Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
«Πρασινίζει» το Παρίσι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Πρασινίζει» το Παρίσι...

Της Ελένης Τσερεζόλε

Χάρη σε δημόσιες (δημοτικές) και ιδιωτικές πρωτοβουλίες πρασινίζει (και άλλο) το Παρίσι. Πλέον, στο 15ο Διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, την άνοιξη του 2020, θα λειτουργεί η μεγαλύτερη αστική φάρμα της Ευρώπης: 14.000 τ.μ. στην ταράτσα του κτηρίου του χώρου εκθέσεων, που θα παράγουν έναν τόνο φρούτα και λαχανικά ημερησίως! Της παραγωγής θα επιμελούνται 30 κηπουροί, κάνοντας χρήση σύγχρονων, βιολογικών μεθόδων, χωρίς χημικά προϊόντα και ζιζανιοκτόνα. Μια έμπρακτη συμβολή στη βιοποικιλότητα για ένα νέο πρόσωπο του Παρισιού.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Πρόκειται για πρωτοβουλία μιας γεωργικής επιχείρησης, με την ονομασία Agripolis, ο ιδρυτής της οποία, Πασκάλ Αρντί, μίλησε σχετικά στη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν", τονίζοντας ότι «ο στόχος είναι να γίνει αυτή η φάρμα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρότυπο αειφόρου παραγωγής». «Θα χρησιμοποιήσουμε προϊόντα ποιότητας, που θα καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κύκλους της φύσης, στο κέντρο του Παρισιού». Κι επειδή πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία, προβλέπεται και το... τερπνόν μετά του ωφελίμου. Έτσι προβλέπεται η λειτουργία εστιατορίου (γνωστής αλυσίδας παρισινών ρεστοράν) και μπαρ, για περίπου 300 άτομα, με πανοραμική θέα στη γαλλική πρωτεύουσα και με μενού που θα βασίζεται στα προϊόντα της μάνας... ταράτσας! Η υπόλοιπη παραγωγή θα προορίζεται για τους κατοίκους του νοτιο-δυτικού Παρισιού, μέσω σούπερ μάρκετ, μαγαζιών, ξενοδοχείων, καντίνων, κ.ά., «συμβάλλοντας στη μείωση της απόστασης για την αγορά τροφίμων», παρατηρεί ο Αρντί.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής της πόλης να φιλοξενήσει τη βιοποικιλότητα. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος που τέθηκε για το 2030, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018, σχετικά με εξαετές πλάνο (2018 - 2024) για την «ένταξη της φύσης παντού στην πόλη». Η αρμόδια αντιδήμαρχος για τους πράσινους χώρους, τη βιοποικιλότητα και την αστική γεωργία, Πενελόπ Κομιτές, μιλώντας τότε στη "Μοντ", είχε εξηγήσει ότι, «παρότι δεν μας υποχρεώνει ο νόμος να υιοθετήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο, σε αντίθεση με το θέμα του κλίματος, θα ήταν αδιανόητο να μην λάβουμε φιλόδοξες πρωτοβουλίες απέναντι στην υποχώρηση της βιοποικιλότητας». Και περιθώρια για τέτοιες πρωτοβουλίες υπάρχουν.

Σύμφωνα με μια απογραφή του 2015, το Παρίσι διαθέτει 600 είδη φυτών και 1.300 ζώα σε πάρκα, κήπους, δάση, νεκροταφεία, κανάλια ή τεχνητές λίμνες. Η αντιδήμαρχος επισήμανε ότι μετά από ένα πρώτο πλάνο, το 2011, που «κρίθηκε ανεπαρκές», υπήρχε ανάγκη «να υπερβούμε τη στείρα αντιπαράθεση μεταξύ της οικοδόμησης της πόλης και της δημιουργίας χώρων πρασίνου». Τέθηκε έτσι στόχος επιπλέον «πρασινίσματος» της πόλης, για την περίοδο 2014 - 2020, με 100 εκτάρια στεγών και τοίχων να καλύπτονται από φυτά, το φύτεμα 20 χιλιάδων δένδρων, και 30 εκτάρια πράσινων χώρων ανοιχτών στους πολίτες - ήδη έχουν διαμορφωθεί 13 εκτάρια.

Το 1/3 των 100 εκταρίων αφορά ακριβώς την αστική γεωργία με ορίζοντα το 2020. «Εφευρίσκουμε πράγματα καθημερινά, δεν πρέπει να τα περνάμε όλα από το μικροσκόπιο, έχουμε ήδη δημιουργήσει μια δυναμική που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας», λέει η αντιδήμαρχος στη "Μοντ", υπαινισσόμενη τις κατά καιρούς αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων στα διάφορα αυτά σχέδια. Όπως και να είναι πάντως, έστω και μετ’ εμποδίων, το Παρίσι εισέρχεται σε μια νέα φάση, εκείνη της προστασίας και της ανάπτυξης της βιοποικιλότητας και της πράσινης ευαισθητοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL