Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΤΟ ΥΠΕΝ βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟ ΥΠΕΝ βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

Το περιβαλλοντικό κεκτημένο καταπατά και κουρελιάζει το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς εξυπηρέτηση ποικιλώνυμων συμφερόντων. με ένα αναχρονιστικό και αντιεπιστημονικό κατασκεύασμα, το οποίο βαφτίζει "εκσυχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας". Αφού διαλύει το υφιστάμενο εθνικό σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών καταργώντας τα 36 σημερινά Διοικητικά Συμβούλια, το αντικαθιστά με ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο του οποίου θα ηγείται manager και εφορμά στον φυσικό πλούτο της χώρας σε καιρούς κλιματικής κρίσης. Επιτρέπει, πρώτη φορά στα χρονικά, πλήθος ασύμβατων χρήσεων, καταστροφικών για το προστατευτέο αντικείμενο, σε πλήρη αντίθεση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία που επιτάσσει τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας.

Ενδεικτικά, στους αδιατάρακτους πυρήνες, στις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, όπου επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα, προβλέπονται τουλάχιστον έξι ασύμβατες χρήσεις, από κατοικία για τους εργαζόμενους έως εξορυκτική δραστηριότητα, και ένα πλήθος εγκαταστάσεων και έργων. Ταυτόχρονα υποβαθμίζει και αδυνατίζει περαιτέρω τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ το κράτος αποσύρεται από την αξιολόγηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την οποία θεσπίζονται οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής και λειτουργίας έργων ή δραστηριοτήτων.

Η όλη διαδικασία της αξιολόγησης ανατίθεται σε ιδιώτες, οι οποίοι μπορεί να είναι και οι ίδιοι που καταρτίζουν τις μελέτες για τον πελάτη τους, που στη συνέχεια θα εκδίδουν και σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, τα οποία θα... σφραγίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες .Το νομοσχέδιο 66 άρθρων αναρτήθηκε χθες για διαβούλευση έως τις 18 Μαρτίου, με τους βασικούς άξονές του να έχουν παρουσιαστεί σε συνέντευξή Τύπου από τον ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη την περασμένη Πέμπτη.

Η επέλαση στις προστατευόμενες περιοχές γίνεται με την εκ των προτέρων θέσπιση γενικών κατηγοριών χρήσεων αλλά και ειδικών με ακατανόητες προσθήκες και ξεχείλωμα στο υφιστάμενο Προεδρικό Διάταγμα 59/2018 . Θεσμοθετούνται λοιπόν τέσσερις ζώνες:

* Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης.

* Ζώνη προστασίας της φύσης.

* Ζώνη διαχείρισης οικοτόπων και ειδών.

* Ζώνη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων.

Σε αυτές περιλαμβάνεται ένας αχταρμάς χρήσεων, που είναι όμως και εγκαταστάσεις και έργα και κτήρια ή και... φάροι. Έτσι, στη Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης, που δεν επιτρέπεται ούτε το... πάτημα γάτας ακριβώς για να μην διασπαστεί η ακεραιότητα του τόπου, εκτός της μέχρι τώρα επιτρεπόμενης επιστημονικής έρευνας προστίθεται η κατοικία για το προσωπικό ασφαλείας και εργαζόμενους, η διοίκηση, οι εξορυκτικές δραστηριότητες, οι οδοί κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων ποδηλατόδρομου, κατασκευές δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας μετά των παραρτημάτων, υπέργειων και υπόγειων κ.ο.κ. Επίσης μνημεία, μόνο που τα μνημεία είναι κτήρια και όχι χρήσεις, έργα πρόληψης ή αντιμετώπισης της υφαλμύρωσης, έργα βελτίωσης των ιχθυοαποθεμάτων κ.ο.κ.

Στη Ζώνη προστασίας της φύσης προστίθενται πέραν αυτών της Α' Ζώνης και άλλες χρήσεις, όπως τα αναψυκτήρια έως 200 τ.μ., η στάθμευση, οι εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, διάφορες κατασκευές και διαμορφώσεις που και πάλι ονομάζονται ειδικές κατηγορίες χρήσεων.

Η τρίτη Ζώνη... υποδέχεται έναν απίστευτο αριθμό δραστηριοτήτων, ενώ η τέταρτη μπορεί να περιλάβει τα πάντα από τον ατέλειωτο κατάλογο γενικών και ειδικών χρήσεων. Οι συντάκτες του νομοσχεδίου φαίνεται να αγνοούν το περιεχόμενο του υφιστάμενου Π.Δ. καθώς μπλέκουν δραστηριότητες, λειτουργίες, κατασκευές και τις ονομάζουν χρήσεις αλλά και τις μεταβατικές του διατάξεις για τους κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, δρόμοι κ.λπ.).

Πάντως με τις τέσσερις Ζώνες και την εξειδίκευση των χρήσεων εντός αυτών υπονομεύονται, αν δεν καταργούνται, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το σύνολο των περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νatura 2000. Σε αυτές θα πατούσαν τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, με τα οποία θα χαρακτηριστεί το προστατευτέο αντικείμενο, θα οριοθετηθούν οι ζώνες προστασίας και θα καθοριστούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες και οι περιορισμοί.

Με όλα τα παραπάνω εξηγείται η σπουδή της κυβέρνησης να καταστρέψει το υφιστάμενο σύστημα διοίκησης με τους 36 φορείς διαχείρισης και τα συμμετοχικά Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία γνωμοδοτούσαν για τη χωροθέτηση έργων και δραστηριοτήτων και ενίοτε απαιτούνταν και η σύμφωνη γνώμη τους σε ολόκληρη την περιοχή δικαιοδοσίας τους. Από το νέο μοντέλο, με έντονα τα ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, απουσιάζει παντελώς κάθε αναφορά στις εξειδικευμένες γνωμοδοτήσεις. Δημιουργείται μια υπερδομή, ο κεντρικός Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), εποπτευόμενος από το υπουργείο, και από κάτω συγκροτούνται 24 περιφερειακές δομές (Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών) με ασαφή και απροσδιόριστο ρόλο "την εποπτεία, την επιστημονική παρακολούθηση και την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών". Αυτές θα γίνουν με απόφαση υπουργού.

Η νέα υπερδομή θα μπορεί να αναλαμβάνει και να αναθέτει, μεταξύ άλλων, έργα και μελέτες και "εν γένει παροχή υπηρεσιών". Θα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, οι αμοιβές μελών του οποίου θα καθοριστούν από τον υπουργό, όταν τα συμβούλια των 36 καταργούμενων φορέων διαχείρισης ήταν άμισθα. Η θητεία του προέδρου θα είναι πενταετής, "πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Οι γενικοί διευθυντές της νέας δομής μπορεί να προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δύναται να απασχολεί και εξωτερικούς συνεργάτες. Σε τοπικό επίπεδο δημιουργούνται επιτροπές διαχείρισης, συμβουλευτικού χαρακτήρα, το απόλυτο τίποτα δηλαδή. Η υπερδομή επίσης θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με τις Περιφέρειες και τους δήμους για τη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών ή για έργα, μελέτες κ.λπ.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των 36 φορέων διαχείρισης καταργούνται μόλις διοριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΦΥΠΕΚΑ, του οποίου τη διοικητική υποστήριξη αναλαμβάνει για τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του το ΥΠΕΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL