Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετατροπή της Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο

Η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε βασικό ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπ. Μενέντεζ, παρουσία και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ.

Ο υπουργός τόνισε τη νέα δυναμική της περιοχής μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι “σύντομα η Ελλάδα θα προστεθεί στις χώρες - παραγωγούς”, ενώ αναφέρθηκε και στη βαλκανική αγορά που έχει εισέλθει σε διαδικασία μετασχηματισμού, με στόχο να αποτελέσει τη νοτιο-ανατολική πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο ίδιος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για:

- Τη διαφοροποίηση των πηγών στην Ε.Ε. με αέριο, μέσω της κατασκευής υποδομών (αγωγός ΤΑΡ, σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα κ.λπ.).

- Τη διασύνδεση των βαλκανικών κρατών, μέσω της κατασκευής του αγωγού IGB, που ξεκινά άμεσα, αλλά και του αγωγού που συζητείται να κατασκευαστεί με τη Βόρεια Μακεδονία.

- Τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις νέες περιοχές παραγωγής στην Ανατολική Μεσόγειο προς την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της κατασκευής του αγωγού EastMed.

Ο κ. Μενέντεζ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο του East Mediterranean Gas Forum και συζητήθηκαν τα βήματα που έχουν γίνει από τα επτά κράτη (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) και οι δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, με υιοθέτηση κοινών λύσεων σε ζητήματα σχετικά με την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά αερίου.

Ενημέρωση έγινε και για την ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και τεχνικών, που επιτρέπουν την αυτοκατανάλωση ρεύματος από μικρούς παραγωγούς (αγρότες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL