Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Ενώ διαψεύδονται τα περί προβλήματος ρευστότητας - Υπογραφή διανειακής σύμβασης 160 εκατ. με την Παρευξείνια Τράπεζα / Εξώδικα από τη ΔΕΗ σε 890.000 πελάτες με χρέη 1,050 δισ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ διαψεύδονται τα περί προβλήματος ρευστότητας - Υπογραφή διανειακής σύμβασης 160 εκατ. με την Παρευξείνια Τράπεζα / Εξώδικα από τη ΔΕΗ σε 890.000 πελάτες με χρέη 1,050 δισ.

Σε μια πιο επιθετική και δυναμική τακτική για την αναζήτηση οφειλών, με στόχο τους λεγόμενους τελικούς πελάτες, που έχουν εξελιχθεί στο μεγαλύτερο “αγκάθι” σε επίπεδο οφειλετών, καθώς σήμερα ανέρχονται σε 890.000, με συνολικό χρέος 1,050 δισ. ευρώ, προχωρά η ΔΕΗ αποστέλλοντας άμεσα εξώδικα.

Οι τελικοί πελάτες κατανέμονται σε τέσσερις κατηγορίες οφειλετών: 1. Όσοι έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους, δεύτερες κατοικίες κ.λπ.). 2. Όσοι άλλαξαν πάροχο αφήνοντας χρέος στη ΔΕΗ. 3. Επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη δραστηριότητα τους έχοντας αλλάξει ΑΦΜ. 4. Όσοι μεταπίπτουν στην Καθολική Υπηρεσία, δηλαδή χρωστούν στη ΔΕΗ, έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια (διακανονισμοί, ρυθμίσεις κ.λπ.), τους “κόβει” η ΔΕΗ από πελάτες, δεν βρίσκουν άλλο προμηθευτή, οπότε μεταπίπτουν στην Καθολική Υπηρεσία (προβλέπει αυξημένο τιμολόγιο κατά 10%). Στην τέταρτη κατηγορία εμπίπτουν σήμερα 200.000 καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι συνολικά οι οφειλές προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 2,7 δισ. (συμπεριλαμβανομένων της υψηλής τάσης και των διακανονισμένων οφειλών, 1,7 δισ. εκ των οποίων αφορούν τη χαμηλή τάση) και ενώ έχει ανασχεθεί το φαινόμενο δημιουργίας νέων οφειλετών, έχουν αυξηθεί οι τελικοί καταναλωτές.

Κατά τον Μ. Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ προχωρά κατηγοριοποιώντας τους τελικούς καταναλωτές ανά ύψος οφειλής, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν 65.000 - 70.000 που χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ (συνολικά 700 εκατ.) και θα προσλάβει τρεις εργολαβικές εταιρείες για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, νησιά - υπόλοιπη Ελλάδα και περίπου 40 εργολαβικούς εργαζόμενους (οικονομικής κατεύθυνσης) που θα εκπαιδευτούν από τη ΔΕΗ και θα ετοιμάσουν φακέλους διεκδικήσεων. Με αυτούς τους φακέλους, ανά νομό, η ΔΕΗ θα απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία που έναντι κάποιου ποσοστού θα διεκδικούν τις οφειλές των τελικών καταναλωτών με κάθε ένδικο μέσο. Όπως τόνισε ο Μ. Παναγιωτάκης, θα στείλουμε αμέσως εξώδικα σε όλους και θα ξεκινήσουμε από τους πιο παλιούς ώστε να μην παραγραφούν τα χρέη (στην πενταετία)".

Βασικοί στόχοι είναι:

- Να πολλαπλασιαστεί η εισπραξιμότητα από αυτή τη μεγάλη κατηγορία οφειλετών.

- Να ξεκαθαριστεί το πελατολόγιο της ΔΕΗ. Εφόσον εξαντληθούν όλα τα μέσα είσπραξης μπορεί να γίνει διαγραφή, κάτι που σημαίνει επιστροφή/συμψηφισμό φόρου που έχει ήδη καταβληθεί (ύψους 29%) προς τη ΔΕΗ.

- Να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα (ως προς το τίμημα) στην διαδικασία της τιτλοποίησης θέτοντας υπόψη των υποψηφίων επενδυτών τον μηχανισμό.

Η κίνηση αυτή θεωρείται πλέον επιβεβλημένη, καθώς έχουν αυξηθεί τελευταία πάρα πολύ οι πελάτες Καθολικής Υπηρεσίας, έχουν υιοθετήσει περισσότεροι την τακτική της αλλαγής ΑΦΜ αφήνοντας “φέσια” στη ΔΕΗ, ενώ, όπως παραδέχτηκε ο Μ. Παναγιωτάκης, υπήρχαν και εσωτερικές αδυναμίες. Τα αιτήματα αποκοπής έχουν φτάσει σε 300.000 ανά έτος, εκ των οποίων υλοποιείται ποσοστό 20%-25%.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις - δημοσιεύματα ότι ζητούνται επειγόντως 300 εκατ. ο Μ. Παναγιωτάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν ισχύουν, καθώς αυτή τη στιγμή η ρευστότητα δεν αποτελεί άμεσο πρόβλημα, οι δε τράπεζες ενημερώνονται κανονικά και δεν έχουν εκδηλώσει ανησυχία.

Εξάλλου για συστηματική καταστροφολογία της Ν.Δ. εις βάρος της ΔΕΗ, με στόχο να υλοποιήσει το σχέδιό της για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, μίλησε εκ νέου ο Γ. Σταθάκης. Όπως ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό, η ΔΕΗ είχε τρεις χρονιές κερδοφορία και διανύει μία χρονιά με πίεση και από έκτακτους παράγοντες, όμως αυτό δεν σημαίνει κατάρρευση, έχει σχέδιο και θα συνεχίσει να το εφαρμόζει.

Επίσης, κατά τον Μ. Παναγιωτάκη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τιτλοποίηση, προχωρά κανονικά με στόχο να αντληθούν 400-500 εκατ. ευρώ έως τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου και ήδη υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, “πολύ σοβαρά funds”.

Εξελίξεις αναμένονται και για τις οφειλές από ΥΚΩ του 2011 (η ΔΕΗ διεκδικεί 680 εκατ.) καθώς η ΡΑΕ με επιστολή στο ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι πράγματι πρέπει να αποδοθεί ένα ποσό στη ΔΕΗ, μικρότερο πάντως από το διεκδικούμενο. "Αυτό που περιμένουμε", σημείωσε ο Μ. Παναγιωτάκης, "έως το τέλος της εβδομάδας είναι η ΡΑΕ να προσδιορίσει στο ΥΠΕΝ το ποσό που έχει υπολογίσει, ώστε να συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα εξαμήνου 2019".

Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι κρίσιμη καθώς αναμένεται και σχετική επικοινωνία ΥΠΕΝ - Κομισιόν (DG Comp) για το θέμα του μηχανισμού των λεγόμενων ΑΔΙ, που συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V (τα έσοδά της θα ανέλθουν σε 350 εκατ./έτος με ΑΔΙ), αλλά και την εν εξελίξει πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Νέα γραμμή χρηματοδότησης

Ως μια πρώτη απάντηση σε όλη την καταστροφολογία κατά της επιχείρησης με αφορμή κάποια προσωρινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας χαρακτήρισε τη χθεσινή υπογραφή δανειακής σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ - Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου ο Μ. Παναγιωτάκης σημειώνοντας ότι η δανειοδότηση αυτή στην παρούσα συγκυρία δείχνει εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ και γενικά στις προοπτικές της χώρας.

Το δάνειο ύψους 160 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα υποστηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ -συνολικού ύψους 792 εκατ.- με χρηματοδότηση της αναβάθμισης, του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης του δικτύου διανομής, που αποτελεί τον κρισιμότερο κρίκο στην αλυσίδα ηλεκτρισμού και το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας D. Pankin αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική του ιδρύματος με έμφαση στις υποδομές του ενεργειακού τομέα, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη.

Εξάλλου ο Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα υπογραφούν οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα δύο πιο φιλόδοξα, όπως είπε, “οικόπεδα” νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης με την ExxonMobil και τα ΕΛ.ΠΕ. Θύμισε ότι η έρευνα θα διαρκέσει δύο-τρία χρόνια και τότε θα υπάρχουν ασφαλή δεδομένα, ενώ οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Σημείωσε ότι θα ενισχυθεί συγχρόνως η γεωπολιτική θέση της χώρας μας και φυσικά δημιουργεί επιπρόσθετη πίεση απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ ανέφερε ότι το φυσικό αέριο “θα είναι μαζί μας έως το 2050” ως καύσιμο - γέφυρα με την παράλληλη αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL