Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Ανάπτυξη 2% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάπτυξη 2% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ

Ρυθμό ανάπτυξης 2% προβλέπει για φέτος το ΙΟΒΕ και διαπιστώνει ισχυρή δυναμική των εξαγωγών. Επισημαίνει πάντως ότι απαιτούνται προβληματισμός και εγρήγορση για τόνωση των επενδύσεων. Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας:

Οι εξαγωγές καταγράφουν ισχυρή δυναμική, η οποία εξαρτάται από την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, αλλά εκφράζει και τη στροφή κλάδων και επιχειρήσεων προς τις εξαγωγές.

Αν και με καθυστέρηση και αργούς ρυθμούς, γίνονται βήματα ανάκτησης της πρόσβασης της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και σταδιακής εξομάλυνσης της χρηματοδότησής της, εξέλιξη που θα διευκολύνει και τη μεσοπρόθεσμη πορεία του τραπεζικού συστήματος.

Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι προβληματισμού και εγρήγορσης, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου επενδύσεων. Η ενίσχυση των επενδύσεων είναι σύμφυτη με την περαιτέρω στροφή της παραγωγικού υποδείγματος της χώρας προς εξαγωγές και καινοτομία.

Προβληματισμό προκαλούν το επίπεδο και η δυναμική της ανεργίας με κίνδυνο σταθεροποίησης σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα. Στην ελληνική οικονομία υπάρχουν διαχρονικά ιδιαίτερα χαμηλά συμμετοχής στο δυναμικό εργασίας, που, αν δεν ανέλθουν σταδιακά, θα υπονομεύουν τους ρυθμούς μεγέθυνσης.

Διόρθωση ανισορροπιών

Η ελληνική οικονομία εξέρχεται από τη σχεδόν δεκαετή ύφεση, μέσα από την ολοκλήρωση τριών προγραμμάτων και έχοντας διορθώσει σε μεγάλο βαθμό τις ανισορροπίες στα δίδυμα ελλείμματα, το δημοσιονομικό και του ισοζυγίου πληρωμών. Όμως βρίσκεται σε μια ευάλωτη ισορροπία και με ασθενή αναπτυξιακή δυναμική, γιατί η προσαρμογή έγινε κυρίως μέσω της ύφεσης.

Στο σύστημα συντάξεων είναι αναγκαίο να υπάρξουν τομές άμεσα, με ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων του.

Απαιτείται απλούστερο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, με ευρύτερη βάση και χαμηλότερους συντελεστές, με εξορθολογισμό των υπερβολικών επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία. Η δυνατότητα μεγάλης αύξησης εσόδων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος μέσω στοχευμένων κινήτρων για ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών πρέπει να αποτελέσει κρίσιμο συστατικό του μείγματος της φορολογικής πολιτικής.

Στο εκπαιδευτικό σύστημα, εγχώριες δημογραφικές και διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις επιβάλλουν άμεση μεταρρύθμιση με καλύτερη διασύνδεσή του με την οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να εντάξουν ως κεντρικό θέμα στο προεκλογικό τους πρόγραμμα τις 17 προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών για βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν για την υλοποίησή τους τη δεκαετία 2021-2030.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL