Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ / Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Ζητήματα δημοσίου συμφέροντος με το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ / Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Ζητήματα δημοσίου συμφέροντος με το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός

Το σύνολο των εγγράφων που συνδέονται με τις εξπρές και παράδοξες διαδικασίες αξιολόγησης του νέου επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός όπως και το εν λόγω σχέδιο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ζητούν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με χθεσινή ερώτησή τους και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφορμή η δημοσίευση, στις 30 Δεκεμβρίου, της απόφασης ανάθεσης ("Η Αυγή", 3 Ιανουαρίου 2020) στην εταιρεία Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων της αξιολόγησης του νέου επενδυτικού σχεδίου που κατέθεσε στις 22.11.2019 η Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ και η υποχρέωση της αναδόχου να παραδώσει το έργο της αποκλειστικά σε μία ημέρα μετά την ανάθεση.

Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε το έτος 2006 Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Μεταλλείων Κασσάνδρας, το οποίο εγκρίθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ν. 3220/2004. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν το θέμα της διασφάλισης το δημοσίου συμφέροντος εφόσον ουσιαστικά η Ελληνικός Χρυσός διεκδικεί τη μη τήρηση των υποχρεώσεών της έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και προκρίνεται μια διαδικασία ανάθεσης που προσβάλλει κάθε έννοια λογικής.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, "παρά τις δηλώσεις και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. ότι η επένδυση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία υπέβαλε νέο επενδυτικό σχέδιο στις 22.11.2019 στο ΥΠΕΝ με το οποίο αιτείται την τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου. Από τη διαδικασία αυτή επιβεβαιώνεται ότι η εταιρεία δεν υλοποιεί το σχέδιο με το οποίο έχει δεσμευτεί απέναντι στην ελληνική Πολιτεία και επιδιώκει τροποποίηση των υποχρεώσεών της προς ικανοποίηση των συμφερόντων της ή λόγω οικονομοτεχνικών αδυναμιών στην υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης. Τα ανωτέρω διαψεύδουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και αποκαλύπτουν ένα άλλο κρυφό σχέδιο εφόσον η κυβέρνηση δεν δημοσιοποίησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο την κατάθεση νέου επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός εντείνοντας την αναξιοπιστία της γύρω από το θέμα".

Ρωτούν λοιπόν ποια είναι η σκοπιμότητα της τροποποίησης του επενδυτικού σχεδίου αλλά και πώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου με την αλλαγή του ήδη εγκεκριμένου σχεδίου. Επίσης ζητούν να πληροφορηθούν πώς διασφαλίζεται η εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου με δεδομένο ότι αυτή θα πρέπει να παραδοθεί μία ημέρα μετά την απόφαση ανάθεσης της σύμβασης, όπως και για ποιον λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία πρόσκλησης και ανάθεσης της αξιολόγησης της σύμβασης μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αιτούνται την κατάθεση δεκατριών εγγράφων που αφορούν τη διαδικασία αξιολόγησης. Ανάμεσά τους το «Νέο Επενδυτικό Σχέδιο των Μεταλλείων Κασσάνδρας» με Αριθμό Πρωτοκόλλου ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/108439/1464/22.11.2019, καθώς και τα συνημμένα και παραρτήματα του, την προσφορά της εταιρείας Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων, το πρακτικό αποσφράγισης και αξιολόγησης της προσφοράς, τη σύμβαση ανάθεσης που υπογράφηκε με την εταιρεία, όπως και τα τελικά παραδοτέα του έργου σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL