Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
WWF Eλλάς: / WWF Eλλάς: Έγκλημα χωρίς τιμωρία το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

WWF Eλλάς: / WWF Eλλάς: Έγκλημα χωρίς τιμωρία το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Ποινικά ατιμώρητο παραμένει, δύο χρόνια μετά, το περιβαλλοντικό έγκλημα από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε εξαιτίας του ναυαγίου του πετρελαιοφόρου «Αγία Ζώνη ΙΙ» υπενθυμίζει το WWF Eλλάς. Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια και η οργάνωση επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η φάση της ανάκρισης, ενώ χαρακτηρίζει μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι για τρίτη φορά αντικαταστάθηκε ο αρμόδιος ανακριτής, προκαλώντας νέες σημαντικές καθυστερήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 το WWF Ελλάς υπέβαλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, που διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή στον Σαρωνικό Κόλπο. Θεωρώντας ότι πρόκειται για σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα που χρήζει παραδειγματικής τιμωρίας, το WWF Ελλάς, ως άμεσα ενδιαφερόμενη περιβαλλοντική οργάνωση, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας και την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς.

Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών η ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη ΙΙ" αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, ο κίνδυνος από παρόμοιες ή μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στις ελληνικές θάλασσες είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ, καθώς τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις άμεσες επιπτώσεις που θα έχουν σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία, προειδοποιεί η οργάνωση.

Επίσης υπενθυμίζει πως "η συνολική θαλάσσια περιοχή που έχει παραχωρηθεί στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου καλύπτει σχεδόν 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που εκτείνονται από τα βόρεια της Κέρκυρας και, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο του Ιονίου Πελάγους, φτάνουν έως τα δυτικά και τα νοτιοδυτικά της Κρήτης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL