Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: Σωτήριες οι αποφάσεις του ΣτΕ για την Ακρόπολη

Ιστορικές χαρακτηρίζει τις αποφάσεις 2102 και 2103/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες "τίθενται οι βάσεις για την απαγόρευση ψηλών και υπερμεγέθων κτηρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη - Κουκάκι που υποβαθμίζουν το αστικό και πολιτιστικό περιβάλλον του μνημείου της Ακρόπολης", η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και η κίνηση πολιτών "Ακρόπολη Μακρυγιάννη SOS".

Όπως υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους, "το πρόβλημα είχε επισημανθεί ήδη από το 1968 (51 χρόνια πριν) από την UNESCO, αλλά δυστυχώς -παρότι το 2004 η περιοχή Μακρυγιάννη κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος- δεν ακολούθησε εκ μέρους των συναρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος η αναμενόμενη θέσπιση ήπιων όρων δόμησης, χρήσεων γης και η δημιουργία πλαισίου προστασίας της περιοχής και του μνημείου από τη σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού". Ακόμη σημειώνουν ότι, "τώρα που υπάρχουν πλέον οι στέρεες βάσεις της δικαστικής απόφασης, κρίνεται απαραίτητη και εξαιρετικά επείγουσα η άμεση κινητοποίηση και συντονισμένη συνεργασία των τριών συναρμόδιων φορέων, ΥΠΠΟΑ, ΥΠΕΝ και Δήμου Αθηναίων, για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τη θέσπιση κατάλληλων και ξεκάθαρων όρων δόμησης για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας".

Υπενθυμίζεται ότι με την 2103/2019 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε εν μέρει δεκτή αίτηση ακυρώσεως περιοίκων και ακυρώθηκε προέγκριση οικοδομικής άδειας της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση εννεαώροφου ξενοδοχείου με τρία υπόγεια και δώμα και την επισκευή διώροφου διατηρητέου κτηρίου στην περιοχή Μακρυγιάννη.

Με τη δεύτερη απόφαση, 2102/2019, ακυρώθηκε η 24/2019 άδεια δόμησης της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αθηναίων για την αναθεώρηση οικοδομικής άδειας δεκαώροφου ξενοδοχείου, ύψους 33 μ., με τρία υπόγεια, φυτεμένο δώμα και ασκεπή πισίνα στην οδό Φαλήρου 5 της ίδιας περιοχής, εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών. Η αναθεώρηση αφορούσε, μεταξύ άλλων, την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στο φυτεμένο δώμα, οι οποίες συνεπάγονται την αύξηση του ύψους του κτηρίου.

Κατά το σκεπτικό των αποφάσεων, επειδή η Ακρόπολη περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο υπουργός Πολιτισμού, με γνώμονα την αποτελεσματική προστασία μνημείων, μπορεί να απαγορεύσει τη δόμηση αν κρίνει πως οι δυσμενείς επιπτώσεις για το μνημείο δεν αντιμετωπίζονται με άλλα μέτρα, είτε να την επιτρέψει υπό όρους, μεταξύ των οποίων και η μείωση του ύψους και του αριθμού των ορόφων της οικοδομής.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πανηγυρίζουν και αυτοσυγχαίρονται

Είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους εκεί στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούν προφανώς ότι, βάζοντας τους μπουκωΜΜΕνους της λίστας Πέτσα να ασχολούνται νυχθημερόν με τον Καλογρίτσα και να ανακαλύπτουν σχέδια εκτροπής και φίμωσης του Τύπου, διαχειρίζονται επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις