Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Μονόδρομος για τη Ν.Δ. οι ΣΔΙΤ στα σκουπίδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μονόδρομος για τη Ν.Δ. οι ΣΔΙΤ στα σκουπίδια

Σαν να μην κυβέρνησε ποτέ τη χώρα, η N.Δ. ανακαλύπτει τώρα ότι η Ελλάδα είναι πάτος στην ανακύκλωση, πληρώνει τσουχτερά πρόστιμα για ελλείψεις δεκαετιών σε βασικές υποδομές που συνδέονται με τη διαχείριση πάσης φύσεως αποβλήτων, στερεών και υγρών, κινδυνολογεί ότι τα απορρίμματα θα πνίξουν τους δρόμους της Αθήνας, αλλά και... αγωνιά για την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος -π.χ. στη Σαντορίνη καίγονται τα σκουπίδια στην καλντέρα.

Άρα σε αυτόν τον ζόφο που σκηνοθετεί η κυβέρνηση προβάλλει ως μονόδρομος η διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ και οσονούπω έρχεται η ενεργειακή αξιοποίηση, κοινώς καύση, άρα η πρόληψη και η διαλογή των υλικών στην πηγή... πάνε περίπατο.

Τα παραπάνω ανέλαβε να εξειδικεύσει χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης μαζί με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο σε συνέντευξη Τύπου, εν είδει παρουσίασης επτά προτεραιοτήτων έως το 2023.

Αφού ο υπουργός ανέφερε τα γνωστά τοις πάσι, ότι η Ελλάδα έχει πολύ κακές επιδόσεις στην ανακύκλωση, 24η θέση στην Ε.Ε των 27 με ποσοστό 18,9%, αφού η ταφή είναι η κυρίαρχη μέθοδος διαχείρισης με ποσοστό 80%, ισχυρίστηκε ότι τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΕΣΠΑ εμφανίζουν χαμηλή απορροφητικότητα και έχουν συμβασιοποιηθεί μόνον τα 230 εκατ. ευρώ από τα 940 εκατ. Πρόσθεσε ακόμη ότι λειτουργούν πενήντα χωματερές, εκ των οποίων είκοσι δύο στα νησιά. Ως βασικές προτεραιότητες περιέγραψε κατά σειρά τα εξής:

* Επικαιροποίηση του εθνικού σχεδιασμού με στόχους εφικτούς, μετρήσιμους, με προοπτική τετραετίας.

* Εφαρμογή του καφέ κάδου για τα οργανικά σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος της τετραετίας.

* Επέκταση των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και μέσω ΣΔΙΤ. Τα Γιάννενα, οι Σέρρες και η Δυτική Μακεδονία δείχνουν τον δρόμο, σημείωσε με περηφάνια μάλιστα.

* Ενίσχυση της ανακύκλωσης από το 19% σήμερα στο 30% σε τέσσερα χρόνια.

* Ολοκληρωμένο σχέδιο για την επεξεργασία των γεωργοκτηνοτροφικών και χημικών αποβλήτων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

* Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τουριστικές περιοχές.

* Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από το ΕΣΠΑ.

Εξειδικεύοντας περαιτέρω, ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε τον υφιστάμενο εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος αναθεωρήθηκε στα τέλη του 2015 για να ενσωματώσει και τις ευρωπαϊκές στρατηγικές για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, μη ρεαλιστικό και εκτός τροχιάς σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει. Στη συνέχεια ανέλαβε να... υμνήσει τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) λέγοντας πως είναι σύγχρονα εργοστάσια με θετική επίδραση στο περιβάλλον και διαθέτουν τεχνολογία ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με ποσοστά ανάκτησης περίπου 60%.

Όπως είπε, εκτός από έξι ΜΕΑ που λειτουργούν, βρίσκονται υπό κατασκευή πέντε έργα σε Αλεξανδρούπολη, Ηλεία, Φωκίδα, Θήβα, Αρχάνες, τρία έργα στην Πελοπόννησο των οποίων η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει, δώδεκα έργα σε δημοπράτηση, σαράντα σε διαδικασία σύνταξης ή ολοκλήρωσης μελέτης.

Στόχος είναι, κατέληξε, οι "συμβασιοποιήσεις, από 230 εκατ. ευρώ να φτάσουν τα 940 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021"!

Από τα λίγα στοιχεία που δόθηκαν για το περιεχόμενο του νέου σχεδιασμού προκύπτει ότι η θεσμοθετημένη υποχρέωση για συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών μέσω τεσσάρων ξεχωριστών κάδων (χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και μετάλλου) καταργείται. Η ξεχωριστή συλλογή είναι ευθύνη και αρμοδιότητα των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, όπως αυτό των μπλε κάδων στους οποίους οδηγούνται τα απόβλητα συσκευασίας και διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Κατά τη χθεσινή εκδοχή, δίδεται έμφαση κυρίως σε τρία ρεύματα: Μπλε κάδοι (π.χ. συσκευασίες και ανακύκλωση), καφέ κάδοι (οργανικά απόβλητα, όπως φαγητά), πράσινοι κάδοι (υπόλοιπα σύμμεικτα απόβλητα).

Υπενθυμίζεται πως η συλλογή σε ξεχωριστούς κάδους των οργανικών έχει θεσμοθετηθεί εδώ και έναν χρόνο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Χθες ανακοινώθηκε και το αυτονόητο: ο διπλασιασμός των κονδυλίων από πλευράς Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) για απόκτηση μπλε κάδων και απορριμματοφόρων.

Ο υπουργός ΠΕΝ δεν παρέλειψε και αυτή τη φορά να επιτεθεί στην πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, "που ακύρωσε τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας και ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει ζωή έναν χρόνο ακόμη", ενώ, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ξεκάθαρα: "Προτιμούμε ΣΔΙΤ" για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL