Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
"Δωράκι" στην Ολυμπία Οδό ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δωράκι" στην Ολυμπία Οδό ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος

Με το «έτσι θέλω» ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής διαλύει τέσσερις εγκατεστημένες εργολαβίες για την κατασκευή του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος ως δημόσιου έργου, ώστε να παραδώσει την κατασκευή και τη διαχείρισή του, μαζί και την είσπραξη διοδίων, στην Ολυμπία Οδό, χωρίς καν να έχει διασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση...

Παρά ταύτα, έχει υπογραφεί «μνημόνιο συναντίληψης των δύο μερών», όταν με τις αναθεωρήσεις των συμβάσεων του 2013 αφαιρέθηκαν τα 75 χιλιόμετρα από την παραχώρηση του άξονα Ελευσίνα - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα.

Οι τέσσερις εργολαβίες

Οι εργολαβίες οι οποίες διαλύθηκαν -για τον σκοπό αυτόν «δούλεψε» η κυβέρνηση της Ν.Δ. άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της-, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείου Υποδομών για προφανείς λόγους, είναι:

* «Τμήμα 2 Αμαλιάδα - Δουναίικα», με ανάδοχο την Intrakat και εκτελεσμένες εργασίες στο 8,7% του συνόλου.

* «Τμήμα 5 Σαγαίικα - Βάρδα», με ανάδοχο την Κοινοπραξία Ξανθάκης ΑΤΕ - Αφοί Παπαϊωάννου ΑΤΕΒΕ Ιντερκάτ και εκτελεσμένες εργασίες στο 0,11% του συνόλου.

* «Τμήμα 6 Κ. Αχαΐα - Σαγαίικα», με ανάδοχο την GD Infrastrutture ΕΠΕ και εκτελεσμένες εργασίες στο 2% του συνόλου.

* «Τμήμα 7 ΒΙΠΕ - Κάτω Αχαΐα» με ανάδοχο την Αφοί Παπαϊωάννου ΑΤΕΒΕ με διακριτικό τίτλο Ιντερκάτ και εκτελεσμένες εργασίες στο 0,50% του συνόλου.

Για τις άλλες τέσσερις εργολαβίες δεν είχε βγει οριστικός ανάδοχος εξαιτίας διαφόρων εμπλοκών.

Γ. Βαρεμένος: Πραξικόπημα μέσα στη νύχτα

Τη σφοδρή αντίδραση του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένου προκάλεσε η διάλυση των νόμιμων εργολαβιών, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Μέσα στον ζόφο και τη νύχτα του κορωνοϊού, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην ολοκλήρωση του πραξικοπήματος της διάλυσης των συμβάσεων του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος. Ο κόσμος ανάποδα να γυρίσει, οι παραγγελίες - παραγγελίες! Τη στιγμή που διπλασιάζουν το κόστος για τη χρήση των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, γιατί να λογαριάζουν το κόστος της διάλυσης των συμβάσεων και την συνακόλουθη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης ενός πολύπαθου έργου;».

Αντί να ολοκληρώσουν εν εξελίξει ευρισκόμενα έργα, υπογραμμίζει ο βουλευτής, κάνουν ό,τι μπορούν για να περιπλέξουν την κατάσταση υπολογίζοντας, προφανώς κουτοπόνηρα, ότι μέσα στην αναταραχή αλλά και την παγωμάρα του κορωνοϊού θα υπερπηδήσουν τις νομικές επιπλοκές, ενώ για την «ενημέρωση» του ελληνικού λαού θα φροντίσει ο γνωστός προπαγανδιστικός μηχανισμός.

Τη στιγμή που ένα τμήμα του κόσμου στην επαρχία οδηγείται στην απόλυτη φτωχοποίηση, ή ακόμη και στην πείνα, δημιουργούνται εμπόδια στην ολοκλήρωση των έργων και ο αρμόδιος υπουργός συνεχίζει σε νέες περιπέτειες, αναφέρει στη δήλωσή του, για καταλήξει πως προφανώς ο υπουργός υλοποιεί «προεκλογικές δεσμεύσεις που φαίνεται να είναι τόσο ισχυρές ώστε να μην επηρεάζονται από κανέναν κορωνοϊό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL