Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Ευ. Τσακαλώτος: Τριπλό σχέδιο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: Τριπλό σχέδιο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Το πολιτικό σχέδιο με το οποίο "θα πάμε στις ευρωεκλογές και θα κερδίσουμε και τις εθνικές εκλογές" παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή. Σήμερα η Ολομέλεια θα ψηφίσει τη 13η σύνταξη, τη μείωση του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά, την εστίαση και την ενέργεια (ρεύμα και φυσικό αέριο), αλλά και τις 120 δόσεις για όσους έχουν οφειλές στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ.

Έφη Αχτσιόγλου: "Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για επτά μέρες εργασίας"

"Στηρίζουμε έμπρακτα αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των πολιτικών της λιτότητας: των 2.500.000 συνταξιούχων" τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Αναφερόμενη σε όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για επταήμερη εργασία η Έ. Αχτσιόγλου τόνισε πως "είναι σαφές ότι αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία των εργαζομένων. Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων προβλέπεται εδώ και δεκαετίες για όσες εκ της επιχειρηματικής τους φύσης πρέπει να λειτουργούν επτά μέρες. Από το 1990 μάλιστα δόθηκε η δυνατότητα και στις επιχειρήσεις για τις οποίες δεν είναι αναγκαία εκ της φύσης τους η επταήμερη λειτουργία. Άρα ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε γι' αυτά ως να μιλούσε για κάτι νέο".

"Όλοι θα δουν στην τσέπη τους τι σημαίνει έξοδος από τα Μνημόνια"

"Επειδή βγήκαμε από τα Μνημόνια, αντιμετωπίζουμε βασικά συμπτώματα και προβλήματα που κληρονομήσαμε από την κρίση με το παρελθόν και συγχρόνως στήνουμε ένα πλαίσιο μέτρων, μέσα στις δυνατότητές μας, εκ των προτέρων και όχι στο τέλος του έτους, για να ελαφρύνουμε το νοικοκυριό. Με αυτό το νομοσχέδιο και αυτές τις τροπολογίες καταλαβαίνουμε ότι σιγά - σιγά, μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, όλοι θα δουν στην τσέπη τους τι σημαίνει η έξοδος από το Μνημόνιο" υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

"Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι διαψεύστηκε όλο το αφήγημα της Ν.Δ. Βάλατε, εσείς στη Ν.Δ., πολύ μεγάλο βάρος στο ότι θα πέσουμε ή ότι δεν θα κλείσουμε τις αξιολογήσεις ή ότι θα πέσουμε πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν σας βγήκε και δημιουργείτε ένα μπούμερανγκ. Έπρεπε να είχατε αποφασίσει ότι δεν θα πέσουμε και ο λόγος που δεν θα πέσουμε είναι ότι είχαμε σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Υπάρχουν βεβαίως κομμάτια που λαού που ακόμα υποφέρουν, δεν λέμε ότι όλα είναι ρόδινα, αλλά λέμε ότι αυτές οι ρυθμίσεις εντάσσονται σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που έχει και το δημοσιονομικό και το κοινωνικό και το αναπτυξιακό".

"Οι τροπολογίες τοποθετούνται σε ένα γενικό πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας σε όλους τους τομείς. Θα μπορούσε να είναι και καλύτερος, αλλά αυτός είναι τώρα" είπε ο Ευ. Τσακαλώτος και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση της ζήτησε: "Μετά τον Αύγουστο του 2018 θέλω να μου βρείτε έναν τομέα στον οποίο κάποιος πολίτης δεν έχει βοηθηθεί. Θέλετε να μιλήσουμε για τα νέα ζευγάρια με την επιδότηση στέγασης; Για τα νέα παιδιά στην εργασία; Για την ενεργειακή φτώχεια; Για τους μικρομαγαζάτορες;".

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2015 έως το 2017, τα οποία καταγράφουν ότι μειώθηκε η φτώχεια κατά 2 μονάδες, η ανισότητα στην κατανομή εισοδήματος το 2017 έφτασε στο προ κρίσης επίπεδο, που είναι το χαμηλότερο από το 2010, ο δείκτης μεταποίησης έκλεισε τον Απρίλιο στις 56,6 μονάδες, που είναι η εντονότερη βελτίωση από τον Ιούνιο του 2000 και πάνω το όριο των 50 μονάδων που δείχνει επιτυχία και προοπτική, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών το τέταρτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, η σχολική διαρροή έπεσε στο 2,7%, η αναλογία γιατρών ανά 1.000 κατοίκους βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006 και οι ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες μειώθηκαν 2 μονάδες.

"Σταθερή και μόνιμη ενίσχυση των συνταξιούχων"

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι η 13η σύνταξη είναι μία ρύθμιση που "ενισχύει σταθερά και σε μόνιμη βάση τα εισοδήματα των συνταξιούχων, τώρα και για όλη τους τη ζωή". Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 "παρέλαβε ένα ασφαλιστικό σύστημα στο όριο της κατάρρευσης με 400.000 συντάξεις απλήρωτες και με πολλά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θέσαμε σταθερές βάσεις βιωσιμότητας, μετατρέψαμε το έλλειμμα σε πλεόνασμα. Οι ασφαλισμένοι με τις 120 δόσεις ελαφρύνονται και από τα βάρη του παρελθόντος και έτσι προχωράμε και με τη 13η σύνταξη στην ανάταξη και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Ευελπιστούμε πως από εδώ και πέρα να μπορούμε να μιλάμε για παρεμβάσεις που μόνο θα ενισχύουν το εισόδημα των συνταξιούχων".

"Πυροτέχνημα" Βρούτση

Σε μία απέλπιδα κίνηση αντιπερισπασμού ο εισηγητής της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης κατέθεσε ΦΕΚ συλλογικής σύμβασης εργασίας του ξενοδοχειακού κλάδου στην οποία προβλέπεται επταήμερη εργασία. Αμέσως η υπουργός Εργασίας του εξήγησε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρέμβει στο περιεχόμενο συλλογικών συμβάσεων, καθώς θα ήταν αντισυνταγματικό.

Αυτό που κάνει το υπουργείο είναι να στέλνει το ΣΕΠΕ και να επιβάλλονται πρόστιμα για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, η οποία υπέρκειται των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα η υπουργός Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή σειρά από πρόστιμα που έχει ήδη επιβάλει το ΣΕΠΕ για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση.

Υπογραμμίζεται ότι ο Γ. Βρούτσης ξεκαθάρισε πως η Ν.Δ. δεν διαφωνεί με τους καταχρηστικούς όρους της συλλογικής σύμβασης και ουσιαστικά θέλει να τους νομιμοποιήσει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL