Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Τα αποτελέσματα του επιχειρηματικού φόρουμ / Επεκτείνεται η οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα αποτελέσματα του επιχειρηματικού φόρουμ / Επεκτείνεται η οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία

Η μεγάλη επέκταση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας εμπεδώθηκε και κατά τη χθεσινή πραγματοποίηση του επιχειρηματικού φόρουμ των δύο χωρών, ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για ένα μέλλον συνανάπτυξης και φιλοδοξούμε αυτός ο δρόμος να αποτελέσει οδηγό για την επίλυση και άλλων κρίσεων», για να συμπληρώσει με νόημα: «Το φόρουμ επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες να έρθουμε πιο κοντά και να αξιοποιήσει μια πλευρά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης».

Από εκεί και πέρα, «σε ό,τι αφορά το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Ζάεφ να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά, που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς».

Φορολογία και υποδομές

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν και κατ' επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

* Την αποφυγή διπλής φορολόγησης, η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση.

* Την τελωνειακή συνεργασία για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

* Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις.

* Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεσή του με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

* Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τρένου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

* Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.

* Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.

* Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών".

Γ. Δραγασάκης: Προτάσεις που υλοποιούνται

Δώδεκα προτάσεις και δράσεις που ήδη υλοποιούνται για τη συνεργασία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

Σημαντικό θεωρείται το ότι υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αντιπροέδρων των δύο κυβερνήσεων, που προβλέπει τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, της οποίας θα συμπροεδρεύουν οι δύο αντιπρόεδροι. Η επιτροπή θα αποτελείται από 18 μέλη, στην οποία θα συμμετέχουν τουλάχιστον 3 υπουργοί και 5 μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας κάθε χώρας.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Είναι σε εξέλιξη το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ελλάδα - Βόρεια Μακεδονία (ΠΓΔΜ) 2014-2020» ύψους 45,47 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά Περιφέρειες των δύο χωρών. Σε αυτό έχουν ήδη ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί 42 κοινά έργα συνολικού προϋπολογισμού 41,5 εκατομμυρίων ευρώ στη βάση δύο αξόνων: α) ανάπτυξη και υποστήριξη της τοπικής οικονομίας, β) προστασία περιβάλλοντος και μεταφορές.

* Προχωράει υπογραφή Μνημονίου για την κατασκευή της διασυνοριακής διάβασης μεταξύ των δύο χωρών (Δημοτικό Διαμέρισμα Λαιμού του Δήμου Πρεσπών και Δήμος Resen), με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 4 - 4,5 εκατομμύρια ευρώ και για τις δύο χώρες.

* Σχεδιάζονται οι προσκλήσεις για δράσεις στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού και της αντιμετώπισης περιβαλλοντικών καταστροφών, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ.

* Εντός Απριλίου κινητοποιείται Επιτροπή Καθοδήγησης για να αρχίσει ο σχεδιασμός του νέου διασυνοριακού προγράμματος για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, το οποίο θα διαδεχθεί το πρόγραμμα 2014-2020. Η Ελλάδα προτίθεται να διπλασιάσει τους συνολικούς πόρους για το πρόγραμμα αυτό.

* Η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει 198 εκατομμύρια ευρώ -τα οποία αποτελούν το αδιάθετο υπόλοιπο του προγράμματος ΕΣΟΑΒ- για τη χρηματοδότηση δράσεων διασυνοριακής συνεργασίας και βαλκανικής συνανάπτυξης, είτε μέσω μεικτού χρηματοδοτικού σχήματος με τη συμμετοχή κι άλλων βαλκανικών κρατών, είτε μέσω εθνικού φορέα, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που με τη δημιουργία της θα ιδρύσει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.

Μεταφορά τεχνογνωσίας

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντική εμπειρία και αντίστοιχους φορείς που μπορούν να παράσχουν τεχνογνωσία για:

* Την αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων της Ε.Ε. στους τομείς των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΟΔ).

* Την ανάπτυξη δομών στη γείτονα χώρα στους τομείς της τυποποίησης και της πιστοποίησης (ΕΛΟΤ, ΕΣΥΔ).

* Θέματα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), καθώς και θέματα μετρολογίας (Εθνικό Κέντρο Μετρολογίας).

* Την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ειδικότερα σε θέμα διαδικασιών, αδειοδότησης, έναρξης επιχειρήσεων (ίδρυση επιχειρήσεων σε λίγα λεπτά) και εποπτείας οικονομικών δραστηριοτήτων.

* Τη σύναψη διμερούς μνημονίου συνεργασίας για την προστασία του καταναλωτή και την καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

* Την εναρμόνιση της νομοθεσίας και του θεσμικού περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε τομείς όπως η προστασία του καταναλωτή, η νομοθεσία περί σημάτων κ.ά.

* Συνεργασία του Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς της Βόρειας Μακεδονίας για την προσέλκυση επενδύσεων.

* Απευθείας διασύνδεση των εμπορικών μητρώων των δύο χωρών στην προοπτική διαμόρφωσης ενός κοινού διαβαλκανικού μητρώου επιχειρήσεων.

* Συνεργασία των αγορών και κέντρων logistics των δύο χωρών για την ενίσχυση της διακίνησης αγροδιατροφικών προϊόντων.

* Δημιουργία κοινής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων των δύο χωρών και ιδιαίτερα των νεοφυών επιχειρήσεων.

* Προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και πρόταση σύναψης διμερούς συμφωνίας συνεργασίας για την καταπολέμηση του παρεμπορίου στα σύνορα των δύο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL