Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Χ. Καφαντάρη: / Χ. Καφαντάρη: Η εταιρεία για τις πυρόπληκτες περιοχές στο Μάτι παραπέμπει στο "ταμείο Μολυβάτη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Καφαντάρη: / Χ. Καφαντάρη: Η εταιρεία για τις πυρόπληκτες περιοχές στο Μάτι παραπέμπει στο "ταμείο Μολυβάτη"

Έντονες επιφυλάξεις για την εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, η οποία παραπέμπει στα παρατράγουδα του "ταμείου Μολυβιάτη" εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή όπως επισήμανε η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος Χ. Καφαντάρη, σε χθεσινή συνέντευξή της, στον ρ/σ Στο Κόκκινο.

Η βουλευτής υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει συγκεκριμένες ενέργειες μετά την καταστροφή στο Μάτι, μεταξύ των οποίων τη δημιουργία λογαριασμού όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα κυρίως από την ίδια την πολιτεία (τράπεζες και ΤτΕ, προϋπολογισμόςκ.λπ.).

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι "η εταιρεία θα πάρει τα χρήματα αυτά και θα έχει τη δυνατότητα να κάνει απευθείας αναθέσεις για έργα άνω και των 60.000 ευρώ και ως 1 εκατ. ευρώ χωρίς διαγωνισμούς, παρακάμπτοντας τον Ν.4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις και χωρίς σαφές πλαίσιο διαχείρισης αυτών των χρημάτων". «Εκφράσαμε έναν φόβο να μην έχουμε τα του ‘ταμείου Μολυβιάτη’ για τις πυρκαγιές στην Ηλεία... δεν εξασφαλίζουν πλήρη διαφάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για να συμπληρώσει πως στο δεκατετραμελές Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας "υπάρχουν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια, από τους κατοίκους, από συλλογικότητες, από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.)... Δεν θα υπάρχει όμως έλεγχος από το Ε.Σ. για τη δράση της εταιρείας... η παρουσία εκπροσώπου δεν σημαίνει ότι γίνεται έλεγχος. Είναι κάποια πράγματα ασαφή, που δημιουργούν απορίες και ερωτηματικά». Διαφωνίες εξέφρασε και για την προβλεπόμενη εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανασύνταξη της πληγείσας περιοχής από το ΤΕΕ.

Θύμισε και πάλι πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι είχε προχωρήσει στο πρώτο στάδιο κατάρτισης του σχεδίου και τον Μάιο του 2019 εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανασυγκρότηση και ανάταξη της πυρόπληκτης περιοχής των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας - Πικερμίου, Περιφέρειας Αττικής οριοθετήθηκαν πάνω από 7.900 στρέμματα, θεσμοθετήθηκαν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, δόθηκαν οι κατευθύνσεις σχεδιασμού, καθορίστηκαν συντελεστές δόμησης κ.λπ., εξήγησε... Τώρα "το εν λόγω σχέδιο νόμου έρχεται και αναθέτει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο στο Τεχνικό Επιμελητήριο... πρέπει να δούμε τη σύμβαση, ή έστω ένα σχέδιο σύμβασης... γιατί το ΤΕΕ δεν έχει κεντρική υπηρεσία και δυνατότητες να το κάνει, άρα θα αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης του κάπου. Με τι διαδικασίες; Θα υπάρχουν διαγωνισμοί; Τι λέει η Εθνική Αρχή Ελέγχου Δημόσιων Συμβάσεων;» αναρωτήθηκε η κ. Καφαντάρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL