), ενώ πολύ συχνά ανάμεσά τους διακινούνται και απειλούμενα είδη. Κατά τα ευρήματα της δημοσκόπησης, 8 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν πως ανησυχούν πολύ έως πάρα πολύ για την εμφάνιση μελλοντικών εξάρσεων σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η λειτουργία αυτών των αγορών.

Στην ερώτηση σχετικά με το πώς θα υποστήριζαν πρωτοβουλίες για το κλείσιμο των αγορών, το 55% απάντησε πως θα σταματούσε να καταναλώνει άγρια ζώα και το 53% θα προσπαθούσε να πείσει και άλλους να μην αγοράζουν / καταναλώνουν τέτοια είδη. Η κινεζική κυβέρνηση στις 24 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την απαγόρευση κατανάλωσης ζώων άγριας ζωής.

Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πιστοποιεί ότι η σημερινή πανδημία Covid-19, μαζί με τουλάχιστον το 61% όλων των ανθρώπινων παθογενειών, προέρχονται από ζωονόσους. Και εκτιμά ότι έτσι επιβεβαιώνεται πως το παράνομο και ανεξέλεγκτο εμπόριο άγριων ζώων, με το στοίβαγμα ειδών και τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης και στη συνέχεια εξάπλωσης των ζωονόσων (μεταφέρονται από τα ζώα στους ανθρώπους).

Ταυτόχρονα, η διαπίστωση αυτή αναδεικνύει το παράνομο εμπόριο άγριων ζωών ως τη δεύτερη μεγαλύτερη άμεση απειλή για τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως, μετά την καταστροφή των οικοτόπων, καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL