Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Στοιχεία του ευρωβαρομετρου - Σχεδόν 4 στους 10 πολίτες έχουν προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα, ενώ δηλώνουν ευαίσθητοι στα ζητήματα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, των ασθενειών των ζώων και των "μεταλλαγμένων" / Η ασφάλεια τροφίμων προβληματίζει τους Έλληνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στοιχεία του ευρωβαρομετρου - Σχεδόν 4 στους 10 πολίτες έχουν προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα, ενώ δηλώνουν ευαίσθητοι στα ζητήματα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, των ασθενειών των ζώων και των "μεταλλαγμένων" / Η ασφάλεια τροφίμων προβληματίζει τους Έλληνες

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους αλλά και Έλληνες πολίτες έχουν προσωπικό ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων, ενώ οι περισσότεροι άλλαξαν την καταναλωτική τους συμπεριφορά όταν πληροφορήθηκαν για κάποιο διατροφικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ε.Ε. των 28 κρατών - μελών, που διεξήχθη από 9-26 Απριλίου 2019 και δημοσιοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και χθες στη χώρα μας από τον αρμόδιο ΕΦΕΤ, συνολικά το 41% των Ευρωπαίων ενδιαφέρεται προσωπικά για το θέμα της ασφάλειας τροφίμων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 39%.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τους Ευρωπαίους όταν αγοράζουν τρόφιμα είναι οι εξής:

- Η προέλευση των τροφίμων (53%).

- Το κόστος (51%).

- Η ασφάλεια των τροφίμων (50%).

- Η γεύση (49%).

Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι λιγότερο σημαντική (44%), ενώ η ηθική και οι πεποιθήσεις (π.χ. για την ευζωία των ζώων, περιβαλλοντικές ανησυχίες, θρησκεία κ.λπ.) βρίσκονται στη χαμηλότερη θέση (19%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 12 από τα 28 κράτη-μέλη το κόστος εμφανίζεται πιο συχνά μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τις επιλογές στην διατροφή. Στην Ελλάδα το κόστος αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα σε ποσοστό 60% των ερωτηθέντων, αλλά μετά την ασφάλεια των τροφίμων (62%) που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ακολουθούν η προέλευση (56%) και η γεύση (53%) του τροφίμου.

Θέματα ασφάλειας

Τρία ζητήματα φαίνεται πως απασχολούν τους πολίτες των περισσότερων κρατών-μελών (σε πάνω από 20 κράτη - μέλη εμφανίζονται πιο συχνά):

- Η μη ορθή χρήση αντιβιοτικών, ορμονών και στεροειδών σε εκτρεφόμενα ζώα (44% των απαντήσεων).

- Τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα (39% των απαντήσεων) και

- Τα πρόσθετα τροφίμων (36% των απαντήσεων).

Στην Ελλάδα μετρήθηκε μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα (67% των απαντήσεων), των ασθενειών που εντοπίζονται στα ζώα (52% των απαντήσεων), των κατάλοιπων αντιβιοτικών ορμονών ή στεροειδών (44% των απαντήσεων), των πρόσθετων που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, όπως χρωστικές, συντηρητικά, αρωματικές ουσίες (44% των απαντήσεων) και των γενετικά τροποποιημένων συστατικών σε τρόφιμα (42% των απαντήσεων).

Σχετικά με τον αντίκτυπο στη ζωή των καταναλωτών από την αναφορά ενός διατροφικού κινδύνου, άλλαξε για πάντα ή για λίγο η διατροφική συμπεριφορά (διατροφή, μαγείρεμα, συνήθειες αποθήκευσης) συνολικά του 66% των Ευρωπαίων πολιτών και του 73% των Ελλήνων πολιτών.

Ενημέρωση - πληροφόρηση

Σύμφωνα με την αναφορά του Ευρωβαρόμετρου, το κυριότερο μέσο πληροφόρησης για θέματα ασφάλειας τροφίμων είναι η τηλεόραση (για το 69% των Ευρωπαίων και για το 75% των Ελλήνων πολιτών). Ακολουθούν το Διαδίκτυο (46% των Ευρωπαίων, 53% των Ελλήνων), οι εφημερίδες και τα περιοδικά (38% των Ευρωπαίων και 30% των Ελλήνων), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (24% των Ευρωπαίων και 29% των Ελλήνων), ο γιατρός ή ένας ειδικός (18% των Ευρωπαίων, 32% των Ελλήνων) και λιγότερο το ραδιόφωνο (25% των Ευρωπαίων και 16% των Ελλήνων)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν μία εκ των τριών κρατών - μελών στους 28 που η πλειοψηφία (60%) απάντησε ότι η οικογένεια, οι φίλοι και οι γείτονες είναι σημαντική πηγή πληροφόρησης για τους διατροφικούς κινδύνους, έναντι μόλις 37% συνολικά στην Ε.Ε.

Τέλος, ως οι πιο αξιόπιστες πηγές σχετικά με πληροφορίες για κινδύνους από τρόφιμα θεωρούνται οι επιστήμονες, οι οργανώσεις καταναλωτών, οι αγρότες και οι εθνικές Αρχές και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ενώ οι καταναλωτές γενικά δεν εμπιστεύονται διασημότητες / μπλόγκερς / άτομα με επιρροή, βιομηχανίες τροφίμων, σούπερ μάρκετ - εστιατόρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL