Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Ανοίγει ο δρόμος για νέο ομόλογο και φοροελαφρύνσεις - Η αναβάθμιση σε Β+ από την ιαπωνική R&I, προπομπός θεαματικών εξελίξεων * Κάτω από τις 70 μονάδες βάσης το spread έναντι του ιταλικού δεκαετούς / Επίσημο αίτημα στον ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει ο δρόμος για νέο ομόλογο και φοροελαφρύνσεις - Η αναβάθμιση σε Β+ από την ιαπωνική R&I, προπομπός θεαματικών εξελίξεων * Κάτω από τις 70 μονάδες βάσης το spread έναντι του ιταλικού δεκαετούς / Επίσημο αίτημα στον ESM για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Πρελούδιο μιας παρατεταμένης περιόδου θετικών μηνυμάτων για την ελληνική οικονομία, η οποία θα επιτρέψει την υπό ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες νέα προσφυγή στις κεφαλαιαγορές για δανεισμό του ελληνικού κράτους και για φοροελαφρύνσεις, αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η χθεσινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I σε "Β+", αλλά και το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή τουλάχιστον του "ακριβού" χρέος προς το ΔΝΤ. Η αναβάθμιση ήλθε την παραμονή της δημοσιοποίησης από την Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο τουλάχιστον για 3,9% του ΑΕΠ (χωρίς να αποκλείεται και το 4% του ΑΕΠ). Πιθανότατα δε να υπάρξουν έως και την Εβδομάδα της Διακαινησίμου ακόμη δύο αναβαθμίσεις, άμεσα από την Standard and Poor’s και μετά το Πάσχα από τον καναδικό οίκο DBRS.

Νέα έξοδος στις αγορές

Εφόσον τελεσφορήσουν οι παραπάνω προσδοκίες, είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει αμέσως μετά το Ελληνικό Δημόσιο στην έκδοση και νέου ομολόγου, με πρώτη επιλογή την τριετή διάρκεια. Σημειώνεται ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη, μιας και μεσολάβησε η αργία του Πάσχα των Καθολικών, στο 3,29%, δηλαδή 45 μονάδες βάσης χαμηλότερα μέσα σε έναν μήνα και 72 μονάδες βάσης μέσα σε ένα έτος. Με την εν λόγω απόδοση, το spread του ελληνικού δεκαετούς βρίσκεται κάτω και από την 0,70 εκατοστιαία μονάδα (69 μονάδες βάσης) έναντι του ιταλικού, το οποίο δίνει 2,60%. Έναντι δε του γερμανικού bund, το οποίο βρίσκεται στο 0,02% (και ενώ προ μηνός είχε και αρνητική απόδοση -0,02%), το spread ανέρχεται στις 331 μονάδες βάσης.

Αναβάθμιση με προϋποθέσεις

Πιο αναλυτικά, ο ιαπωνικός οίκος R&Ι αναβάθμισε χθες κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου σε "Β+" από "Β" και επισημαίνει ότι μετά τον Οκτώβριο, οπότε είναι προγραμματισμένη η διενέργεια των εθνικών εκλογών, θα αναβαθμίσει περαιτέρω το αξιόχρεο, εάν επιβεβαιωθεί ότι η προκύψασα κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, διατηρώντας έτσι θετικό "outlook". Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε θετική τροχιά. Με τα πλεονάσματα να διατηρούνται, ο δείκτης χρέους της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει το 2019 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει σταθερά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με τους επίσημους πιστωτές να χορηγούν ήδη κάποια μέτρα ελάφρυνσης, ενώ και η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί.

Η αλυσίδα των αναμενόμενων αυτών θετικών εξελίξεων, πέραν της έκδοσης και νέου ομολόγου από τον Οργανικό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, επιτρέπει επίσης τον σχεδιασμό ελαφρύνσεων, όπως η παράταση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, ο οποίος ισχύει έως 30 Ιουνίου, η επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

Επίσημο αίτημα στον ESM για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα υπέβαλε επισήμως χθες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αίτημα πρόωρης αποπληρωμής των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ, ζητώντας την αποπληρωμή μέρους των δανείων, ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής είχαν ταχθεί και ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, και ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL