Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Μάριο Ντράγκι: / Μάριο Ντράγκι: Βελτιωμένες σημαντικά οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ελλάδα σε σχέση με το 2014
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάριο Ντράγκι: / Μάριο Ντράγκι: Βελτιωμένες σημαντικά οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ελλάδα σε σχέση με το 2014

Οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τον Μάιο του 2014. Το παραπάνω ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τις θετικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία.

Σε απαντητική επιστολή του στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε:«Χάρη στον θετικό αντίκτυπο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), σημαντικές βελτιώσεις στις χρηματοδοτικές συνθήκες σημειώθηκαν και σε χώρες τα ομόλογα των οποίων δεν ήταν επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος», προσθέτοντας: «Σχετικά, αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα αποτελέσματα από το APP, βλέπουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έγινε θετικός ξανά (ετήσιος ρυθμός αύξησης 1,7% τον Μάρτιο του 2019 έναντι -4,5% τον Μάιο του 2014) και τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων μειώθηκαν κατά περίπου 200 μονάδες βάσης (δύο ποσοστιαίες μονάδες) από τον Μάιο του 2014. Συνολικά, τα μη τυπικά μέτρα μας συνέβαλαν σε μία πιο ομοιόμορφη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στα επιτόκια χορηγήσεων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και σε κάθε μεγέθους επιχειρήσεις»

Απεξάρτηση ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα

Κοντά στο μηδέν έχει φτάσει ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Στο τέλος Μαΐου, ο δανεισμός των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον συγκριτικά ακριβότερο Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας υποχώρησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο 1 εκατ. ευρώ μόλις από 3 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου. Η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA είναι αξιοσημείωτη, αν ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες είχαν αντλήσει ρευστότητα μέσω του μηχανισμού αυτού 21,6 δισ. ευρώ το 2017, και 43,1 δισ. ευρώ το 2016.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση των κόκκινων δανείων δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αυξήσουν σταδιακά τη ροή των χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

ΤτΕ: Λιγότερα κόκκινα δάνεια

Την ίδια ώρα, το απόθεμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μειώθηκε κατά το 2018 και ανήλθε στο 45,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου (ή σε 81,8 δισ. ευρώ), έναντι ποσοστού 47,2% ή 94,4 δισ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση του αποθέματος των ΜΕΔ που έχει επιτευχθεί ενισχύει το επιχείρημα ότι συνολικά ο πιστωτικός κίνδυνος σε επίπεδο συστήματος έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και επιπρόσθετα ότι η περαιτέρω ταχεία αποκλιμάκωση καθίσταται πλέον καθοριστικής σημασίας.

Για τον λόγο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει την ανάγκη υιοθέτησης μιας συστημικής λύσης προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν στον αναγκαίο μετασχηματισμό του επιχειρηματικού τους σχεδίου, στην αύξηση της αποδοτικότητάς τους και συνεπώς και στη διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

Στην έκθεση η ΤτΕ επαναλαμβάνει, "σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία", πρόσφατες εκτιμήσεις τις οποίες είχε μεταφέρει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σύμφωνα με τις οποίες, μετά το επεκτατικό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης τον Μάιο, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος δεν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η μεταμνημονιακή συμφωνία με τους δανειστές, αλλά 2,9% του ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL