Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καύσωνες, η "πρόγευση" ενός ζοφερού μέλλοντος εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για το κλίμα και το περιβάλλον

Ο καύσωνας ο οποίος έπληξε την περασμένη εβδομάδα την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με ανησυχητικά υψηλές θερμοκρασίες, και ο οποίος κινήθηκε στη συνέχεια προς τις σκανδιναβικές χώρες απειλώντας ακόμα και την Γροιλανδία, δεν θεωρείται, σύμφωνα με το Reuters, παρά μια "πρόγευση" του νέου, πολύ πιο ζεστού κόσμου στον οποίο θα κληθούμε να ζήσουμε στο μέλλον. Η γαλλική Le Monde είναι ακόμα πιο απαισιόδοξη:

σε άρθρο της με τίτλο "Αντιμέτωποι με την κατάρρευση, θα πρέπει να συγκροτήσουμε ένα νέο κοινωνικό και πολιτιστικό μοντέλο οργάνωσης", προειδοποιεί ότι "το τέλος του κόσμου μας είναι πια πολύ κοντά - μια ή δυο δεκαετίες το πολύ". 

Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου κόσμου που θα ακολουθήσει, προειδοποιούν οι ειδικοί, θα είναι θερμοκρασίες εξαιρετικά υψηλές για τα δεδομένα του πλανήτη μας. Και η πρόγευση την οποία πήραμε ήδη τις τελευταίες μέρες υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα, ώστε να αποφευχθεί μια ολική "κλιματική κατάρρευση". 

 

Η επιστημονική κοινότητα, με απανωτές μελέτες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, από τους καύσωνες που βιώνουμε όλο και πιο έντονα μέχρι και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και το λιώσιμο των πάγων. 

Σύμφωνα με την Monde, το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν θα περάσουμε ένα σημείο καμπής μετά το οποίο το μέλλον φαντάζει άγνωστο, αλλά πότε θα γίνει αυτό το πέρασμα. "Αυτό το καθοριστικό σημείο καμπής", λέει, "είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών κύκλων αυτοτροφοδοτούμενης δράσης μεταξύ των διαφόρων στοιχείων του συστήματος Γη, κατεστραμμένου από έναν αιώνα φιλελευθερισμού".

Υπάρχει ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η ελπίδα οι κυβερνήσεις του πλανήτη να προχωρήσουν στη λήψη πολύ πιο δραστικών μέτρων, κατεύθυνση προς την οποία κινείται ενεργά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, ενόψει της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για το Κλίμα. 

Διότι, όπως επεσήμανε ο πορτογάλος διπλωμάτης, εάν ο πλανήτης δεν καταφέρει έστω και τώρα να μειώσει τις εκπομπές αερίων και δεν λάβει μέτρα αποφαστικά για την αντιστροφή των δεδομένων, τότε, στην πραγματικότητα, αυτοκτονεί. 

Και οι καύσωνες που ζούμε τελευταία δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή...

Ε.Κ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Η κατάντια της Προανακριτικής

Η πλειοψηφία της Προανακριτικής, εγκαταλείποντας κάθε πρόσχημα, θα επιχειρήσει σήμερα να αποκαλύψει την ταυτότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis. Οι μάρτυρες αυτοί έχουν καταθέσει για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις