Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Όχι στην κατεδάφιση του συστήματος διοίκησης - διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όχι στην κατεδάφιση του συστήματος διοίκησης - διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών

"Όταν μια δομή έχει προβλήματα, δεν τη διαλύουμε... τη φτιάχνουμε. Όπως θα διαπιστώσετε από τις προτάσεις μας, οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι πραγματικά πολύ λίγες"... Με αυτά τα λόγια καταλήγει η χθεσινή επιστολή του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.

Οι 350 εργαζόμενοι στηλιτεύουν και χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρο το γεγονός ότι ο υπουργός "δεν βρήκε χρόνο" να συναντηθεί με "τον πανελλαδικό σύλλογο των εργαζομένων, που βρίσκονται επί δεκατρία και πλέον χρόνια σε εργασιακή ομηρεία, μονίμως απλήρωτοι (ήδη δύο μήνες), μονίμως σε αναταραχή και αβεβαιότητα".

Οι εργαζόμενοι μιλούν για απόπειρα διάλυσης των φορέων διαχείρισης και καταγγέλλουν τον αποκλεισμό, πρώτη φορά, όλων των καθ' ύλην αρμόδιων φορέων (συντονιστικό προέδρων φορέων διαχείρισης, ΜΚΟ, Επιτροπή Φύση 2000, υπηρεσιακοί παράγοντες) από την επιτροπή που συγκρότησε ο υπουργός με σκοπό να καταργήσει το σημερινό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, "αφού αρχικά 'φλερτάρατε' με την ιδέα της υπαγωγής των φορέων διαχείρισης στις αιρετές Περιφέρειες για να ικανοποιήσετε ημέτερους περιφερειάρχες, σήμερα συνεχίζετε να εργάζεστε προς την κατεύθυνση να διαλύσετε τους φορείς διαχείρισης, καθώς, όπως ακούμε, σας φαίνεται 'βαρύ φορτίο' να έχετε 36 εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα. Να σας ενημερώσουμε λοιπόν πως μόνο το υπουργείο Πολιτισμού έχει 83 εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα. Λεπτομέρειες, βεβαίως, των σχεδίων σας δεν γνωρίζουμε, καθώς συνειδητά επιλέξατε να μας αποκλείσετε από κάθε διαδικασία διαλόγου. Όχι μόνο εμάς, αλλά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς".

Ακόμη υπενθυμίζουν ότι "τον περασμένο Οκτώβριο οργανώσατε 'δημόσια διαβούλευση' υπό τη μορφή ημερίδας στο ΥΠΕΝ. Ήταν πασιφανές πως το σύνολο των συμμετεχόντων τοποθετήθηκαν υπέρ της διατήρησης των φορέων διαχείρισης και σας κάλεσαν να προβείτε στις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί ο θεσμός, να διορθωθούν οι αδυναμίες του. Θα περίμενε κανείς να σεβαστείτε τα αποτελέσματα της 'διαβούλευσης' που εσείς διοργανώσατε. Αντιθέτως, επιλέξατε να αγνοήσατε τόσο τα πορίσματα της συγκεκριμένης διαβούλευσης όσο και παλαιότερα πορίσματα, όπως αυτά του εθνικού διαλόγου, της Επιτροπής Φύση 2000 κ.ά., που είχαν προηγηθεί" σημειώνουν.

Ο σύλλογος παρατηρεί ακόμη ότι ο υπουργός αγνόησε παντελώς τις γραπτές προτάσεις του Συντονιστικού Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης, όπως και αυτές των περιβαλλοντικών ΜΚΟ. Προσθέτει ακόμη ότι οι φορείς διαχείρισης αποτελούν δομές εδραιωμένες στην τοπική κοινωνία, έχουν κερδίσει σε μεγάλο βαθμό την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών, έχουν κριθεί και έχουν αξιολογηθεί θετικά από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων και των τοπικών κοινωνιών.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει τον κίνδυνο "μεγάλων καθυστερήσεων και αναπόφευκτα απεντάξεων έργων με συνεπακόλουθη αρνητική επίπτωση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων" εφόσον αλλάξει ριζικά η δομή των φορέων διαχείρισης.

Η επιστολή συνοδεύεται από οκτασέλιδη πρόταση για αποτελεσματική και βιώσιμη διοίκηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL