Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ελληνικό: Νέο δώρο στον Λάτση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικό: Νέο δώρο στον Λάτση

Άλλο ένα δώρο προσφέρει η κυβέρνηση στη Lamda Development με τη χθεσινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου εκεί... που η μπουλντόζα θα έπιανε δουλειά σε μια βδομάδα μετά τις εκλογές.

Ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την άδεια του καζίνο και εκκρεμεί η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τις υπό πολοεδόμηση περιοχές (οικιστικές) του Ελληνικού, η κυβέρνηση προφασίζεται "εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη" και παραδίδει το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων που θα προκύψουν από τη μελλοντική πολεοδόμηση, αλλά και τα 300 στρέμματα που έχουν προβλεφθεί από την τροποποιητική σύμβαση του 2016 για να αποφορτίσουν άλλες υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου στον Όμιλο Λάτση.

Χρησιμοποιεί δε το εξής τρικ: η διοίκηση, η διαχείριση των παραπάνω χώρων μαζί με τους κοινωφελείς περιέρχεται στην Ελληνικό Α.Ε. θυγατρική του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία όταν μεταβιβάσει τις μετοχές που διαθέτει στον Όμιλο Λάτση, παύει να υπάρχει και απορροφάται από αυτόν. Με τη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταργείται η προγενέστερη του ίδιου υπουργείου (Νόμος 4062/2012), η οποία προέβλεπε ότι από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης οι κοινόχρηστοι χώροι περιέρχονται σε κοινή χρήση, "χωρίς να απαιτείται ρητή παραίτηση των κυρίων των ακινήτων από την κυριότητα, νομή και κατοχή τους".

Τώρα με το άρθρο 5 της Πράξης οι καθοριζόμενοι στις πολεοδομικές μελέτες κοινόχρηστοι χώροι περιέρχονται στην Ελληνικό Α.Ε. "έως την παράδοσή τους στον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων του άρθρου 1 του Ν. 4549/18", χωρίς να προσδιορίζεται όμως πότε και μετά θα περιέλθουν σε κοινή χρήση!

Το ίδιο ισχύει με τη δεύτερη ρύθμιση, προσθήκη στον νόμο του 2012 για τους κοινωφελείς και τους χώρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας (αποδοτικότητας κατά το χθεσινό δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ) έως "την κατά περίπτωση απόδοσή τους" σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης. Και στις δύο περιπτώσεις προβλέπεται επιπρόσθετα η έκδοση απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Λ. Σταυρογιάννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL