Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Τα SOS και τα βήματα της συμπλήρωσης της δήλωσης - Ποιοι ωφελούνται από το "πρώιμο" άνοιγμα της εφαρμογής * Έως τις 30 Ιουνίου η περίοδος δηλώσεων / Άνοιξε το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα SOS και τα βήματα της συμπλήρωσης της δήλωσης - Ποιοι ωφελούνται από το "πρώιμο" άνοιγμα της εφαρμογής * Έως τις 30 Ιουνίου η περίοδος δηλώσεων / Άνοιξε το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις

Οι φορολογικές αρχές "κέρδισαν το στοίχημα" χθες το βράδυ καταφέρνοντας να ανοίξουν πριν από το τέλος Μαρτίου την εφαρμογή του Taxisnet για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν τα εισοδήματα του 2018 για πάνω από 6,2 εκατ. φορολογουμένους. Και τούτο καθώς είχαν θέσει αυτόν τον στόχο ήδη από τις αρχές του χρόνου (τον άτυπο στόχο για άνοιγμα της εφαρμογής πρις από τις 31 Μαρτίου είχε δημοσιεύσει η "Αυγή" στις 15 Ιανουαρίου, σελ. 16).

Καθώς λοιπόν άνοιξε χθες το απόγευμα η εφαρμογή στο Taxisnet για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν τα εισοδήματα του 2018, οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους διάστημα πλέον των τριών μηνών, καθώς η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου. Σημειωτέον δε ότι στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες θα προκύψει επιπλέον φόρος από την εκκαθάριση αυτός θα καταβληθεί σε έως τρεις διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου).

Ποιοι ωφελούνται

Καθώς οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται από χθες:

1. Οι φορολογούμενοι θα αποκομίσουν οφέλη, όπως αποφυγή τυχόν ταλαιπωρίας από προβλήματα υπερφόρτωσης του Taxisnet λόγω μαζικής υποβολής δηλώσεων σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

2. Η είσπραξη επιστροφών φόρου θα είναι ταχύτερη για όσους εκδοθεί πιστωτικό εκκαθαριστικό φόρου.

3. Κερδισμένοι θα βγουν και οι φοροτεχνικοί, καθώς θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους, χωρίς να εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς πιεζόμενοι από τον χρόνο.

Ξεχωριστά εκκαθαριστικά συζύγων

Σημειώνεται πως για πρώτη χρονιά φέτος, όταν υποβάλλεται κοινή φορολογική δήλωση των συζύγων, θα εκδίδεται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου, όπως επίσης θα εκδίδονται ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα για τους συζύγους.

Επιπλέον δε πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και, στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά, θα επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Η διαδικασία της υποβολής στο Taxisnet

Η διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων υπακούει σε μια λογική σειρά βημάτων, η οποία είναι η εξής:

* Η είσοδος στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxisnet.

* Το "μαρκάρισμα" του έτους για το οποίο θα υποβληθεί η δήλωση.

* Η επιβεβαίωση των προσωπικών στοιχείων του υπόχρεου φορολογούμενου, όπως είναι για παράδειγμα ο ΑΜΚΑ, η ημερομηνία γέννησης ή η οικογενειακή κατάσταση.

* Εφόσον συντρέχει η σχετική υποχρέωση, ακολουθεί η συμπλήρωση των εντύπων Ε2 και Ε3, με τη σύζυγο να υποβάλλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.

* Συμπλήρωση του εντύπου Ε1, ενώ το σύστημα θα αποστέλλει σχετικά μηνύματα που θα καθοδηγούν τον χρήστη και θα τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη ΔΟΥ.

* Ενημέρωση για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

* Υποβολή της δήλωσης.

* Εκτύπωση των εντύπων Ε1, Ε2, Ε3 και της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Ο δωδεκάλογος των SOS

1. Στην κοινή φορολογική δήλωση συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου δεδομένου ότι κάθε σύζυγος θα έχει το δικό του εκκαθαριστικό. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου. Στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά, επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

2. Εφόσον δηλώσουν οι σύζυγοι ότι επιθυμούν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, θα πρέπει να κλικάρουν στον πίνακα 1 του εντύπου Ε1 στα στοιχεία φορολογούμενου και στο νέο πεδίο που αφορά τη χωριστή δήλωση συζύγων πάνω στην ένδειξη ναι και να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ του/της συζύγου.

3. Για σύμφωνο συμβίωσης, με ενημέρωση του μητρώου της εφορίας δύνανται οι υπόχρεοι να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους έχοντας την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι εκείνο το μέρος του συμφώνου συμβίωσης το οποίο κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.

4. Αν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

5. Δηλώσεις αποβιωσάντων υποβάλλονται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ έως 31.12.2019 με ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων / εγγυτέρων συγγενών, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

6. Δήλωση γονέα με το έντυπο Ε3 ανήλικου τέκνου υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ.

7. Σε περίπτωση πτώχευσης υποβάλλονται δύο δηλώσεις, μία από τον σύνδικο πτώχευσης για τα εισοδήματα από την πτωχευτική περιουσία σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ και μία από τον πτωχό για τα τυχόν εισοδήματα από τη μη πτωχευτική περιουσία ηλεκτρονικά.

8. Δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Εντός 30 ημερών οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

9. Αναγράφονται υποχρεωτικά ΑΜΚΑ υπόχρεου και συζύγου ή συντρόφου του και για τυχόν προστατευόμενα τέκνα. Εξαιρούνται όσοι για λόγους ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου.

10. Η αναγραφή ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για ξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (άνω των 18 ετών στις 31.12.2018).

11. Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας έως 31.12.2018 έχοντας πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης. Ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα.

12. Ανήλικα ή ενήλικα παιδιά, καθώς και μέλη της οικογένειας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL