Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Γιώργος Βαρεμένος, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ: / Γιώργος Βαρεμένος: Καταστροφική η επαναφορά του παραλογισμού της εκτροπής του Αχελώου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Βαρεμένος, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ: / Γιώργος Βαρεμένος: Καταστροφική η επαναφορά του παραλογισμού της εκτροπής του Αχελώου

Τoυς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας να πάρουν θέση για να αποτραπεί "η καταστροφική παλινδρόμηση" με την επανοφορά της εκτροπής των νερών του Αχελώου προς τον θεσσαλικό κάμπο καλεί με δήλωσή του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γ. Βαρεμένος. Θέτει μάλιστα το ερώτημα "σε ποιους κλείνει το μάτι και για ποιον ακριβώς λόγο ο κ. Μητσοτάκης ανακίνησε το θέμα της εκτροπής του Αχελώου;".

Ταυτόχρονα, ο Γ. Βαρεμένος αναφέρεται "στη σταθερή πολιτική αρχών που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει ευρύτερη αποδοχή της άποψης ότι το σχεδιαζόμενο φαραωνικό έργο ήταν νομικά έωλο και καταστροφικό αναπτυξιακά και οικολογικά".

Υπενθυμίζεται ότι η εκτροπή των νερών του Αχελώου "διεγράφη" το 2017 από το αναθεωρημένο διαχειριστικό σχέδιο για το υδατικό διαμέρισμα Θεσσαλίας που ενέκρινε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και αντικαταστάθηκε από εναλλακτικό (εξοικονόμηση, αξιοποίηση τοπικών έργων κ.ο.κ.), κάτι που αποτυπώθηκε την επόμενη χρονιά και στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της ίδιας Περιφέρειας.

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, σε χθεσινή συνέντευξή του στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο επί του ίδιου θέματος, μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε πόθεν επανήλθε η εκτροπή "ενώ είχαν πειστεί οι πάντες ότι αυτό το φαραωνικό έργο θα έχει δυσμενείς έως τραγικά δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και δεν εξυπηρετεί κανέναν. Και στην Αιτωλοακαρνανία υπήρξε αντίδραση στα όρια της εξέγερσης" συμπλήρωσε.

Έντονο το αντιπεριβαλλοντικό προφίλ της κυβέρνησης

Στο έντονα αντιπεριβαλλοντικό προφίλ από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης εστίασε ο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος σε συνέντευξή του χθες στη δημόσια τηλεόραση. Σε αυτό ενέταξε και την απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη να τροποποιήσει, προς όφελος της εταιρείας και όχι του περιβάλλοντος, τη σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός, καθώς και να ανακινήσει θέμα της εκτροπής του Αχελώου. "Είναι δυνατόν", αναρωτήθηκε, "την περίοδο της κλιματικής κρίσης να προωθούνται ζητήματα που βλάπτουν το περιβάλλον;". Όπως εξήγησε, "το περιβάλλον αποτελεί βασικό στοιχείο όχι μόνο για την ποιότητα ζωής, αλλά και για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Βάσει της ενημέρωσής μας, μέχρι στιγμής, από τον Τύπο, φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης προωθεί ένα σχέδιο καταστρατήγησης των κανόνων προστασίας του αιγιαλού, καταπάτησής του και αποκλεισμού των πολιτών ή και πολλών επιχειρήσεων από αυτόν. Το ζήτημα που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν η δημιουργία πλαισίου ασφάλειας δικαίου. Προχωρήσαμε σε τρεις μεταρρυθμιστικές τομές με το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και την οριοθέτηση του αιγιαλού, όπου υπάρχει ψηφισμένος νόμος για τον αιγιαλό, ο οποίος διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό, ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, προστατεύει τις περιοχές Natura 2000, προβλέπει την κατεδάφιση παράνομων περιφράξεων κ.λπ.".

Όσον αφορά το Ελληνικό, ο Σ. Φάμελλος παρατήρησε πως ο κύριος Μητσοτάκης ψευδώς έλεγε προεκλογικά ότι θα μπουν μπουλντόζες μία εβδομάδα μετά τις εκλογές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: "Δεν δικαιολογείται ένας υποψήφιος πρωθυπουργός να λέει, από το βήμα της ΔΕΘ, ότι δεν γνώριζε τα δεδομένα για το Ελληνικό, πως χρειάζεται διάφορες ρυθμίσεις ώστε να προχωρήσει στο τέλος του 2019, όπως έλεγε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL