Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Τέλος στις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος στις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι

Το τέλος των ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι, με ουσιαστικούς ελέγχους αλλά και πριμοδότηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, προς όφελος των καλλιεργητών, αλλά και συνολικά της αλυσίδας παραγωγής, αφήνοντας στο παρελθόν το “θολό” τοπίο που επικρατεί και δημιουργώντας υγιείς συνθήκες στην αγορά, “φέρνει” νέα σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κατάρτιση της οποίας βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, Β. Κόκκαλης, που έχει αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία ώστε να επιτευχθεί μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μια “συμφωνία κυρίων” που θα διασφαλίζει ικανοποιητική τιμή στους παραγωγούς και συγχρόνως θα πριμοδοτεί την ποιότητα στην καλλιέργεια, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση βρίσκεται υπό τελική διαμόρφωση.

Κατά τον ίδιο, μετά και τη συζήτηση που έγινε προχθές, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας για το Βαμβάκι, οι τρεις κύριες παρεμβάσεις που προβλέπονται στη νέα απόφαση είναι οι εξής:

- Η πριμοδότηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

- Ο ουσιαστικός έλεγχος των ανοιχτών τιμών.

- Η εισαγωγή των όρων για την απόδοση του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance).

Συγκεκριμένα, θα αναφέρεται ρητά η υποχρέωση σεβασμού και εφαρμογής από όλους τυχόν συμφωνίας στο πλαίσιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, η οποία θα προβλέπει θετική ή αρνητική πριμοδότηση, βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα μετρώνται στα εκκοκκιστήρια, παρουσία των γεωπόνων παραγωγού και εκκοκκιστή, ενώ, εφόσον προκύψει άμεσα συμφωνία, ο υφυπουργός υποσχέθηκε την ύπαρξη ικανού αριθμού συμβασιούχων στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος (του ΕΛΓΟ). Το δε ευρωπαϊκό σήμα για τους πιστοποιημένους Έλληνες παραγωγούς θα προσφέρει τεράστια αναγνώριση και προστιθέμενη αξία στο ποιοτικό βαμβάκι της χώρας και θα “ξεκλειδώσει” τις δύσκολες ξένες αγορές, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.

Ως προς το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών, η απόφαση θέτει τις βάσεις για τον πλήρη έλεγχό του, αφού καθίσταται υποχρεωτική η υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος. Κατά τον υφυπουργό, η πρόβλεψη αυτή προστατεύει τον παραγωγό και εξαλείφει το φαινόμενο της ύπαρξης φορτίων με βαμβάκι παρατημένων στα εκκοκκιστήρια. Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική σύμβαση - υπεύθυνη δήλωση για όσους θέλουν να επωμιστούν το ρίσκο της ανοιχτής τιμής, αλλά ακόμη είναι πρόωρη η όποια ανακοίνωση.

Ο Β. Κόκκαλης τόνισε ότι “έχει έρθει η ώρα για κρίσιμες αποφάσεις που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους στη βαμβακοκαλλιέργεια προ των ευθυνών τους”. Το κράτος, κατέληξε, δηλώνει παρόν στην έμπρακτη στήριξη της ποιότητας του προϊόντος και “είναι τώρα στο χέρι παραγωγών και εκκοκκιστών η ευθύνη να καταλήξουν σε μια δίκαιη συμφωνία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL