Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
"Δεν διασφαλίζεται η δημόσια υγεία από τις εξορυκτικές δραστηριότητες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν διασφαλίζεται η δημόσια υγεία από τις εξορυκτικές δραστηριότητες"

Περαιτέρω και πολλαπλώς εκτίθεται η κυβέρνηση έναντι της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας της δημόσιας υγείας από τις ορέξεις και επιθυμίες της Ελληνικός Χρυσός.

Την ώρα λοιπόν που το Ε' Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου με απόφασή του (Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου) ουσιαστικά πιστοποιεί ότι δεν αποδεικνύεται η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου πυρομεταλλουργίας για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και άρα παραβιάζεται η σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός με το Ελληνικό Δημόσιο και ο θεμελιακός της όρος για καθετοποιημένη παραγωγή καθαρών μετάλλων, η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναθέτει σε δικηγορική εταιρεία να προετοιμάσει νέα σύμβαση!

Με τη σχετική απόφαση, που αναρτήθηκε χθες στη "Διαύγεια", υπογεγραμμένη την Τετάρτη, ολοκληρώνεται η εν κρυπτώ μεθόδευση για ακύρωση της σύμβασης του 2004 καθ' υπόδειξη της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold, καθώς το νέο επενδυτικό σχέδιο κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ τον Νοέμβριο, ανατέθηκε η αξιολόγησή του κ.λπ. Στην έγκριση ανάθεσης αναφέρεται ότι ο ανάδοχος, με την υπογραφή της σύμβασης και σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, οφείλει να καταρτίσει σχέδιο νόμου με αντίστοιχη αιτιολογική έκθεση και τυχόν συμπληρωματικές διατάξεις προκειμένου να κατατεθούν προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο...

Έτσι η κυβέρνηση περιφρονεί την απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, περίληψη της οποίας αναρτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην ιστοσελίδα του ανωτάτου δικαστηρίου. Βάσει αυτής απορρίπτονται οι λόγοι ακύρωσης που προέβαλε η Ελληνικός Χρυσός κατά της απόφασης της 5ης Ιουλίου του 2016 του τότε υπουργού Π. Σκουρλέτη ως προς τη διασφάλιση της υγείας των εγαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος από την παρουσία τοξικών στοιχείων, π.χ. αρσενικό, αλλά και για το τελικό προϊόν της παραγωγικής διαδικασίας. Τότε ο Π. Σκουρλέτης επέστρεψε την τεχνική μελέτη της Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου προς συμπλήρωση και διόρθωση ζητώντας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των υπηρεσιών, συμμόρφωση εντός διμήνου, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Τελικά η Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε αίτηση ακύρωσης κατά της Υπουργικής Απόφασης στις 28 Δεκεμβρίου του 2016. Μετά από πολλές αναβολές η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Μάιο. Ως γνωστόν, κατά κανόνα το ΣτΕ εκδίκαζε τις υποθέσεις που αφορούσαν την Ελληνικός Χρυσός σε χρόνους ρεκόρ...

Η Υπουργική Απόφαση του 2016

Το δικαστήριο, τώρα, με την 223/2020 απόφασή του και την αναρτηθείσα περίληψη, δέχτηκε την Υπουργική Απόφαση του 2016 ως προς τα σημεία που εντόπιζαν:

* "Ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση, κατά το πρόγραμμα δοκιμών, των ειδικών τεχνικών ζητημάτων της εκτιμώμενης, με βάση την υψηλή περιεκτικότητα του μείγματος σε σίδηρο, θείο και αρσενικό, υποβαθμισμένης ποιότητας της μάτας.

* Ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση των υψηλών απωλειών χαλκού, χρυσού και αργύρου στη σκωρία και στη σκόνη και της παρουσίας μαγνητίτη.

* Ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση των διαφυγών αρσενικού τόσο στη μάτα όσο και στη σκωρία και ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των σημαντικών ποσοτήτων έντονα τοξικών απαερίων (offgasses) και των επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων πιθανών διαφυγών αυτών στους χώρους του εργοστασίου (fugitive emissions)".

Απερρίφθη επίσης ο ισχυρισμός της εταιρείας ότι η διοίκηση "απαραδέκτως αμφισβήτησε, ευθέως ή εμμέσως, την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξης, που είχε αποτελέσει αντικείμενο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου, και δεν συμμορφώθηκε προς τα κριθέντα με τις αποφάσεις 1492/2013 και 3191/2015 του δικαστηρίου".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Υπουργική Απόφαση του 2016, με την οποία επεστράφησαν οι μελέτες, μεταξύ άλλων, στις κρίσιμες και σημαντικές ελλείψεις κατατασσόταν η υποβάθμιση των διαφυγών αρσενικού στο εμφανιζόμενο ως τελικό προϊόν, τη "μάτα", όσο και στη σκωρία, σε αντίθεση με τη συνήθη βιομηχανική εμπειρία. Επίσης η παρουσία σημαντικών ποσοτήτων τοξικών απαερίων και πιθανών διαφυγών τους, επικίνδυνων για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους του εργοστασίου, δεν αντιμετωπίζονταν επαρκώς.

Όπως προκύπτει από την περίληψη, η Υπουργική Απόφαση ακυρώνεται μερικώς αφού το δικαστήριο δεν διαπίστωσε μεταξύ άλλων ελλείψεις στη μελέτη εφαρμογής για τη διαδικασία μεταλλουργικής επεξεργασίας, ελλείψεις στις εννέα εξειδικευμένες μελέτες για σειρά διεργασιών στην ίδια διαδικασία κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL