Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών: / Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών: Οπισθοδρόμηση το πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών: / Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών: Οπισθοδρόμηση το πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη

Eπί τα χείρω ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας επιφέρουν οι διατάξεις του λεγόμενου αναπτυξιακού νομοσχεδίου υπό τον τίτλο "Eπενδύοντας στην Eλλάδα και άλλες διατάξεις", αφού κατακερματίζουν τον σχεδιασμό και ενισχύουν περαιτέρω την αποσπασματικότητά του, ενώ καταστρατηγείται το πολεοδομικό κεκτημένο για την Αττική, αυτό της απαγόρευσης λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων υψηλής όχλησης.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)σημειώνοντας πως οι διατάξεις που συνδέονται με χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις δεν υπήρχαν στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε προς διαβούλευση, "πρακτική που αντιβαίνει τις αρχές της διαφάνειας και δημοκρατίας που διέπουν αυτή τη συμμετοχική διαδικασία".

Αναλυτικότερα, επί του άρθρου 208 που "κατεβάζει" την εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων στο επίπεδο της τοπικής ενότητας αντί της έκτασης του όλου καλλικρατικού δήμου, ο ΣΕΠΟΧ προειδοποιεί ότι "ακυρώνεται ο βασικός στόχος του προγράμματος χρηματοδότησης των ΕΧΣ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που είναι 'η ταχεία εκπόνηση και έγκριση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων για το σύνολο της χώρας, που θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και εδαφική οργάνωση σε επίπεδο πρωτοβάθμιων ΟΤΑ δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας'. Ο στόχος της χρηματοδότησης του χωρικού σχεδιασμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας".

Επιπλέον πολλαπλασιάζει τον αριθμό των μελετών και αυξάνει υπέρμετρα το κόστος και τον χρόνο ολοκλήρωσης των μελετών που απαιτούνται ώστε να καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας με σχέδια χρήσεων γης.

Με το άρθρο 207 προβλέπεται η κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της διαδικασίας προέγκρισης των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων. Έτσι ακυρώνεται η δυνατότητα αξιολόγησης των συνολικών επιπτώσεων σε αρχικό στάδιο μιας ρύθμισης που ουσιαστικά αποτελεί παρέκκλιση του σχεδιασμού. Ήδη η πρακτική ανάθεσης των ΕΧΣ καταστρατηγεί την υφιστάμενη νομοθεσία και τον σκοπό για τον οποίον συμπεριελήφθησαν σε αυτήν. Επομένως με τη διάταξη αυτή ενισχύεται ο απορρυθμιστικός και σημειακός χαρακτήρας των ρυθμίσεων.

Παρατηρεί δε ότι η διεθνής πρακτική είναι να ανατίθενται τέτοιες μελέτες βάσει των ορίων των δήμων και θεωρεί ότι καταστρατηγούνται οι αρχές της χωρικής συνοχής και του ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που βεβαίως αποτελούν και τις βασικές κοινοτικές αρχές του χωρικού σχεδιασμού, εφόσον με την ανάθεση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) σε επίπεδο δημοτικής ενότητας, αντί στο σύνολο της έκτασης του δήμου, κατακερματίζεται ο σχεδιασμός και ενισχύεται ο αποσπασματικός του χαρακτήρας. Επιπλέον ρυθμίζονται μεμονωμένα τμήματα των καλλικρατικών δήμων αφήνοντας εκτός ρύθμισης μεγάλο μέρος του ελληνικού χώρου.

Για το άρθρο 207, που καταργεί την υποχρεωτική εφαρμογή της διαδικασίας προέγκρισης των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων, σημειώνει ότι ακυρώνεται η δυνατότητα αξιολόγησης των συνολικών επιπτώσεων σε αρχικό στάδιο μιας ρύθμισης που ουσιαστικά αποτελεί παρέκκλιση του σχεδιασμού και άρα ενισχύεται ο απορρυθμιστικός και σημειακός χαρακτήρας των ρυθμίσεων...

Για το άρθρο 13 υπογραμμίζει ότι "η αρχή της απομάκρυνσης των βιομηχανιών υψηλότερης βαθμίδας όχλησης από την Αττική συνιστά πολεοδομικό κεκτημένο και στηρίζεται σε πληθώρα λόγους που σχετίζονται όχι μόνο με τη ρύπανση, αλλά και με την αύξηση των φόρτων κατά τη λειτουργία της πόλης καθώς και με στόχους αποκέντρωσης των λειτουργιών και δραστηριοτήτων που δεν συνδέονται άμεσα με τη μητροπολιτική Αθήνα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Ειδικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία. Η εγκατάσταση βιομηχανιών μέσης όχλησης στα Επιχειρηματικά Πάρκα της Αττικής είναι επιθυμητή και ευκταία μόνο στις περιπτώσεις που αυτές μετεγκαθίστανται από περιοχές κατοικίας".

Για τον ψηφιακό χάρτη (άρθρα 4-9) που προβλέπεται με το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων, ο ΣΕΠΟΧ παρατηρεί ότι θα πρέπει να λάβει υπόψη τα υφιστάμενα συστήματα καταγραφής γεωχωρικών δεδομένων όπως το e-poleodomia, να συμπεριλάβει τη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και να μην έχει κανονιστικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Με άλλη ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΟΧ εκφράζει την έντονη διαφωνία του με τη εκχώρηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου των κοινόχρηστων χώρων, των χώρων κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας στην Ελληνικό Α.Ε., η οποία θα απορροφηθεί από τη Lamda, αντί των δήμων, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί οι χώροι "πρέπει να είναι κοινόχρηστοι και υπό την εποπτεία του Δημοσίου και ως τέτοιοι να διαμορφώνονται το ταχύτερο δυνατόν και να αποδίδονται στο κοινό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL