Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Η κυβέρνηση αρκεί να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση αρκεί να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης

Του Παναγιώτη Κορκολή*

Ανάμεσα στις τόσες διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής Πολιτείας κυριαρχεί αυτή της αποτυχίας μιας αποτελεσματικής οργάνωσης του χώρου (σε πολεοδομικό - χωροταξικό επίπεδο). Τα αποτελέσματα αυτής της αποτυχίας τόσο στην προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος όσο και στην αναπτυξιακή διαδικασία είναι εμφανή σε όλους. Με τον Ν. 4417/2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων δηλαδή για τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων δόμησης, περιοχών ειδικής προστασίας και κάθε άλλη αντίστοιχη πρόβλεψη για τη συνολική έκταση της χώρας.

Το πιο αποφασιστικό βήμα ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης υλοποίησης των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε όλη την επικράτεια. Με πρωτοβουλία των υπουργείων Οικονομίας, Περιβάλλοντος, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Πράσινου Ταμείου εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι άνω των 300 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω ενός χρηματοδοτικού και οργανωτικού σχήματος αντίστοιχου αυτού του προγράμματος "ΦιλόΔημος". Μάλιστα, η ΕΤΕπ, αναγνωρίζοντας την αναπτυξιακή σημασία του προγράμματος, δέχτηκε να χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά τέτοιου είδους και κλίμακας μελέτες.

Παράλληλα με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια υλοποιείται ο χωροταξικός σχεδιασμός και ολοκληρώνονται το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες. Έτσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι επιτέλους ορατό το τέλος μιας διαδικασίας που θα εξοπλίσει τη χώρα με μια σύγχρονη χωρική οργάνωση αντίστοιχη με αυτή που διαθέτουν όλα τα αναπτυγμένα κράτη. Είναι απολύτως ρεαλιστικό αυτό να συμβεί εντός της ερχόμενης πενταετίας, ενώ σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες πιέσεις η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα. Αρκεί η σημερινή κυβέρνηση να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και με την ίδια ισχυρή δέσμευση τις πρωτοβουλίες και το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Παναγιώτης Κορκολής είναι πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL