Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στην Ουάσιγκτον, με αποπληρωμή του ΔΝΤ στις βαλίτσες

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου - Σχετικά με τις επικείμενες ρυθμίσεις με έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε, μιλώντας στην ΕΡΤ3, παρεμβάσεις και στη φορολογία και στα ταμεία που θα καλύπτουν και τις τρεις κατηγορίες: θα βοηθούν αυτούς που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν, θα αποκλείουν τους κακοπληρωτές και θα ευνοούν εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο διότι είναι συνεπείς

Με βασική την πρόωρη εξόφληση τουλάχιστον του "ακριβού" μέρους του χρέους αναχωρεί σήμερα για την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να παρευρεθεί στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο ίδιος τόνισε χθες ότι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ μιας τέτοιας κίνησης και «νομίζω πως και το ΔΝΤ βεβαίως θα το θελήσει». Διότι ανταλλάσσεται χρέος με πολύ υψηλό επιτόκιο και πιο σύντομη περίοδο λήξης με άλλο με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη διάρκεια λήξης. «Εάν το χρέος γίνεται βιώσιμο, βοηθά και τους πιστωτές» απάντησε ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν πολιτικά προσκόμματα από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων. Πρόκειται για περίπου 4 δισ. ευρώ (από 9,8 δισ. συνολικά), τα οποία έχουν επιτόκιο λίγο πάνω από 5%. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως και η ευρωπαϊκή πλευρά είναι σύμφωνη με μια κίνηση πρόωρης αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

120 δόσεις και αφορολόγητο

Σχετικά με τις επικείμενες ρυθμίσεις με έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε, μιλώντας στην ΕΡΤ3, παρεμβάσεις και στη φορολογία και στα ταμεία που θα καλύπτουν και τις τρεις κατηγορίες: Θα βοηθούν αυτούς που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν, θα αποκλείουν τους κακοπληρωτές και θα ευνοούν εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο διότι είναι συνεπείς, ενώ σχετικά με το εάν θα ακυρωθεί η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, επανέλαβε πως «θα πω ό,τι έλεγα και για τις συντάξεις. Κάθε πράγμα στην ώρα του».

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ρωτήθηκε και για τα fake news, και απάντησε ότι η Αριστερά δεν έχει τα χρήματα και τους επιχειρηματίες με εφημερίδες, που συνομολογούν με κόμματα και βγάζουν μια ίδια γραμμή και για τις εφημερίδες και για τα ραδιόφωνα και για τα sites. Πρόσθεσε ότι ανέκαθεν η Αριστερά ήταν κατά της ανισότητας, διότι τα λεφτά μετατρέπονται σε πολιτική ισχύ για να ανακυκλώνεται η ανισότητα.

"Είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε"

Μάλιστα, χαρακτήρισε fake news τα δημοσιεύματα ότι παραδέχτηκε εκλογική νίκη της Ν.Δ., στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει καμένη γη, λέγοντας πως στις εκλογές όλα μπορούν να συμβούν και αυτή είναι η Δημοκρατία. «Μπορούσα να πω», πρόσθεσε, «στην απίθανη περίπτωση που θα κερδίσει η Ν.Δ., αλλά αυτό θα ήταν παιδιάστικο σε μια σοβαρή συζήτηση». Και επεσήμανε ότι «είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε. Θα πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι λένε τα γκάλοπ».

Μάλιστα, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η θητεία Βαρουφάκη κόστισε 80 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι το σίγουρο είναι ότι μεταξύ 2010 και 2015 χάθηκε το 27% του ΑΕΠ.

Κερδισμένη οικονομικά η Θεσσαλονίκη από τις Πρέσπες

Για τον ισχυρισμό του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έγινε ανταλλαγή μεταξύ της μη μείωσης των συντάξεων και της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ότι «δεν μπορείς να κάνεις ανταλλαγή για κάτι που το πιστεύεις και υπήρχε στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015. Εάν είχε γίνει ανταλλαγή, θα έπρεπε οι Γιούνκερ, Βέμπερ, Μέρκελ, που ανήκουν στο ΕΛΚ μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, να το ομολογήσουν».

Επανέλαβε ότι η Θεσσαλονίκη βγαίνει κερδισμένη οικονομικά, διότι ποτέ δεν πρέπει να κοιτάει προς την Αθήνα, αλλά προς τα Βαλκάνια. Και ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «παντού είναι 20 - 30 άτομα. Δεν το υποτιμώ. Ίσως για έναν κόσμο το συμβολικό είναι πιο σημαντικό από το οικονομικό». Επανέλαβε πως πρόκειται για έναν συμβιβασμό, στον οποίο η Βόρεια Μακεδονία έδωσε περισσότερα από ό,τι η Ελλάδα.

Η μεσαία τάξη είχε πάντα προβλήματα με τους νεοφιλελεύθερους

Αναφορικά με τις δηλώσεις του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρακτορείο Reuters για τη μεσαία τάξη και τις απώλειες εισοδήματος που είχαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι την περίοδο 2011-2014 μια τετραμελής οικογένεια είχε απώλεια εισοδήματος 5.258 ευρώ μετά τους φόρους. Ενώ την περίοδο 2015-2016 αυξήθηκε κατά 146 ευρώ.

«Πρέπει πάντα να ξέρει η μεσαία τάξη ποιος δίνει προοπτική. Όπου κυβερνούν νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, η μεσαία τάξη πάντα έχει πρόβλημα» είπε.

Και κάνοντας λόγο και για την Ακροδεξιά, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να παίζουμε με την Ακροδεξιά. Για να αποκλείσεις την Ακροδεξιά, δεν πας με τα νερά τους. Το βασικό είναι να μπορέσουν οι πολίτες να ξεφύγουν από τον φόβο και την ανασφάλεια. Αυτά είναι που δημιουργούν φοβικά σύνδρομα».

Από τον 19ο αιώνα υποστηρικτές της αστικής τάξης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε και για την παρουσία του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι η Αριστερά από τον 19ο αιώνα είχε υποστηρικτές από την αστική τάξη, σκεπτόμενους. Δήλωσε ότι δεν τον γνωρίζει προσωπικά, αλλά του έκανε εντύπωση ότι ήταν στο κοινό σε 2-3 παρουσιάσεις βιβλίων του, που ήταν μαρξιστικά.

Παράλληλα, και σε σχέση με την παρουσία του Στέφανου Τζουμάκα στην εκδήλωση στο Γαλάτσι, είπε ότι στην Αριστερά δεν γίνεται face control, δεν υπάρχουν γεροδεμένοι στην είσοδο. Αλλά γίνονται συμφωνίες σε προγραμματική βάση. «Με όλους ακούς τα επιχειρήματά τους. Αν σου λένε ότι κάναμε λάθος που πιστεύαμε ότι ήταν καλή η παγκοσμιοποίηση και πρέπει να βρούμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα σε οικονομία και κοινωνία, πρέπει να τους ακούσεις» πρόσθεσε.

Όσο πιο μακριά τόσο καλύτερα οι εκλογές

Ακόμη, κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση Novartis, ο ίδιος απάντησε: «Ούτε ανακριτής, ούτε εισαγγελέας, ούτε δικαστής είμαι και ούτε επιθυμώ να είμαι» και πρόσθεσε ότι είναι θέμα της Δικαιοσύνης και ότι «το πιο σημαντικό είναι να θωρακίσουμε το σύστημα της Υγείας για να μην έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα. Και αυτό κάνει το υπουργείο Υγείας».

Επίσης, για τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών, είπε ότι αυτό το αποφασίζει ο πρωθυπουργός. Αλλά, πρόσθεσε ότι «το οικονομικό επιτελείο λέει 'όσο πιο μακριά τόσο καλύτερα'».

Τέλος, για τον κ. Πετσίτη, ανέφερε ότι «δεν θα σχολιάσω, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο». Είπε ότι υπάρχει μια φωτογραφία μαζί του, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, μετά την εκλογική νίκη του 2015, αλλά εάν τον δει τώρα σε παράταξη με άλλους, όπως στην αστυνομία, δεν θα τον αναγνωρίσει.

Δείτε όλα τα σχόλια