Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Συνεδρίαση του Eurogroup στο Βουκουρέστι / "Πράσινο φως" για την επιστροφή των 974 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδρίαση του Eurogroup στο Βουκουρέστι / "Πράσινο φως" για την επιστροφή των 974 εκατ. ευρώ

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανακοινώσει το σημερινό Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου διεξάγεται στο Βουκουρέστι. Παράλληλα, αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» στον ESM για την εκταμίευση των 974 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Πρόκειται για κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων και η επιστροφή τους αποτελεί ένα μικρό μέρος της συμφωνίας για το χρέος.

Μετά και τη θετική γνώμη και των υπουργών Οικονομικών, θα ξεκινήσει η διαδικασία των εγκρίσεων από τα εθνικά Κοινοβούλια. Παρότι τα 974 εκατ. ευρώ δεν αποτελούν δόση δανείου αλλά επιστροφή κερδών, η έγκριση από τη Γερμανία την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβακία είναι μέρος της συμφωνίας της ενισχυμένης εποπτείας.

Τα χρήματα της δόσης είναι σε ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή ο ESM, ενώ θα εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των εθνικών Κοινοβουλίων και συνεδριάσει τυπικά και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Στην υλοποίηση του σχεδίου της για την αποπληρωμή μέρους ή ολόκληρου του χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ προχωρά η κυβέρνηση, μετά και το αναμενόμενο "πράσινο φως" του Eurogroup για την επιστροφή του 1 δισ. (κέρδη ομολόγων) στη χώρα μας.

Η συζήτηση θα μεταφερθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προγραμματίσει να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ώστε να παρευρεθεί στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Απριλίου). Ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της αποπληρωμής του ΔΝΤ, τόσο με τη διοικήτρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τους εκπροσώπους της Κομισιόν. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν και οι νέες εκθέσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ, για τα δημόσια οικονομικά και για τις τράπεζες.

Αίτημα εξαίρεσης

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια του ΔΝΤ διαθέτουν υψηλό μέσο επιτόκιο, της τάξεως του 4,8% και πλέον (πολύ μεγαλύτερο του ESM), ενώ είναι γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του ESM. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, πρόωρη προεξόφληση δανείων ενός επίσημου πιστωτή, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα προϋπέθετε ταυτόχρονη ανάλογου ποσοστού προεξόφληση και των υπολοίπων (ESM).

Πάντως, η Ελλάδα μπορεί να παρακάμψει αυτόν τον κανόνα ζητώντας εξαίρεση από τον ESM, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αίτημα εξαίρεσης μέσα στις επόμενες μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL