Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Σε σταθερές βάσεις η βελτίωση στην αγορά εργασίας

Θετική η συνεχόμενη πραγματική αύξηση ΑΕΠ για δύο και πλέον έτη - Προβληματισμός για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Σε στέρεες βάσεις πατά η σημειούμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας. Όπως διαπιστώνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, και μειώνεται η ανεργία, αλλά και η απασχόληση αυξάνεται δίχως να επηρεάζεται αρνητικά από αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του, το συμβούλιο αποτιμά "θετικά" το γεγονός ότι "καταγράφεται τριμηνιαία πραγματική αύξηση του ΑΕΠ συνεχόμενα για δύο και πλέον έτη", παρότι αποτελεί επίδοση "σχετικά χαμηλή συγκριτικά με τα τελευταία επτά τρίμηνα" η αύξησή του κατά 1,3% το α' τρίμηνο 2019. Χαρακτηρίζει δε "παράγοντα προβληματισμού" τη διεύρυνση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση του συμβουλίου επισημαίνονται μεταξύ άλλων:

* Η βελτίωση στην αγορά εργασίας συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2019 το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας βελτιώθηκε περαιτέρω κατά δύο μονάδες, στο 18,1%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, έναντι 18,4% του προηγούμενου μήνα και 20,2% του Μαρτίου 2018. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν διαφαίνονται ενδείξεις για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση της απασχόλησης ως συνέχεια της αύξησης κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και παράλληλης κατάργησης της ηλικιακής διάκρισης για αμοιβή εργαζομένων κάτω των 25 ετών.

"Ωστόσο, ίσως είναι πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι, όλως αντιθέτως, δεν υπάρχουν κανενός είδους αρνητικές επιπτώσεις" σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Επισημαίνουν ότι οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 3.848.000, αυξημένοι κατά 78.000 (+2,1%) σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και ο αριθμός ανέργων περιορίστηκε σε 850.000, μειωμένος κατά 104.000 (-10,9%) σε σχέση με πέρυσι. Στο πρώτο τετράμηνο, οι προσλήψεις εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανήλθαν σε 806.589 και οι απολύσεις/αποχωρήσεις σε 646.814 με θετικό ισοζύγιο 159.775 νέες θέσεων εργασίας, καλύτερη επίδοση εξαετίας.

* Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καταγράφεται έλλειμμα 3,68 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο αυξημένο κατά 431 εκατ. σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο λόγω αύξησης των ελλειμμάτων των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων κατά 703 και 251 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, οι οποίες μερικώς μόνο αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων κατά 460 εκατ. και 64 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για ρυθμό άνω του 2%.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεν θα ξεχάσουμε

Δεν περίμενε κανείς πολλά από τις απολογίες των νεοναζί στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ξέρετε, τα γνωστά. Η οργάνωση είναι θύμα παρεξηγήσεων και συκοφαντίας...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο