Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Eυρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού: / Eυρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού: Εμβληματική επένδυση με δικά μας χρήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eυρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού: / Eυρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού: Εμβληματική επένδυση με δικά μας χρήματα

Η επένδυση του Ελληνικού είναι πράγματι εμβληματική καθώς ο "επενδυτής" παίρνει το οικόπεδο και τα έξοδα της επένδυσης χωρίς να πληρώσει σχεδόν τίποτα σχολιάζει σκωπτικά η Ευρεία Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Ελληνικού.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της εξηγεί το πώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, "το 2018, με βάση δημοσιευμένα από την εταιρεία στοιχεία, τα ίδια κεφάλαια της Lamda Development είναι 434,6 εκατ. ευρώ και χρέη 446,8 εκατ. ευρώ. Με την προπαγάνδα για την “εμβληματική” επένδυση, η οποία υλοποιείται εντός των ημερών, επιτυγχάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ και με προίκα το Ελληνικό παίρνει δάνειο και εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες για να πληρώσει και το οικόπεδο και την επένδυση.

Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησαν με τη Lamda Development τους βασικούς επιχειρηματικούς όρους κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού προς την εταιρεία ή/και θυγατρικές του ομίλου της Lamda με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού. Το συνολικό ύψος ανέρχεται έως 879 εκατ. ευρώ, πλέον κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ύψους έως 303 εκατ. ευρώ για κάλυψη ΦΠΑ δαπανών του έργου.

Οι τράπεζες θα χορηγήσουν στη Lamda δύο εγγυητικές επιστολές (με άγνωστους όρους), μία 345 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση στο ΤΑΙΠΕΔ και μία 150 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη δόση".

Εάν το δάνειο δοθεί και "δεν είναι ακόμη ένα τρικ για να πετύχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και η οποία έχει πληγεί τόσο από τις καθυστερήσεις όσο και από το γεγονός ότι με νόμο φορτώνονται στον ελληνικό λαό τα έξοδα κατεδάφισης, τότε πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο εις βάρος του ελληνικού λαού" σημειώνει η Επιτροπή.

Ο τραπεζικός δανεισμός αφορά:

* Τη χρηματοδότηση των εργασιών της πρώτης πενταετίας του έργου του Ελληνικού (Φάση Α), που θα περιλαμβάνει κυρίως την ενίσχυση της παραλιακής ζώνης, την ανάπτυξη συγκροτημάτων κατοικιών, εμπορικών χρήσεων και των σχετικών υποδομών ύψους έως 546 εκατ. ευρώ (επιπλέον ποσού έως 231 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ) και θα έχει διάρκεια έως δέκα έτη.

* Τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη δύο εμπορικών κέντρων (Malls) στη Λ. Βουλιαγμένης και εντός της μαρίνας του Αγ. Κοσμά, ύψους έως 237 εκατ. ευρώ και 96 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (επιπλέον ποσών έως 53 εκατ. ευρώ και 19 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ), διάρκειας έως 11 ετών.

Η επιτροπή εκτιμά πως δεν είναι δυνατόν, έστω και αν εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης, να προχωρήσουν στην αγοραπωλησία εάν δεν εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του συνολικού έργου ή αν δεν το παραχωρήσουν σε υπεργολάβους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL