Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Οι διυλίζοντες τον κώνωπα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι διυλίζοντες τον κώνωπα...

Του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη*

Όταν διαβάζω ειδήσεις όπως η παρακάτω επισυναπτόμενη, που συνήθως αποσιωπώνται από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, δεν μπορώ να μην σκεφτώ παράλληλα και όσους συμπολίτες αρθρογραφούν για ήσσονος σημασίας ζητήματα ή έστω άλλους, που ενοχλούνται από τα ασήμαντα και αγνοούν ή κάνουν ό,τι αγνοούν πολύ σοβαρότερα. Σε ό,τι μάλιστα αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης... οι πολλοί βάζουν τα περισσότερα «like» σε «ανώδυνες» συνήθως αναρτήσεις, καθώς σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας επικρατεί το δόγμα «φύλαγε τα ρούχα σου για να 'χεις τα μισά»! Φαίνεται ότι κι αυτή η συμπεριφορά αποτελεί ένα από τα σημεία των καιρών και της αλλοτρίωσης των αξιών ζωής...

Δεν καταλαβαίνω, στ' αλήθεια, από πότε αποτελεί «κομματικό» ζήτημα η τεκμηριωμένη αντίθεση στους δυσμενείς όρους λειτουργίας μιας ξένης εταιρείας, που μέσα σε λίγα χρόνια θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα και δεν θα αναλαμβάνει εγγυημένα τις ευθύνες της για ό,τι ζημίες θα προκαλέσει. Δεν μπορώ να εξηγήσω ακόμη γιατί οι συμπατριώτες μου Θεσσαλονικείς και Χαλκιδικιώτες κοιμούνται -στην πλειονότητά τους- τον ύπνο του δικαίου, χωρίς να τους φοβίζει ούτε καν η σκόνη που θα τους «πνίξει» από τη χρήση χιλιάδων τόνων εκρηκτικών σε ανοικτά ορύγματα ή η έλλειψη πόσιμου νερού (βλ. γνωμοδοτήσεις 22 Σχολών του ΑΠΘ, Χρ. Ζερεφό κ.λπ.). Ας παραδειγματιστούν τουλάχιστον από τις συνολικές -και ανεξάρτητα από κομματικές επιλογές- αντιδράσεις της κοινωνίας της Θράκης (μητροπολίτες, δήμαρχοι, φορείς κ.λπ.), σε αντίστοιχη πρόθεση μεταλλευτικής δραστηριότητας, όπου μάλιστα η περιεκτικότητα του μεταλλεύματος σε χρυσό είναι πολύ μεγαλύτερη (2 γρ./τόνο) και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της υποδεέστερες από εκείνες της Χαλκιδικής.

Ιδιαίτερα δεν αντιλαμβάνομαι πώς οι Αγιορείτες και οι βαθέως θρησκευόμενοι αδιαφορούν ή έστω σιωπούν, ενώ γνωρίζουν όλα αυτά που θα συμβούν στην περιοχή, «πύλη» του Αγίου Όρους και πατρίδα του Αριστοτέλη. Γιατί συχνά διαπιστώνει κανείς ότι ενδιαφέρονται για άλλα -και καλά κάνουν- και τους διαφεύγουν τα σοβαρότερα, κι αυτό ενώ γνωρίζουν τη ρήση του κατά Ματθαίου Ευαγγελίου για «τους διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες» (23.24)... Θέλω ωστόσο να ελπίζω ότι μ’ όλα αυτά, δεν θα εξαχθεί τελικώς το συμπέρασμα ότι ενδεχομένως μερικούς τους καλύπτει περισσότερο το λαϊκό όσο και οπορτουνιστικό απόφθεγμα... «η σιωπή είναι χρυσός»!

«Απαλλάσσεται η Eldorado από την υποχρέωση περιβαλλοντικής αποκατάστασης των αυθαιρεσιών της»

(Από δήλωση της Κυριακής Μάλαμα, βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ)

«Στο νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, εκτός των άλλων περιλαμβάνεται και μια διάταξη στο άρθρο 40, με την οποία απαλλάσσεται η Eldorado από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής 50 εκατομμυρίων ευρώ, ως εγγύηση για την αποκατάσταση των αυθαιρεσιών της. Η εταιρεία περιέφερε επί χρόνια αυτό το αίτημα εξαίρεσης για μια υποχρέωση που απορρέει από τους περιβαλλοντικούς όρους της αδειοδότησής της. Το αίτημά της ήταν πάντοτε η κατάργηση της υποχρέωσης δέσμευσης αυτού του ποσού κι άρα η άρση της υποχρέωσής της να κάνει περιβαλλοντική αποκατάσταση. Η εξέλιξη αυτή, την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ως 'άρση γραφειοκρατικών βαρών' οδηγεί σε ανεξέλεγκτη απόθεση τοξικών στον ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακα κι αλλού, καθώς πλέον δεν θα έχει κανένα λόγο η εταιρεία να σεβαστεί την περιβαλλοντική νομοθεσία, διότι σε κάθε περίπτωση δεν θα κληθεί να πληρώσει. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα τεθεί εκτός από τη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, στη μεγάλη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις εξορύξεις χρυσού»

* Ο Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης είναι αρχιτέκτονας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL