Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Θετικά μέτρα 4,2 δισ. ευρώ για φέτος και το 2020

Παρουσίαση του σχεδίου με φοροελαφρύνσεις και αύξηση κοινωνικών δαπανών

Σχέδιο με θετικά μέτρα τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα νομοθετηθούν τόσο τις επόμενες μέρες και θα ισχύσουν άμεσα όσο και λίγο αργότερα για να ισχύσουν το 2020, ανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, με στόχο την ενίσχυση της μεσαίας τάξης. «Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, υπάρχει μια σαφής ανάκαμψη της οικονομικής πορείας της χώρας, για να συμπληρώσει ότι πρέπει να παραδεχτούμε πως υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στα χρόνια της κρίσης «που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας».

Και πρόσθεσε: «Τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους».

Όπως είπε, υπάρχουν πάνω από 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε από τις αγορές.

Διευκρίνισε πως περίπου τα μισά είναι από το «μαξιλάρι» από τα χρήματα του ESM και τα υπόλοιπα από τους κόπους του λαού. "Αυτούς τους κόπους δεν θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα, αλλά και δεν θα τους αφήσουμε να λιμνάζουν", είπε χαρακτηριστικά.

Όπως συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, τα 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους τους χρέους του ΔΝΤ και «με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε τους υψηλούς τόκους», ενώ ανέφερε ότι 11,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Ο ειδικός λογαριασμός

«Ανοίχθηκε ειδικός λογαριασμός, στον οποίο κατατίθενται περίπου 5,5 δισ. ως επιπλέον εγγύηση για τους δανειστές ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν. Αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής, με την υλοποίηση ενός ακόμη πιο φιλοαναπτυξιακού πακέτου» σημείωσε κα τόνισε πως «θα επανασχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς για το 2021 και 2022 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα». Σε αυτόν τον χώρο που δημιουργείται για τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο ανάπτυξης, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Με βάση αυτά, είπε, «προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ, 800 εκατ. για το 2020 (1,3 δισ. με το θετικό αποτύπωμα του 2019), επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου (1,8 δισ.), 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022» ανεβάζοντας τον συνολικό πήχη των θετικών μέτρων για την επόμενη τετραετία στα 7,3 δισ. ευρώ

Άμεσα μέτρα

Αναφορικά με τα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, αυτά είναι η παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Αναλυτικά:

* Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.

* Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από τον συντελεστή του 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%.

* Παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχους, όπως είπε η παρούσα στη συνέντευξη Τύπου υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Οι κλίμακες θα έχουν ως εξής:

*Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη.

* Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη από 501 έως 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους.

*Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη από 601 έως 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους.

* Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους.

Μέτρα για το 2020

Για το 2020, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από τον χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019.

Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020 συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11%, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους νησιών και περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, αλλά και αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Ειδικότερα πρόκειται για:

* Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης: Κατάργηση από 1.1.2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, θα γίνει 0%, θα καταργηθεί. Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000, θα γίνει 2%. Είναι 6,5% για έως 40.000, θα γίνει 4%. Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 θα γίνει 6%. Είναι 9% για εισοδήματα έως 220.000, θα γίνει 8%.

* Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%: Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερέκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα με το πάγιο στοιχείο επένδυσης). Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Επιπλέον μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση: το 2021 στο 25%.

* Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων: Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο, ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο προφανώς αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τους μισθούς και ενισχύει τις επιχειρήσεις.

* Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%: Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ' οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κ.λπ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

* Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών: Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

* Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%: Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου ως κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας.

* Συνεταιρισμένοι αγρότες: Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

* Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών: Επιπλέον μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (Ζώνες Α και Β) ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.

* Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων: Επαναφορά μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπό την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Ευ. Τσακαλώτος: Αφορολόγητο, όπως συντάξεις

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως η κυβέρνηση δούλεψε με σχέδιο και συμμαχίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Δεν μειώθηκαν οι συντάξεις και, όπως φαίνεται, δεν θα μειωθεί και το αφορολόγητο”.

Επίσης, σημείωσε με νόημα πως "όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος θα εξετάσουν τις δυο τετραετίες του ΣΥΡΙΖΑ 2015 - 2019 και 2019 - 2023, θα πούνε ότι η χρονική στιγμή καμπής ήταν το καλοκαίρι του 2017 στο Eurogroup της Μάλτας και συμπλήρωσε:

"Εκεί είναι που φάνηκε ότι μπορεί να αλλάξει η ελληνική οικονομία, ότι μπορεί να πάρει κάτι για το χρέος, ότι υπήρχε καθαρός διάδρομος εξόδου από αυτή την κρίση. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δουλέψαμε με σχέδιο, με τεκμηρίωση και με συμμαχίες. Με αυτά τα τρία βγήκαμε στην αγορά αμέσως μετά τη Μάλτα, τον Ιούλιο του 2017, και τώρα έχουμε βγει πρόσφατα στις αγορές και με πενταετές και με δεκαετές ομόλογο".

Επίσης, αναφερόμενος στην υπεραπόδοση, είπε ότι το μόνο θετικό την υπεραπόδοση είναι "ότι δημιουργήσαμε αξιοπιστία" και πρόσθεσε: "Αυτό που εξήγγειλε ο κ. πρωθυπουργός είναι μια στρατηγική που βασίζεται σε αυτή την αξιοπιστία. Η Ν.Δ. μας λέει: ‘Να κερδίσω τις εκλογές, να δημιουργήσω αξιοπιστία και κάποτε θα μπορέσω να μειώσω τα πρωτογενή πλεονάσματα’. Εμείς κερδίσαμε την αξιοπιστία και γι’ αυτό μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτά τα έργα".

"Παράθυρο" για επιπλέον θετικά μέτρα

Απαντώντας σε ερώτηση της "Α" σε σχέση με το 1% του ειδικού λογαριασμού που ανακοίνωσε και εάν μπορεί να επιστρέφει στην οικονομία εφόσον ο στόχος 2020-2022 για τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτευχθεί χωρίς τη χρησιμοποίησή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είναι προφανές, αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, δεσμεύονται σε έναν ειδικό λογαριασμό έναντι των υποχρεώσεων που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Και συμπλήρωσε πως, αν για παράδειγμα για το 2020 δεν χρειαστεί να αξιοποιηθούν κάποια χρήματα από αυτά ή αξιοποιηθούν πολύ λιγότερα από 1%, τα χρήματα αυτά αθροίζονται την επόμενη χρονιά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε με μόνιμα μέτρα είτε με άλλες επιλογές «που θα κληθούμε εκείνη τη στιγμή -εμείς έχουμε απόλυτη πεποίθηση ότι εμείς θα κληθούμε, άρα θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, μην έχετε καμία ανησυχία». Ουσιαστικά, εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι, δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος έως 5,5 δισ. ευρώ για περαιτέρω θετικά μέτρα.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Όλοι στην απεργία

Η εργασιακή αξιοπρέπεια και οι αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων απειλούνται από μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι ο εργασιακός μεσαίωνας, η εργοδοτική αυθαιρεσία και η συμπίεση των μισθών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο