Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
"Λάθος και πανάκριβη η καύση αποβλήτων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Λάθος και πανάκριβη η καύση αποβλήτων"

Ασύμβατη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας αλλά και μέθοδος περιβαλλοντικά και οικονομικά δαπανηρή και ήδη ξεπερασμένη είναι η καύση απορριμμάτων που βλέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προειδοποιούν οι οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF Ελλάς.

Με επιστολή τους στον υπουργό ΠΕΝ, ζητούν να πάρει σαφή θέση υπέρ μιας κυκλικής οικονομίας, στην οποία η καύση απορριμμάτων ή υπολειμμάτων δεν έχει καμία θέση. Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι η κυκλική οικονομία και η καύση δεν πάνε μαζί, εξηγώντας ότι η Ε.Ε. μέσα από την έκδοση της στρατηγικής για την κυκλική οικονομία δίνει έμφαση στην ελαχιστοποίηση της χρήσης των πόρων και στην έννοια της επαναχρησιμοποίησης. Η τάση αυτή αναγκάζει χώρες με προϊστορία στην καύση, όπως η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία, να αναζητήσουν λύσεις πέρα από την καύση.

Οι τέσσερις οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η καύση υπονομεύει και έρχεται σε αντίθεση με το εθνικό και κοινοτικό Δίκαιο αφού, σύμφωνα με την Οδηγία (Ε.Ε.) 2018/851, η χώρα μας έχει δεσμευτεί σε δέκα χρόνια από σήμερα να ανακυκλώνει το 60% των αστικών στερεών αποβλήτων και να στέλνει για ταφή όχι πάνω από το 10% των απορριμμάτων. Σήμερα η Ελλάδα, ανακτά, ανακυκλώνει ή κομποστοποιεί μόλις το 23% και στέλνει σε ταφή το υπόλοιπο 77%. Επίσης, βάσει της νέας Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/904 για τα πλαστικά μιας χρήσης, πρέπει να λάβουμε πολλά και σημαντικά μέτρα για να μειωθούν τα πλαστικά που καταλήγουν στα σκουπίδια και να επιτύχουμε την ανακύκλωση του 55% των πλαστικών συσκευασιών έως το 2030.

Οι οργανώσεις τεκμηριώνουν το "πανάκριβο" της καύσης. Όπως σημειώνουν, με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για έργα καύσης να έχουν σταματήσει, μια τέτοια επιλογή θα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την αξιοποίηση εθνικών και ιδιωτικών πόρων. Σε αυτήν την περίπτωση και συνυπολογίζοντας ότι η διαθεσιμότητα όλων των υλικών (πλαστικά, οργανικά, υπόλοιπα ανακυκλώσιμα) που χρειάζεται η καύση για να είναι αποδοτική δεν θα είναι δεδομένη στο άμεσο μέλλον, η μόνη ελπίδα αυτά τα έργα να φέρουν κέρδη στους επιχειρηματίες που τα διαχειρίζονται είναι η σύναψη εξοντωτικών συμβολαίων και ρητρών εις βάρος των Ελλήνων πολιτών για διάστημα τουλάχιστον 20-30 ετών.

Στην επιστολή τους, οι οργανώσεις υπενθυμίζουν πως η καύση είναι μη επιλέξιμη δαπάνη για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής. Η Ε.Ε. δημοσίευσε την ταξινόμηση των βιώσιμων επενδύσεων, όπου η καύση δεν περιλαμβάνεται σε αυτές λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε πως δεν θα χρηματοδοτεί πλέον μονάδες καύσης και γι’ αυτό ανέστειλε χρηματοδότηση για κατασκευή τέτοιας μονάδας στη Σερβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL