Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Έντονη διαφωνία για το κυνήγι του τρυγονιού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έντονη διαφωνία για το κυνήγι του τρυγονιού

Αποδοκιμασία και απογοήτευση εκφράζει η Ορνιθολογική Εταιρεία για το περιεχόμενο της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη με την οποία ρυθμίζεται η άσκηση της θήρας ανά την επικράτεια για την κυνηγετική περίοδο 2019 - 2020 που ξεκίνησε χθες (ΦΕΚ 3137/τ.Β'/06.08.2019).

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "η Ρυθμιστική Απόφαση, εκδοθείσα άλλη μια χρονιά δίχως την τήρηση των αρχών της καλής νομοθέτησης και υπαγορευμένη -και αυτή τη χρονιά- από το κυνηγετικό λόμπι, χαρακτηρίζεται από την ατολμία του ΥΠΕΝ για την προστασία του τρυγονιού".

Με βάση το Διεθνές Σχέδιο Δράσης για το είδος στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες μέλη της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προταθεί ήδη από τον Μάιο του 2018 η προσωρινή απαγόρευση της θήρας του πανευρωπαϊκά έως ότου αναπτυχθεί και τεθεί σε λειτουργία το μοντέλο για την προσαρμοστική διαχείριση της κάρπωσης (adaptive harvest management).

Το ΥΠΕΝ, αντί άμεσα να ακολουθήσει το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών, αποφάσισε να συνεχίσει την «πρωτοτυπία» που εισήγαγε με τη Ρυθμιστική Απόφαση της περασμένης χρονιάς με το «πυροτέχνημα» της μείωσης της κάρπωσης του τρυγονιού από 12 άτομα ανά εξόρμηση σε 10 και φέτος, πλέον, σε 8 άτομα. Αποτελεί απορίας άξιο βάσει ποιων δεδομένων και υπολογισμών κατέληξε στην εν λόγω απόφαση".

Η οργάνωση εξηγεί πως η προσωρινή απαγόρευση της θήρας του τρυγονιού προτάθηκε επειδή οι πληθυσμοί του μειώνονται στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών όπου αναπαράγεται και παραπέμπει στη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), όπου το τρυγόνι, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ευρώπη, χαρακτηρίζεται πλέον ως απειλούμενο (τρωτό) και στην Ε.Ε. των 28 κατατάσσεται ως «σχεδόν απειλούμενο».

Παρά ταύτα, "το ΥΠΕΝ συνεχίζει προφανώς να θεωρεί πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τη διατήρηση του είδους εντός συνόρων, καθώς και πως η θήρευση των τρυγονιών, τα οποία διέρχονται από τη χώρα μας κάθε φθινόπωρο, δεν είναι αρκετή για να επηρεάσει τους πληθυσμούς τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, αγνοώντας ή παραβλέποντας ακόμη και την έννοια των σωρευτικών επιπτώσεων" σχολιάζει η Ορνιθολογική.

Ακόμη, υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκκινήσει προδικαστική διαδικασία κατά της Γαλλίας και της Ισπανίας καλώντας τες να εντείνουν την προστασία του είδους στον δυτικό διάδρομο μετανάστευσης, όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι η ίδια διαδικασία θα εφαρμοστεί και κατά της Ελλάδας αν δεν λάβει μέτρα προστασίας του βιοτόπου του τρυγονιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL